Connect with us

Αγγλία

H Clapton CFC επιστρέφει στο Old Spotted Dog

Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου η γυναικεία ομάδα της Clapton Community Football Club θα δώσει τον πρώτο της αγώνα στο ιστορικό γήπεδο Old Spotted Dog του Λονδίνου. Θα αντιμετωπίσει την Leatherhead Women για την London & South East Regional Women’s League Division One North. Σίγουρα κάποιοι θα σκεφτείτε “σιγά το νέο”, όμως η ιστορία έχει διαφορετική γνώμη.

Η Clapton CFC μπορεί να ιδρυθηκε μόλις το 2018 στο Forest Gate του East London, περιοχή του Ευρύτερου Λονδίνου. 

Όμως η ιστορία πηγαίνει πολύ ποιο πίσω, μάλλον, αρκετά ποιο πίσω, η ομάδα ιδρύθηκε το 1877 ως Downs FC και το 1881 μετονομάστηκε σε Clapton FC, το 2018 οι οπαδοί αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, αλλά, αυτό είναι όμως μια άλλη ιστορία.

Η Clapton είναι μια από τις παλαιότερες ομάδες της Αγγλίας και ένα από αυτά που την κάνει μοναδική είναι ότι ήταν η πρώτη ομάδα στο Λονδίνο που είχε δικό της γήπεδο, το Old Spotted Dog Ground!

Μπορεί ποτέ να μην έφθασε να αγωνίζεται σε κάποια “μεγάλη” κατηγορία, αλλά, το έργο που έκανε στην κοινότητα και οι “μικρές” κατακτήσεις, όπως οι πέντε φορές κυπελλούχος του FA Amateur Cup, άφησαν το στίγμα της ομάδας στην ευρύτερη περιοχή.

Το γήπεδο της έδωσε την ώθηση να σταθεροποιηθεί σε μια μόνιμη περιοχή και να καθιερωθεί όχι μόνο ως ακόμη μια ποδοσφαιρική ομάδα, αλλά και για το κοινοτικό της έργο. Μια ομάδα χωρίς έδρα, είναι ουσιαστικά μια ομάδα δίχως μέλλον.

Πηγή: Clapton CFC

Λίγη ιστορία για το Old Spotted Dog:

Το γήπεδο κατασκευάστηκε το 1887 και αποτελούσε μέρος του νοσοκομείου St Bartholomew, η ομάδα μετακόμισε από το Hackney Downs στο Forest Gate όταν το νοσοκομείο σταμάτησε να μισθώνει την έκταση του Old Spotted Dog.

Οι χώροι ήταν αρχικά μέρος του Old Spotted Dog Hunting Lodge του Βασιλιά της Αγγλίας Ερρίκου Η’, ο ξενώνας έγινε αργότερα μια παμπ, η Spotted Dog όπου και πήρε το γήπεδο το όνομα της.

Η περιοχή πίσω από την παμπ ήταν χώροι για αγώνες κρίκετ πριν διαμορφωθεί το ποδοσφαιρικό γήπεδο.

Για τα εγκαίνια του νέου της γηπέδου η Clapton FC έδωσε φιλικό αγώνα με τους Old Carthusians μπροστά σε 700 θεατές και νίκησε με 1-0.

Τα ρόστερ των ομάδων για τα εγκαίνια του γηπέδου.

Αν και ερασιτεχνική ομάδα, έχει δώσει κάποια φιλικά με μεγάλες ομάδες, όπως στης 26 Απριλίου του 1927 εναντίον του Ajax μπροστά σε 5000 θεατές! (Σημ.: Παρακάτω παραθέτω μια συνοπτική λίστα με μερικούς από τους φιλικούς αγώνες που έχει δώσει η Clapton FC με κάποιες από αυτές)

Επίσης, το Old Spotted Dog το χρησιμοποιούσε για πολλά χρόνια η West Ham United για τις μικρές ομάδες της.

Ενώ κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου χρησιμοποιήθηκε ως αντιαεροπορικός σταθμός.

Μόλις στην πρώτη της κιόλας χρονία που εγκαταστάθηκε στην νέα της έδρα κατέκτησε και το πρώτο της τρόπαιο, το London Junior Cup.

Αγώνας κρίκετ στο Old Spotted Dog το 1870. Πηγή: Newham London

H Clapton FC επιστρέφει στο Old Spotted Dog, 1943. Πηγή: Newham London

Πηγή: Newham London

Απρίλιος 1940. Πηγή: e7-nowandthen.org

 

Πηγή: Clapton CFC News

Πηγή: Clapton CFC News

Το παρών και το μέλλον:

Το γήπεδο μέχρι και το τέλος της δεκαετίας του 1980 δεν είχε κάποιες περίεργες αναταράξεις εκτός από κάποια έργα συντήρησης. Το 1993 το γήπεδο παραχωρήθηκε στο φιλανθρωπικό ίδρυμα Newham Community Leisure Trust (NCLT), τα θλιβερά γεγονότα του Hillsborough έσπρωξαν και το Old Spotted Dog να κάνει ένα λίφτινγκ στης εγκαταστάσεις του, τα δύο παραδοσιακά ξύλινα σταντ κατεδαφίστηκαν για να κατασκευαστεί η γνωστή πλέον σκεπαστή εξέδρα, επίσης τοποθετήθηκε νέα περιμετρική περίφραξη, όπως και ότι αλλάχθηκαν οι προβολείς.

Τον Δεκέμβριο του 1999, το Newham Community Leisure Trust είχε κάποια σχεδια για την προσωρινή μετακίνηση της ομάδας στο Terence McMillan Stadium στο Plaistow για να μπορέσει να κάνει κάποιες βελτιώσεις στον γήπεδο, όπως και η αλλαγή του χλοοτάπητα τοποθετώντας στην θέση του έναν ποιο σύγχρονο και συνθετικό. Όμως, αυτά τα σχέδια δεν υλοποιήθηκαν ποτέ και η Isthmian League και η FA ανέφεραν ότι η ομάδα δεν θα μπορέσει να αγωνιστή στην έδρα της για την σεζόν 2001/2.

Η Newham Community Leisure Trust (NCLT) μπήκε σε έλεγχο από την Επιτροπή Φιλανθρωπίας (Charity Commission) το 2002 διότι κατέληξε ότι η δραστηριότητα του σε σχέση με το γήπεδο και το όλο έργο του είναι από μικρό έως ανύπαρκτο. Τον επόμενο χρόνο το Newham Community Leisure Trust (NCLT) δεν κατάφερε να κάνει κάποιες καταθέσεις στο Companies House και η Επιτροπή Φιλανθρωπίας (Charity Commission) απέκλεισε το Newham Community Leisure Trust (NCLT) από την επιτροπή διαχείρισης. Το 2009 αποκαταστάθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο το 2009 η όλη σχέση  με το Charity Commission και το NCLT, μια εταιρία “doppelganger” με το ίδιο ακριβώς όνομα συνέχισε της δραστηριότητες σχετικά με το Old Spotted Dog.

Το 2013 η Επιτροπή Φιλανθρωπίας δέχθηκε κάποια παράπονα σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης από το NCLT και πάγωσε ο τραπεζικός λογαριασμός του.

Μεταξύ Δεκέμβριο 2016 και Ιανουάριο του 2017 τα παράπονα σχετικά με την διαχείριση από το NCLT συνεχίστηκαν, το ΔΣ δεν κατάφερε να παραβρεθεί στις προγραμματισμένες συνεντεύξεις με την Επιτροπή Φιλανθρωπίας. Πριν από την επαναπρογραμματιζόμενη συνέντευξη τον Μάρτιο του 2017 το NCLT μπήκε σε οικονομική εκκαθάριση.

Τον Απρίλιο του 2017 οι οπαδοί της ομάδας ξεκίνησαν να μποϊκοτάρουν τους εντός έδρας αγώνες λόγο της κακής διαχείρισης από το NCLT.

Tον Ιούλιο του 2017 ένας δικαστής από το Ανώτατο Δικαστήριο διέταξε τον πλήρη έλεγχο σύμφωνα με το φιλανθρωπικό δίκαιο. Όμως η απόφαση αυτή έγινε χωρίς την ενημέρωση της Επιτροπής και όσον ήταν εμπλεκόμενη στην υπόθεση αυτή, τότε υποβλήθηκε μια νέα αίτηση εκκαθάρισης στον Ανώτατο Δικαστήριο τον Οκτώβριο του 2017 και εγκρίθηκε τον Ιανουάριο του 2018.

Τον Μάρτιο του 2018 οι οπαδοί της Clapton FC ξεκίνησαν την εκστρατεία “Save the Old Spotted Dog Ground”, τον Μάιο δημιούργησαν το “Clapton Football Club Limited” επιμένοντας ότι είναι οι νομικοί κληρονόμοι της ιστορίας της ομάδας, ώσπου τον Αύγουστο του 2018 έδωσαν τον πρώτο τους αγώνα ως “Clapton Community Football Club” στο Clapton-on-Sea με την Holland FC, η ομάδα ηττήθηκε με 5-0, αλλά, κανένας δεν ήταν στεναχωρημένος διότι έβλεπε ένα νέο μέλλον για την ιστορική αυτή ομάδα.

Ένα χρόνο αργότερα, τον Αύγουστο του 2019, η Heineken απέκτησε την κατοχή του Old Spotted Dog Ground λόγω μη καταβολής των ενοικίων από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη. Όμως, τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους η “Clapton Football Club Limited” έκανε μια πρόταση στην Heineken με την στήριξη του τοπικού συμβουλίου, του δημάρχου του Newham και της βουλευτή Lyn Brown να τους πουλήσει το ιστορικό γήπεδο έπειτα από τις κατάλληλες σε αυτήν πιέσεις.

Τα αρχικά χαμόγελα τους από την απόκτηση της φυσικής τους έδρας στα χέρια τους, μετριάστηκαν όταν συνειδητοποίησαν σε τι κατάσταση βρίσκεται το γήπεδο.

Η στέγη του κλαμπ είχε υποχωρήσει, οι τρύπες στην οροφή είναι περισσότερες από ένα σουρωτήρι, το ηλεκτρικό σύστημα είναι σε άθλια κατάσταση, όντας παρατημένο εδώ και δύο δεκαετίες, το γρασίδι στον αγωνιστικό χώρο έφτανε στο γόνατο, ο περιμετρικός φράχτης είναι πεσμένος και άλλα πολλά που από έλεγχο σε έλεγχο όλο και κάτι εμφανίζεται.

Η λίστα φαίνεται ατελείωτη, σε αντίθεση με χρήματα που διαθέτει η ομάδα για να τα πληρώσει όλα.

Πολλοί εθελοντές, όπως παίχτες και μέλη της ομάδας ξεκίνησαν να βοηθούν στην ανακατασκευή του γηπέδου. 

Πηγή: The Old Spotted Dog Ground

Πηγή: The Old Spotted Dog Ground

Ένας έρανος τον Δεκέμβριο του 2020 στο chuffed.org ύψους £15,000 στέφθηκε με επιτυχία ξεπερνώντας ακόμη και το όριο! 

Τον Φεβρουάριο του 2021 τα ευχάριστα νέα συνεχίστηκαν με την επιχορήγηση από το Football Stadia Improvement Fund (FSIF) ύψους £50,000! Αυτό θα οδηγήσει στην κατασκευή ολοκαίνουργιων αποδυτηρίων στο γήπεδο της ομάδας, επίσης, είναι το μέγιστο βραβείο που διατίθεται από το FSIF για κλαμπ στο επίπεδο που βρίσκεται η ομάδα. Η κατασκευή νέων αποδυτηρίων είναι απαραίτητη για τη φιλοξενία παιχνιδιών στο OSD, καθώς αποτελούν προϋπόθεση της FA National Ground Grading.

Η ομάδα συνεχίζει να ζητά δωρεές για την ανακατασκευή του γηπέδου από τους υποστηριχτές της, όμως η διαφάνεια βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του έργου του “OSD Ground Trust”, όλα τα έσοδα και οι δαπάνες δημοσιεύονται στον επίσημο ιστότοπο τους. Αυτό οφείλεται εν μέρει στους λόγους που οδήγησαν στην ίδρυση της Clapton CFC, για να μην βρεθούν εκεί που βρέθηκε η Clapton FC από την κακοδιαχείριση του ταμείου της.

Το έργο της ομάδας μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο για την ομάδα, αλλά, παραμένει λαμπρό!

Η κατάσταση του γηπέδου από μήνα σε μήνα το 2020. Πηγή:The Old Spotted Dog Ground

Πηγή: The Old Spotted Dog Ground

Πηγή: The Old Spotted Dog Ground

Πηγή: The Old Spotted Dog Ground

Πηγή: The Old Spotted Dog Ground

Πηγή: The Old Spotted Dog Ground

Πηγή: The Old Spotted Dog Ground

Μερικοί από τους αγώνες με κάποιες ομάδες:

10/11/1888 Clapton FC 2-2 Nottingham Forest (θεατές: 5000)

21/12/1889 Clapton FC 1-0 Nottingham Forest (θεατές: 2500)

05/11/1892 Clapton FC 5-0 Reading

19/12/1896 Clapton FC 1-2 Tottenham Hotspur (θεατές: 1800)

13/12/1902 Clapton FC 3-3 Notts County (θεατές: 5000)

28/02/1903 Clapton FC 2-1 Derby County (θεατές: 5000)

21/03/1903 Clapton FC 1-3 West Ham United (θεατές: 6000)

09/04/1904 Clapton FC 0-2 Notts County (θεατές: 2000)

16/04/1904 Claptin FC 1-2 Stoke City (θεατές: 3000)

28/03/1910 Clapton FC 0-1 Queen’s Park (θεατές: 3000)

26/04/1927 C;apton FC 0-2 Ajax (θεατές: 5000)

27/04/1917 Clapton FC 1-2 West Ham United

16/05/1951 Clapton FC 2-2 West Ham United

Με πληροφορίες από Clapton CFC και Tons History

Advertisement

Must See

More in Αγγλία