Connect with us

Κοινωνία

Η πρωτεύουσα της Ευρώπης δεν διαθέτει πισίνες

Ένα διαφορετικό πρότζεκ από τα συνηθισμένα έχει δημιουργήσει ο 41χρονος Γερμανός αρχιτέκτονας Πάουλ Στάινμπρουκ, ο οποίος μάλιστα βρίσκεται και ανάμεσα στους φιναλίστ για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Αστικού Δημόσιου Χώρου 2022. Ενώ για τους Γερμανούς το κολύμπι σε μια υπαίθρια πισίνα θεωρείται αυτονόητο, στις Βρυξέλλες είναι σχεδόν αδύνατο. Την ίδια στιγμή το θερμόμετρο φέτος έχει χτυπήσει κόκκινο όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, με τον υδράργυρο να φθάνει έως τους 38 βαθμούς Κελσίου. Η ιδέα του αρχιτέκτονα προσφέρει μια ανάσα δροσιάς στους κατοίκους των Βρυξελλών.

Στην Ευρώπη τους καλοκαιρινούς μήνες όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία μία είναι η λύση: δημόσια η ιδιωτική πισίνα για τους πολίτες που ψάχνουν ένα μέρος για να δροσιστούν. Στην Γερμανία είναι σύνηθες φαινόμενο ειδικά για τα μικρά παιδιά το καλοκαίρι να περνάνε πάρα πολύ χρόνο σε μία πισίνα ή σε μια φυσική ή τεχνητή λίμνη. Το Βερολίνο μόνο έχει 20 εξωτερικές πισίνες και πάνω από 10 δημόσια κολυμβητήρια.

Δημιουργία του «Pool is Cool»

Στις  Βρυξέλλες ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο, καθότι δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις ώστε οι άνθρωποι να μπορέσουν να κολυμπήσουν και να απολαύσουν τον ήλιο. Ο Γερμανός αρχιτέκτονας Πάουλ Στάινμπρουκ θέλει να αλλάξει τα πράγματα και για αυτό ξεκίνησε την καμπάνια «Pool is Cool» το 2016, η οποία έχει ως στόχο να κατασκευαστούν πάλι στις Βρυξέλλες εγκαταστάσεις για πισίνες. Ο Στάινμπρουκ μέσω αυτού του μη κερδοσκοπικού προγράμματος κατάφερε να δημιουργήσει την πρώτη εξωτερική πισίνα μετά από 40 χρόνια στον δήμο Άντερλεχτ των Βρυξελλών, ακριβώς δίπλα από το κανάλι. Με διαστάσεις 17 επί 7 μέτρα, ξύλινες εξέδρες και εγκαταστάσεις όπου μπορεί κανείς να χαλαρώσει, η πισίνα «Flow» έχει γίνει αρκετά δημοφιλής.

Άτομα όλων των ηλικιών την επισκέπτονται με αποτέλεσμα να υπάρχει τεράστια ζήτηση καθώς η είσοδος είναι δωρεάν αλλά απαιτείται εκ των προτέρων κράτηση. Όπως σημειώνει ο Στάινμπρουκ, οι εξωτερικές πισίνες αποτελούν υπέροχα μέρη που προσφέρουν προστιθέμενη αξία στην κοινωνία και δεν αφορούν μόνο το κολύμπι αυτό καθαυτό. Αντίθετα είναι μέρη κοινωνικοποίησης και δημόσιων δραστηριοτήτων για μικρούς και μεγάλους.

Κάτι αρχίζει να αλλάζει

Η πισίνα «Flow» χρηματοδοτείται κατά 80% από το δημόσιο ταμείο, ενώ το υπόλοιπο 20% προέρχεται από χορηγούς και πωλήσεις εισιτηρίων. Η λειτουργία της κοστίζει 200.000 ευρώ ετησίως. Ο δημιουργός της αναγνωρίζει όμως πως η πισίνα αυτή δεν είναι αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων. Αποτελεί περισσότερο μια πρωτοβουλία για να αναδειχθούν οι δυνατότητες της πόλης. Άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχουν αντίστοιχα υπαίθριες εγκαταστάσεις για το κοινό, όπως η Μαδρίτη για παράδειγμα όπου υπάρχουν 22 δημόσιες πισίνες, δωρεάν μάλιστα για παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών. Το ίδιο ισχύει για την Κοπεγχάγη, ενώ στο Άμστερνταμ σε συγκεκριμένες περιοχές οι κάτοικοι μπορούν να κολυμπήσουν ανάμεσα στις πλωτές κατοικίες της πόλης.

Ο Στάινμπρουκ δηλώνει πως οι υπαίθριες πισίνες στις Βρυξέλλες ήταν πάντοτε αποτέλεσμα ιδιωτικών πρωτοβουλιών αλλά αυξημένοι κανόνες υγιεινής, μεγαλύτερη κινητικότητα με το αυτοκίνητο και αρκετά καλοκαίρια με κακοκαιρία είναι μερικοί από τους λόγους που εδώ και 40 χρόνια δεν λειτουργεί καμιά εξωτερική πισίνα. Ωστόσο τονίζει πως είναι αναγκαίο η πρωτεύουσα της Ευρώπης να αποκτήσει υπαίθριους χώρους για κολύμπι.

Όπως ανακοίνωσε η τοπική διοίκηση τον Ιούλιο, υπάρχουν τρία έργα για τη δημιουργία ανάλογων χώρων: μια τεχνητή λίμνη, μια πισίνα πάνω σε στέγη και – ίσως το πιο φιλόδοξο έργο- μια πισίνα διαστάσεων 355 επί 13 μέτρων κατά μήκος του καναλιού που αντιστοιχεί σε επτά Ολυμπιακές πισίνες. Ο αρχιτέκτονας, ο οποίος έχει παρατήσει το κύριο επάγγελμα του ώστε να ασχοληθεί εξ ολοκλήρου με αυτό το εγχείρημα, προσπαθεί τώρα να συγκεντρώσει χρήματα για ένα βιολογικό φίλτρο νερού και τη δημιουργία σάουνας ή χαμάμ για τους κρύους μήνες του χειμώνα.

Πηγή: Μίχελ Βίντε για το Deutsche Welle

Advertisement

Must See

More in Κοινωνία