Connect with us

Ποδόσφαιρο

Kamil Ślesińsk: “Θέλουμε η AKS Zły, να αναπτυχθεί αθλητικά και να πετύχει”

O Kamil Ślesińsk, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της AKS Zły (Alternatywny Klub Sportowy ZŁY), μίλησε στο skygoal.gr για τα μελλοντικά σχέδια της ομάδας που αγωνίστηκε στην περσινή διοργάνωση Fenix Trophy, ενώ έχει κερδίσει και το βραβείο “Best Grassroot Team” από την UEFA.

Το σήμα της ομάδας

Χρήστος Καζαντζόγλου: Πείτε μας λίγα λόγια για την ομάδα. Πως αποφασίσατε να γίνετε μια αυτο-οργανωμένη ομάδα;

Kamil Ślesińsk: Η AKS ZŁY δημιουργήθηκε από την αντίθεση μερικών ανθρώπων που ήταν αντίθετη σε όσα συνέβαιναν πριν από 8 χρόνια στις εξέδρες των πολωνικών γηπέδων ή σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, στο πολωνικό ποδόσφαιρο συνολικά. Μπορεί να συνεχίζει ότι σε μεγάλο βαθμό αυτό και δυστυχώς εξακολουθεί να συμβαίνει. Τι εννοώ? λεκτική και σωματική επιθετικότητα, έλλειψη σεβασμού προς τους αντιπάλους, κάθε μορφής μισαλλοδοξία ή παθολογίες σε δομές συλλόγων και σωματείων.

Αυτή η παρέα, βρήκε και μερικούς ακόμη και ιδρύσαμε σε μια παμπ της Βαρσοβίας, την Offside, την ομάδα, ο σύλλογος ιδρύθηκε ως απάντηση στον σοβινισμό, τον ρατσισμό, την ομοφοβία και τη μισαλλοδοξία στη διαφορετικότητα. Είναι εξ ορισμού ένας χώρος φιλικός προς όλους, αρκεί να μην παραβιάζουν τον προσωπικό χώρο των άλλων.

Στην έδρα μας, το Don Pedro Arena (το όνομα που χρησιμοποιούν οι Bad Fans, στην πραγματικότητα είναι μια εγκατάσταση της District Sports and Recreation Center Praga Północ), έχουμε τον εξης κανόνα για τις βρισιες, για παράδειγμα, εάν οποιαδήποτε απόφαση του διαιτητή είναι λανθασμένη κατά τη γνώμη μας, του φωνάζουμε όπως: “Δύσκολα συναισθήματα”, “Έχουμε δύσκολα συναισθήματα”, “Γεια σου κύριε Δικαστή”. Αποκαλούμε τους εαυτούς μας “διεστραμένους ΚΚΚ (σημ.: Κου-Κλουξ-Κλαν)” που στα πολωνικά εξελίσσεται σε πολιτιστικό φαν κλαμπ.

Το γεγονός ότι η AKS διοικείται από τους οπαδούς είναι μια απάντηση στην παραδοσιακή δομή του ποδόσφαιρου, όπου ο πρόεδρος έχει την σημαντικότερη ψήφο, ο οποίος μπορεί, όπως συνέβη ιστορικά, να αποφασίσει να κλείσει τον σύλλογο ή να τον μεταφέρει σε μια εντελώς διαφορετική πόλη. Κατά τη γνώμη μας, μια οριζόντια δομή όπου κάθε ψήφος έχει το ίδιο βάρος είναι μια λύση που επιτρέπει στους οπαδούς να ταυτιστούν με την ομάδα τους και να είναι υπεύθυνοι για την ανάπτυξη της, τους επιτρέπει να συμμετέχουν στην οικοδόμηση του συλλόγου.

Ο Kamil Ślesińsk

XK: Ποια είναι η εμπειρία σας στο Fenix Trophy? Και γιατί δεν συμμετέχετε φέτος?
KS: Το Fenix ​​Trophy είναι μια φανταστική πρωτοβουλία! Η δημιουργία ενός διεθνούς τουρνουά δημοκρατικών συλλόγων επέτρεψε σε συλλόγους από διάφορα μέρη της Ευρώπης να συναντηθούν, να ανταλλάξουν εμπειρίες, να ενσωματωθούν. Και για να νιώσουν οι φίλαθλοι τη μαγεία μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης και τον ανταγωνισμό. Δεν κρύβουμε το γεγονός ότι το μεγαλύτερο γεγονός κατά τη διάρκεια των τουρνουά ήταν η επίσκεψη της FC United of Manchester στην Πολωνία και η επίσκεψή μας στην Αγγλία. Πολλοί από εμάς θεωρούμε το FCUM ως πρότυπο, το παράδειγμά τους μας κάνει να πιστεύουμε ότι το ποδόσφαιρο που ανήκει σε φιλάθλους έχει νόημα και ότι είναι δυνατό να υλοποιηθεί αυτό το έργο με επιτυχία.

Δυστυχώς, η συμμετοχή σε αυτό το τουρνουά εξάντλησε σοβαρά τον οικονομικό προϋπολογισμό του συλλόγου μας και δεν είχαμε την πολυτέλεια να συμμετάσχουμε στη δεύτερη διοργάνωση, ειδικά μετά την απώλεια του συνεργάτη μας Fritz-Cola τον Αύγουστο που μας πέρασε. Παρόλα αυτά, νιώσαμε ότι αν υπήρχε γυναικεία έκδοση του τουρνουά, θα κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να βρούμε τα κεφάλαια για να συμμετάσχουμε. Είναι επίσης γραμμένο στο DNA μας και στοχεύουμε να βάλουμε το γυναικείο ποδόσφαιρο σε ισότιμη βάση με το ανδρικό. Τα πρόσφατα γεγονότα του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών στην Αγγλία μας επιτρέπουν να σκεφτόμαστε θετικά για το μέλλον του γυναικείου ποδοσφαίρου, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ της προσέγγισης του ενός και του άλλου.

Η ομάδα στην Ιταλία για το Fenix Trophy. Πηγή: AKS Zły

XK: Αγωνίζεστε στην Πολωνική Τοπική Κατηγορία, ποιες είναι οι βλέψεις σας για το μέλλον;
KS:
Η ανδρική ομάδα αγωνίζεται στο επίπεδο 7 (Α κατηγορία, τα επίπεδα είναι 8 και σε ορισμένες περιοχές 9), ενώ οι γυναίκες από την άλλη αγωνίζονται στη Κατηγορία 3, όπου τα επίπεδα είναι 5. Φυσικά, ελπίζουμε κάθε χρόνο να έχουμε και άνοδο στα υψηλότερα πρωταθλήματα και για τις δυο ομάδες. Αν και γνωρίζουμε ότι σε κάθε υψηλότερο επίπεδο παιχνιδιού φέρνει και  περαιτέρω οργανωτικές και οικονομικές προκλήσεις. Ο σημερινός ανταγωνισμός και για τις δύο ομάδες περιορίζεται, γύρω από την περιοχή μας. Στις υψηλότερες κατηγορίες γίνονται όλο και περισσότερα ταξίδια. Ωστόσο, παρά τις προκλήσεις αυτές, θέλουμε o σύλλογος μας, να αναπτυχθεί αθλητικά και να πετύχει.

XK: Το 2019, κερδίσατε το βραβείο “Best Grassroot Team” από την UEFA, πείτε μας λίγα λόγια για αυτό.
KS: Το βραβείο του καλύτερου ερασιτεχνικού συλλόγου στην Ευρώπη ήταν ένα τεράστιο επίτευγμα για εμάς. Νομίζω ότι είναι δίκαιο να πούμε ότι ήταν αποτελει ένα ορόσημο για τον σύλλογο μας. Μετά την κατάκτηση του βραβείου από την UEFA, αποκτήσαμε ακόμη μεγαλύτερη λάμψη, είδαμε ότι οι καθημερινές μας δραστηριότητες έγιναν αντιληπτές από τους μεγάλους ευρωπαϊκούς οργανισμούς αλλά και από τους εγχώριους. Πήραμε το βραβείο για τη συμμετοχή μας στη δράση, τη διαφάνεια και την ανεκτικότητα, για την οικοδόμηση μιας κοινότητας όπου όλοι είναι ίσοι. Μετά από αυτό, πολλοί νέοι ακτιβιστές ενώθηκαν μαζί μας, ήμασταν στα “στόματα” όλων των πολωνικών μέσων ενημέρωσης και όχι μόνο των αθλητικών. Ήταν αναμφίβολα επιτυχία. Αν και, όπως συμβαίνει σε κοινότητες όπως η δική μας, υπήρχε ένα ερώτημα που συζητήσαμε – εάν θα λάβουμε ένα βραβείο από έναν οργανισμό που εκπροσωπεί de facto το σύγχρονο ποδόσφαιρο.

XK: Τελευταία ερώτηση, Τι θα λέγατε στους φίλους σας στην Ελλάδα;
KS:
Τι να σας πω; Έχετε ζεστασιά, κατάγεστε από έναν αρχαίο πολιτισμό, έχει μεγάλη αίσθηση της αισθητικής, έχετε ένα πολύ ανεπτυγμένο κίνημα διαμαρτυρίας, δεν έχουμε παρά να σας συγχαρούμε! Και σοβαρά, σας κοιτάμε λίγο με ζήλια, μιλάω όσον αφορά το ποδοσφαιρικό πλαίσιο, έχετε σπουδαίους συλλόγους που παίζουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το οπαδικό σας κίνημα, αν και δεν στερείται παθογένειας, είναι επίσης ενσωματωμένο σε μια επαναστατική κουλτούρα, με κοινωνικές ιδέες στα πανό του. Μπορούμε να σας πούμε ότι οι Πολωνοί δεν είναι μόνο τουρίστες που έρχονται στα νησιά σας!

Πηγή: AKS Zły

Πηγή: AKS Zły

Site: https://aks-zly.pl

Facebook: https://www.facebook.com/akszly

Twitter: https://twitter.com/AksZly

Instagram: https://www.instagram.com/aks.zly/

Πηγή: AKS Zły

Πηγή: AKS Zły

Advertisement

Must See

More in Ποδόσφαιρο