Connect with us

Πολιτική

Le Soir: Το Κατάρ ύποπτο για διαφθορά στην καρδιά της Ευρώπης

Το άρθρο της Βελγικής Le Soir για το σκάνδαλο διαφθοράς που αφορά και την Ελληνίδα Ευρωβουλευτη Ευα Καϊλή, αλλά, και την διοργανώτρια χώρα του Παγκομσίου Κυπέλλου Κατάρ. 

Η βελγική δικαιοσύνη ξεκίνησε ένα κύμα ερευνών το πρωί της Παρασκευής 9 Δεκεμβρίου, μετά από έρευνα που ξεκίνησε στα μέσα Ιουλίου 2022 για μια φερόμενη εγκληματική οργάνωση, η οποία είχε διεισδύσει στην καρδιά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ύποπτη για παρέμβαση στην πολιτική της Ένωσης και διαφθορά από το Κατάρ, αποκαλύπτουν οι Le Soir και Knack.

Δύο δημόσια πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένου ενός πρώην Ιταλού ευρωβουλευτή από την ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, μόλις συνελήφθησαν.

Αυτή η μεγάλη υπόθεση, που ξέσπασε στη μέση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, είχε ως αποτέλεσμα αυτήν την Παρασκευή (09/12) τις πρώτες έρευνες και συλλήψεις στις Βρυξέλλες, όπως επιβεβαίωσε η ομοσπονδιακή εισαγγελία: «Η ομοσπονδιακή δικαστική αστυνομία πραγματοποίησε 16 έρευνες σε αρκετούς δήμους των Βρυξελλών. Ειδικότερα σε Ixelles, Schaerbeek, Crainhem, Forest και Brussels-City. Οι έρευνες αυτές διενεργήθηκαν στο πλαίσιο ευρείας έρευνας για φερόμενες πράξεις εγκληματικής οργάνωσης, διαφθοράς και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.»

Χρήματα και δώρα

Την εξαιρετικά ευαίσθητη έρευνα, που συντονίζει η ομοσπονδιακή εισαγγελία, διερευνά ο δικαστής Michel Claise, ο οποίος ειδικεύεται σε οικονομικά θέματα. Τα ανακριτικά καθήκοντα εκτελούνται με τη μέγιστη διακριτικότητα για περισσότερους από τέσσερις μήνες από την Κεντρική Υπηρεσία για την Καταστολή της Διαφθοράς.

Οι ανακριτές κατά της διαφθοράς «υποψιάζονται ότι μια χώρα του Κόλπου προσπαθεί να επηρεάσει τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», αναφέρει η Ομοσπονδιακή εισαγγελία στην απάντησή της στα δύο μέσα ενημέρωσης.

Πως ? «Καταβάλλοντας σημαντικά χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα σε τρίτους που έχουν σημαντική πολιτική ή και στρατηγική θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η εισαγγελία δεν αναφέρει το Κατάρ. Ωστόσο, αρκετές καλά ενημερωμένες πηγές είπαν στις Le Soir και Knack ότι ήταν όντως η διοργανώτρια χώρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, συνελήφθησαν και οι τέσσερις ο πρώην ευρωβουλευτής του S&D, ο Ιταλός Pier-Antonio Panzeri, ο νεοεκλεγείς Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (Ituc) Luca Visentini, καθώς και ένας διευθυντής ΜΚΟ και ένας βοηθός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. το πρωί.

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία μας επιβεβαιώνει επίσης «τη σύλληψη για ακρόαση» – στη διαδικασία Salduz 4, δηλαδή ως υπόπτων και παρουσία δικηγόρου – τεσσάρων ατόμων «γεννημένων το 1955, το 1969, το 1971 και το 1987». Θα μπορούσαν να παρουσιαστούν ενώπιον του δικαστή εντός 48 ωρών, ο οποίος στη συνέχεια θα αποφασίσει για τυχόν εντάλματα σύλληψης.

Όλοι αυτοί οι ύποπτοι έχουν ιταλική υπηκοότητα ή καταγωγή. Στο κοινό, είναι πολύ ενεργοί σε ενώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ΜΚΟ. Ο κ. Panzeri είναι επίσης ο πρόεδρος του Fight intimity.

600.000€ σε μετρητά

Οι έρευνες σήμερα το πρωί (Παρασκευή, 09/12) επέτρεψαν στους αστυνομικούς με επικεφαλής τον δικαστή Claise να πάρουν στα χέρια τους περισσότερα από μισό εκατομμύριο ευρώ σε μετρητά. Σύμφωνα με πληροφορίες των Le Soir και Knack , αυτά τα περίπου 600.000 ευρώ σε μετρητά ανακαλύφθηκαν στην κατοικία του πρώην ευρωβουλευτή στις Βρυξέλλες.

Ο Luca Visentini εξελέγη Γενικός Γραμματέας της Ituc τον Νοέμβριο. Μια συνομοσπονδία συνδικαλιστικών οργανώσεων από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων βελγικών οργανώσεων, που εκπροσωπεί συνολικά περισσότερους από 200 εκατομμύρια εργαζόμενους.

Για το Κατάρ, θα ήταν ζήτημα υπεράσπισης του πολυσυζητημένου Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου και της υποτιθέμενης προόδου του εμιράτου στα ανθρώπινα δικαιώματα ή τις συνθήκες εργασίας των μεταναστών.

Στοχευμένοι κοινοβουλευτικοί βοηθοί

Αυτή η επιχείρηση στόχευε ιδιαίτερα σε βοηθούς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία, στο σπίτι οι ανακριτές κατέσχεσαν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα τηλέφωνα των υπόπτων για να ερευνηθούν για περαιτέρω πληροφορίες.

Μεταξύ των ατόμων που αφορούν οι έρευνες, ο Le Soir και ο Knack εντοπίζουν τέσσερις κοινοβουλευτικούς βοηθούς κοντά στην ομάδα S&D, ένας από αυτούς τους βοηθούς συνδέεται επίσης με την ομάδα του PPE.

Η υπηρεσία Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε στην Le Soir: “Όπως πάντα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνεργάζεται πλήρως με τις αρμόδιες εθνικές αρχές. Το ίδιο και στη συγκεκριμένη περίπτωση”.

Οι Βρυξέλλες είναι γεμάτες κατασκόπους και λομπίστες, λόγω της παρουσίας του ΝΑΤΟ και των ευρωπαϊκών θεσμών. Ωστόσο, οι έρευνες προσπαθούν να διαπιστωθεί εάν οι συντελεστές της υπόθεσης δεν ξεπέρασαν το λόμπι. Αλλά, γίνεται λόγος για υποτιθέμενη διαφθορά στο μόνο άμεσα εκλεγμένο σώμα της Ευρώπης. Από ένα ξένο κράτος, που διοργανώνει το Παγκόσμιο Κύπελλο, παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως και της  LGBTQ κοινότητας, αλλά και των εκατομμύρια μεταναστών που εργάζονται σε αυτό.

Το άρθρο από την Le Soir

Πηγή: Joël Matriche και Louis Colart  για την Le Soir και Kristof Clérix για την Knack

Advertisement

Must See

More in Πολιτική