Connect with us

Πολιτισμός

«This England»: H σειρά για τον Μπόρις Τζόνσον

Κοιτώντας πίσω σε γεγονότα τεράστιας ιστορικής σημασίας, όπως για παράδειγμα η εκλογή του προέδρου των ΗΠΑ, οι άνθρωποι συνήθως προσπαθούν να καταλάβουν πως προκύπτει αυτό. Σε επόμενο στάδιο η κατανόηση αυτή μπορεί να αποτελέσει και έναν αποτρεπτικό παράγοντα από το να επαναληφθούν τα ίδια λάθη. Αυτός είναι και το κίνητρο στις περισσότερες βιογραφικές ταινίες, είτε στην μικρή είτε στην μεγάλη οθόνη, οι οποίες υπόσχονται να κοιτάξουν «πίσω από τα πρωτοσέλιδα».

Για παράδειγμα η ερμηνεία της Μέριλ Στριπ ως Μάργκαρετ Θάτσερ στη ταινία «The Iron Lady» μας δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι μαθαίνουμε την πραγματική γυναίκα πίσω από την πολιτικό-προσωπείο. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την μίνι σειρά «This England» η οποία προσπαθεί να αποτυπώσει τι πραγματικά συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες του (πρώην, πλέον) πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον αλλά και της κυβέρνησης του, όταν φθάνει το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο ηθοποιός Σάιμον Ντέι, ο οποίος ενσαρκώνει τον Ντόμινικ Κάμινγκς κατά την διάρκεια μίας σκηνής της σειράς «This England».

Μείγμα με… απογοητευτικό αποτέλεσμα

Το συνδρομητικό κανάλι Sky TV στο οποίο μεταδίδεται η σειρά από τις 28 Σεπτεμβρίου 2022, το διαφημίζει ως «δράμα βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα». Το ελκυστικό της υπόθεσης είναι πως μπορεί κανείς να ακούσει και να δει τι πραγματικά συμβαίνει όταν «κλείσουν» οι κάμερες. Ο βραβευμένος με Όσκαρ Κένεθ Μπράνα υποδύεται τον βρετανό πρωθυπουργό, που όμως λόγω της αμφίεσης του δύσκολα αναγνωρίζεται. Η ερμηνεία του είναι ένα μείγμα γελωτοποιού και του σαιξπηρικού Βασιλιά Λήρ, τραγικό και παράλογο.

Εάν και ο τίτλος της σειράς είναι δανεισμένος από το έργο του Σαίξπηρ «Βασιλιάς Ριχάρδος ο Β’», οι τηλεθεατές που ελπίζουν να λάβουν μια δόση σαιξπηρικού δράματος και υψηλής πολιτικής θα πρέπει να ψάξουν αλλού. Η σειρά συνδυάζει πολλές εσωτερικές διαμάχες που λαμβάνουν χώρα κατά την ώρα των υπουργικών συμβουλίων, αλλά και στη διάρκεια συναντήσεων στρατηγικής, ενώ ο πρώην επικεφαλής σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Ντόμινικ Κάμινγκς, τον ρόλο του οποίου υποδύεται ο Σάιμον Ντέι, είναι συχνά ο «κακός» της υπόθεσης. Την ίδια στιγμή η σειρά συνδυάζει τις παρασκηνιακές μηχανορραφίες με ηρωικές ιστορίες ειδικών και επιστημόνων που δίνουν μάχη με τον χρόνο για να κατανοήσουν τον ιό, αλλά και απλών πολιτών που παλεύουν με τον COVID -19.

Ο «αγνώριστος» Κένεθ Μπράνα στον ρόλο του βρετανού Πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Απουσία αντίληψης

Ο σκηνοθέτης και συν-σεναριογράφος του «This England», Μάικλ Γουίντερμποτομ, έχει καταφέρει πολλές φορές μέσω των ταινιών του να πετύχει ένα άρτιο κινηματογραφικό αποτέλεσμα. Αυτή τη φορά όμως η Αγγλία μοιάζει μία ιστορική τοιχογραφία, στην οποία προσπαθεί να χωρέσει μέσα σε ένα ενιαίο πλαίσιο όσο το δυνατόν περισσότερες ιστορίες με το αποτέλεσμα να είναι περίεργα επιφανειακό. Λόγω των σκανδάλων που έπονται της σειράς, όπως το δεύτερο lockdown η ανικανότητα του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να διαχειριστεί την πανδημία, αλλά και το λεγόμενο πολιτικό σκάνδαλο Partygate , για τα οποία δεν υπάρχει καμία αναφορά στην σειρά, μετατρέπουν την σειρά σε αναχρονιστική. Ακόμα και αν προσπαθεί να καλύψει αυτό το χάσμα με σύντομα αποσπάσματα ειδήσεων στο τέλος οι προσπάθειες αυτές πέφτουν στο κενό.

Παρόλες τις προσπάθειες μιας βαθύτερης κατανόησης του βρετανού Πρωθυπουργού, η σειρά δεν συμβάλει σε αυτό το αποτέλεσμα. Ο σκηνοθέτης Μάικλ Γουίντερμποτομ, ο οποίος δεν τάσσεται υπέρ ή κατά του πρωθυπουργού, καταφέρνει να δείξει τι συνέβη κατά την διάρκεια του πρώτου κύματος COVID-19 στην Αγγλία υπό την ηγεσία του Μπόρις Τζόνσον, αφήνοντας όμως κάποια ερωτήματα, όπως γιατί προέβη σε αυτές τις κινήσεις και τί εναλλακτικές υπήρχαν.

Πηγή: Σκότ Ρόξμποροου για το Deutsche Welle

Advertisement

Must See

More in Πολιτισμός