Connect with us

Αρθρογραφία

Youdan Cup: Ο πρόδρομος όλων των ποδοσφαιρικών διοργανώσεων!

Η πρώτη επίσημη διοργάνωση είναι το κύπελλο Αγγλίας σωστά? Όχι! ο πρώτος τελικός του κυπέλλου Αγγλίας έγινε το 1872 μεταξύ των Wanderers FC (Σημ.:Ιδρύθηκε το 1859 ως Φόρεστ ΦΚ (Forest FC) και μετονομάστηκε σε Γουόντερερς ΦΚ το 1864, διαλύθηκε το 1887 και ξανά δημιουργήθηκε το 2009) και της Royal Engineers AFC (Σημ.: Ιδρύθηκε το 1863 και εκπροσωπεί το Βασιλικό σώμα του Μηχανικού, τους σκαπανείς του Βρετανικού στρατού). Η Wanderers νίκησαν με 1-0 και ο αγώνας έγινε στο The Oval. 

Η πρώτη επίσημη ποδοσφαιρική διοργάνωση έγινε το 1867 και ήταν το Youdan Cup! Νικήτρια ομάδα ήταν η Hallam FC που είχε ιδρυθεί 7 χρόνια νωρίτερα και νίκησε με 2-0 την Norfolk FC στο Bramall Lane. Για να φθάσουμε στον πρώτο ποδοσφαιρικό τουρνουά, πρέπει να πάμε πίσω στο χρόνο και να δούμε πως ξεκίνησε το ποιο λαοφιλές άθλημα στον κόσμο. 

Το σήμα της ομάδας. Πηγή: Wikipedia

To Sandygate Road, έδρα της ομάδας. Πηγη: Hallam FC

Η πρώτη ποδοσφαιρική ομάδα είναι η Sheffield FC και ιδρύθηκε το 1857, 3 χρόνια αργότερα ιδρύθηκε η Hallam FC. Στης 26 Δεκεμβρίου του 1860 έγινε το πρώτο ποδοσφαιρικό ντέρμπι στον κόσμο μεταξύ τον δύο ομάδων, αμφότερες και οι 2 ήταν από την περιοχή του Σέφιλντ. Ο αγώνας διεξήχθη στο Sandygate Road. Ο αγώνας αυτός, όπως και το Youdan Cup διεξήχθη σύμφωνα με τους κανόνες του Σέφιλντ, έπρεπε να περάσουν 10 χρόνια και την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Αγγλίας να ενοποιήσει τους ποδοσφαιρικούς κανόνες όπως τους ξέρουμε τώρα.

The Sheffield and Rotherham Independent, March 9th 1867. Πηγή: playingpasts.co.uk

Οπότε τώρα μπορούμε να μεταφερθούμε στον Ιανουάριο του 1867 και στο ξενοδοχείο Adelphi, όταν και 13 ποδοσφαιρικοί σύλλογοι συναντήθηκαν για να διοργανώσουν τον πρώτο ποδοσφαιρικό θεσμό.

Μετά και το πέρας της συναντήσεις, ανακοίνωσαν τους κανόνες του κυπέλλου:

  1. Όλοι οι αγώνες θα γίνουν σύμφωνα με τους αγώνες του Σέφιλντ.
  2. Οι αγώνες θα ξεκινάνε στης 15:00, με 2 βοηθούς και 1 διαιτητή.
  3. Η κάθε ομάδα θα έχει 12 παίχτες. Και
  4. Ο αγώνας θα έχει διάρκεια 90 λεπτά, εάν το σκορ είναι ισόπαλο, θα υπάρχει έξτρα χρόνος που θα μπορεί να έχει διάρκεια έως και 1 ώρα, η πρώτη ομάδα που θα σκοράρει κατά τη διάρκεια του έξτρα χρόνου θα είναι και ο νικητής. Εάν λήξη ισοπαλία, θα διεξαχθεί νέος αγώνας σε άλλη ημερομηνία.

Μετά και τον πρώτο γύρο του κυπέλλου προστέθηκε και ένας ακόμη κανόνας:

  1. Ο διαιτητής έχει το δικαίωμα να δώσει ένα φάουλ, όταν ο αντίπαλος κάνει παραπάνω από 3 σκόπιμα φάουλ που ο ίδιος θεωρεί σκόπιμα.    

Το κύπελλο ονομάστηκε Youdan Cup προς τιμή του χορηγού Thomas Youdan. Ο Youdan ήταν ένας ιδιοκτήτης θεάτρου στο Σέφιλντ. Στα παράδοξα της διοργανώσεις ήταν η μη συμμετοχή της Sheffield FC, που σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες η ομάδα αρνήθηκε να συμμετάσχει στον θεσμό διότι ήθελαν να προετοιμαστούν καλύτερα για κάποιους εκτός περιοχής αγώνες. Οπότε στην διοργάνωση έμειναν 12.

To τρόπαιο. Πηγή: Hallam FC

Οι ομάδες μπήκαν στην κλήρωση και ήταν έτοιμες για τα νοκ άουτ παιχνίδια, όλοι οι αγώνες στους 2 γύρους έγιναν στα δικά τους γήπεδα, ενώ ο ημιτελικός και ο τελικός έγιναν στο Bramall Lane.

O τελικός διεξήχθη στης 5 Μαρτίου το 1867. Η διοργανώτρια επιτροπή κάλεσε το κοινό να καταθέσει ο καθένας το σχέδιο για τον νικητή της διοργάνωσης.

Το τρόπαιο παρουσιάστηκε στο ξενοδοχείο Adelphi στης 11 Μαρτίου, 6 ημέρες μετά από τον τελικό, η κατασκευή του άργησε λόγο ότι απαιτούσε περισσότερο από το χρόνο που πίστευαν λόγο της κατασκευής του. Στην θέση του την ημέρα του τελικού απονεμήθηκε στους νικητές ένα τρόπαιο που ήταν πλούσιο στολισμένο και σε σχήμα κανάτας και παρουσιάστηκε από τον J. Birley, ο Thomas Youdan λόγο ασθένειας δεν ήταν στην παρουσίαση.

Η βράβευση της Hallam για το τρόπαιο από το Guinness World Records. Πηγη: Hallam FC

Το τρόπαιο χάθηκε μερικά χρόνια αργότερα και βρέθηκε το 1997, όταν έναν Σκοτσέζος συλλέκτης επικοινώνησε με τον Σύλλογο και ανέφερε ότι το έχει στην κατοχή του, Η Hallam τον πλήρωσε 1.600£ για να το έχει πάλι στην κατοχή της!

Ο Alastair Dickenson ειδικός αργυροχρυσοχόος ανέφερε σε εκπομπή του BBC ότι το τρόπαιο λόγο της κατασκευής του κοστίζει γύρω στης 100.000£!

Βέβαια η Hallam έχει δηλώσει ότι δεν είναι προς πώληση! Ο Thomas Youdan ήθελε να επαναληφθεί ξανά η διοργάνωση, αλλά, τελικά δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Το 2003, η διοργάνωση προστέθηκε στο βιβλίο Γκίνες ως η πρώτη ποδοσφαιρική διοργάνωση. Από το 2014, πραγματοποιείται η διοργάνωση Youdan Trophy στο Σέφιλντ και είναι ένα διεθνές τουρνουά νέων προς τιμή του Youdan Cup.

Η Hallam FC έχει ένα ακόμη καταγεγραμμένο ρεκόρ στο βιβλίο Γκίνες, αυτό είναι το γήπεδο της Sandygate Road που είναι το παλαιότερο ποδοσφαιρικό γήπεδο στον κόσμο! 

Η βράβευση της Hallam για το Sandygate από το Guinness World Records. Πηγη: Hallam FC

Επίσης, η φιναλίστ του θεσμού Norfolk διαλύθηκε το 1881 για άγνωστους λόγους, τέλος, ήταν υπεύθυνη για την πρόταση που έκανε να εισαχθεί στους κανόνες του Σέφιλντ το κόρνερ!

Με πληροφορίες από Hallam FC και Wikipedia

Advertisement

Must See

More in Αρθρογραφία