Connect with us

Κοινωνία

Αντιπροσωπεία από το Νησί του Πάσχα στο Λονδίνο ζητά την επιστροφή του Μοάι που βρίσκετε εκεί από το 1868

Το Hoa Hakananai’a, που σημαίνει “ο κλεμμένος ή κρυμμένος φίλος”, δόθηκε ως δώρο το 1868 στη βασίλισσα Βικτώρια με την ίδια να το δίνει στο Βρετανικό Μουσείο.Το Μοάι βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο εδώ και 150 χρόνια, αλλά τώρα μια αντιπροσωπεία από το Νησί του Πάσχα βρίσκεται στο Λονδίνο για να ζητήσει την επιστροφή ενός γλυπτού από βασάλτη ύψους γύρω στα 2μιση μέτρα, το οποίο και αποτελεί βασικό μέρος της προγονικής τους ιστορίας.

Το Μοάι Hoa Hakananai’a, που σημαίνει «ο κλεμμένος ή κρυμμένος φίλος» στην τοπική διάλεκτο της Νήσου του Πάσχα ή Rapa Nui.

Πιστεύεται ότι χρονολογείται γύρω στο 1200 μ.Χ. και είναι επί του παρόντος το επίκεντρο της εισόδου του μουσείου που είναι ελεύθερη για προβολή.

Το άγαλμα, μαζί με ένα δεύτερο, μικρότερο μοάι γνωστό ως Hava, δόθηκαν ως δώρα στη βασίλισσα Βικτώρια το 1869 από τον καπετάνιο του HMS Topaze, Richard Powell. Η βασίλισσα δώρισε τα δύο αγάλματα στο Βρετανικό Μουσείο.

Είναι ένα από τα περισσότερα από 900 γιγάντια γλυπτά Μοάι στο νησί του Πάσχα, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, τα περισσότερα λαξευμένα από ηφαιστειακή τέφρα μεταξύ του έκτου και του δέκατου έβδομου αιώνα και πιστεύεται ότι φέρουν τα πνεύματα σημαντικών προγόνων.

Το ίδιο το νησί, 2000 μίλια μακριά από τις ακτές της Χιλής, αποτελεί χιλιανό έδαφος και έχει την επίσημη ονομασία Rapa Nui. Τον περασμένο Δεκέμβριο, οι ντόπιοι κάτοικοι του νησιού με ρίζες από τα νησιά Μαρκέσας, ανέλαβαν το έργο της διατήρησης και διαχείρισης της ιστορικής τους κληρονομιάς και με νόμο της Χιλής να υποστηρίζει ότι τα αγάλματα δεν είναι αντικείμενα αλλά αναπόσπαστο μέρος της ίδιας της γης.

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας, που βρίσκεται στο Λονδίνο για δύο ημέρες, είναι ο υπουργός Εθνικής Περιουσίας της Χιλής, Φελίπε Ουάρντα και μίλησε με τον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, Χάρτβιχ Φίσερ, με τον Ουάρντα να δηλώνει αισιόδοξος για τις συζητήσεις μαζί του.

Πάντως τα μυθικά αγάλματα δεν βρίσκονται μόνο στο Βρετανικό μουσείο αλλά και ρε μουσεία σε Γαλλία, ΗΠΑ και Νέα Ζηλανδία.

Advertisement

Must See

More in Κοινωνία