Connect with us

Αγγλία

Γιατί πρέπει να υποστηρίξετε την Clapton Community Football Club

Στη χώρα της Premier League, υπάρχουν ακόμα οπαδοί που αντιστέκονται στην φυγή του αγγλικού ποδοσφαίρου από τις παραδοσιακές αξίες. Από το 2018, η Clapton Community Football Club, ένας μικρός ερασιτεχνικός σύλλογος στο Ανατολικό Λονδίνο που ανήκει κατά 100% στους οπαδους της, συνέχισε να αναπτύσσεται πολυ γρηγορά μακρια από το μοντέρνο συατημα ποδοσφαιρικών επιχειρήσεων.

Την περασμένη σεζόν η ανδρική ομάδα τερμάτισε την πρώτη θέση και κέρδισε το δικαίωμα να αγωνίζεται από φέτος στην “Eastern Counties League Division One South”, ένα τοπικό πρωτάθλημα που βρίσκεται στο 10ο επίπεδο του αγγλικού ποδοσφαίρου. Μακριά πολύ από τα προσοδοφόρα παιχνίδια των επαγγελματικών πρωταθλημάτων. Αλλά για τίποτα στον κόσμο τα μέλη της Clapton CFC δεν θα άλλαζαν αυτό που είναι. Αντίθετα, με υπερηφάνεια ο σύλλογος υπερασπίζεται αυτό το μοντέλο που τον διαφοροποιεί τόσο πολύ από το mainstream ποδόσφαιρο.

Η ομάδα με το σύνθημα «Αυτός ο σύλλογος ανήκει σε εσένα και εμένα» χωρίς να δηλώνει apolitik (sic!), έχει διοργάνωση τουρνουά, εκδηλώσεις αλληλεγγύης με απεργούς, όπως και όταν πήραν θέση σχετικά με την Puma και την στάση του Ισραήλ σχετικά με τον παλαιστινιακό λαό.

Μια φανέλα που για ακόμα μια φορά είναι εκτός αποθέματος!

Ο Σύλλογος από την ίδρυση του, πέτυχε ένα μεγάλο deal με την εκτός έδρας εμφάνιση, η φανέλα μετά από ψήφισμα αποφασίστηκε να είναι στα χρώματα της σημαίας της Ισπανικής Δεύτερης Δημοκρατίας για να αποτίει φόρο τιμής στις Διεθνείς Ταξιαρχίες, ενω φέρει το σύνθημα «No Pasarán» στην πλάτη. Το οικονομκό όφελος από τις πωλήσεις της εκτός έδρας φανέλας ήταν μεγάλο, ενώ μέχρι τώρα έχουν πουληθει πάνω από 16.000!

Στη συνέχεια, οι πωλήσεις προσέφεραν ένα μαξιλάρι στον Σύλλογο, να μπορέσει να κάνει μια προσφορά για να αγοράσει το Old Spotted Dog τον Ιούλιο του 2020. Κάτι που έγινε! Το ιστορικό γήπεδο βρίσκεται στο Forest Gate είχε εγκαταλειφθεί από τους πρώην ιδιοκτήτες του. Σήμερα και οι δύο Clapton παίζουν στην ίδια κατηγορία και η ανοδική δυναμική είναι ξεκάθαρα με την πλευρά της Clapton CFC και των υποστηρικτών τους. 

Στο μοντέλο συλλογικής ιδιοκτησίας της Clapton CFC, ο καθένας μπορεί να γίνει μέλος, όπως υπενθυμίζει ο σύλλογος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα τρία επίπεδα ετήσιας συνδρομής (£5, £10 και £20 ή περισσότερα) παρέχουν όλα τα ίδια δικαιώματα ψήφου εντός του συλλόγου. Μια Δημοκρατική φιλοδοξία που ξεχωρίζει σε έναν κόσμο όπου τα διοικητικά συμβούλια νομοθετούν. Στην αρχή της σεζόν 2023/24, η Clapton CFC έχει μέχρι τώρα 1.565 μέλη σε 33 χώρες!

Ανδρικές και γυναικείες ομάδες σε ισότιμη βάση

Κάθε μέλος έχει την ίδια ευκαιρία να εκφραστεί και μπορεί να ψηφίσει σε γενικές συνελεύσεις ή για θέματα που τίθενται, μέσω του newsletter. «Αυτό μπορεί να σχετίζεται με σημαντικές δαπάνες χωρίς προϋπολογισμό ή με την επιλογή σχεδιασμού για νέο εξοπλισμό», αναφέρει ο λογαριασμός της ομάδας στο Twitter, ο οποίος έχει περισσότερους από 30.000 ακόλουθους. Η απουσία ιεραρχίας είναι μέρος του έργου. «Οποιοδήποτε μέλος μπορεί να είναι μέρος μιας επιτροπής».

Το παραδοσιακό διοικητικό συμβούλιο αντικαθίσταται από μια γενική οργανωτική επιτροπή που συγκεντρώνει αναφορικά από τους διάφορους τομείς του συλλόγου, υπεύθυνους για τη λογοδοσία και τη διασφάλιση του καλού συντονισμού σύμφωνα με τα θεμελιώδη στοιχεία του Clapton CFC: δημοκρατία, ισοτιμία, διαφάνεια (στα οικονομικά) και αγώνας ενάντια σε όλες τις μορφές διάκρισης. Για να μην αναφέρουμε την ισότητα μεταξύ των γυναικείων και ανδρικών ομάδων της.

Προασπίζοντας την πρόσβαση στο ποδόσφαιρο για ευάλωτους ανθρώπους ή όσους δεν μπορούν να βρουν χώρο που να τους δέχεται, ο Σύλλογος εργάζεται επίσης σε αυτό σε καθημερινή βάση. «Οι ομάδες των 5 και 11 ανδρών μας έχουν δώσει τη δυνατότητα σε εκατοντάδες γυναίκες και non binary ανθρώπου να παίζουν ποδόσφαιρο, πολλές από τις οποίες δεν είχαν πρόσβαση στο ποδόσφαιρο ή είχαν περιθωριοποιηθεί». Αυτή η ιδιαίτερη προσοχή που δίνεται σε άτομα που βρίσκονται σε επισφαλή κατάσταση ή υφίστανται διακρίσεις αποδίδει καρπούς.

Δωρεάν είσοδος ή δώσε ότι θέλεις!

Το ιστορικό ταξίδι της γυναικείας ομάδας στο Κύπελλο Αγγλίας Γυναικών κατά τη διάρκεια της σεζόν 2021/22 είχε επίσης σημαδέψει τα πνεύματα πολύ πέρα ​​από τη Forest Gate. Είχε γίνει η πρώτη ομάδα της 7ης κατηγορίας που προκρίθηκε στον 3ο γύρο. Ο σύλλογος βρισκόταν τότε στην πρώτη γραμμή για να καταγγείλει τις απαράδεκτες ανισότητες μεταξύ του γυναικείου ποδοσφαίρου με το αντίστοιχο των ανδρών. Υποχρεωμένη να οργανώσει ένα crowdfunding για να χρηματοδοτήσει τη μετακίνηση της στο Πλίμουθ.

Όπως υποδηλώνει το όνομα της ομάδας, θέλει να έχει τις ρίζες της στην κοινότητα του και πολλαπλασιάζει τις συνεργασίες με τοπικούς συλλόγους και οργανισμούς, υποστηρίζοντας σκοπούς που είναι κοντά στην καρδιά του, ιδιαίτερα για τους νέους. Ο σύλλογος διοργανώνει πολλές δράσεις υπέρ των νέων από υποβαθμισμένες περιοχές του ανατολικού Λονδίνου. Επίσης, διαθέτει και τη λέσχη όπου διοργανώνει διάφορα events.

Το 2020, δημιουργήθηκε ένα «ταμείο κινδύνου» το οποίο συγκέντρωσε περίπου 15.000 λίρες, το οποίο προοριζόταν για μέλη που είχαν ανάγκη και μπορούσαν να υποβάλουν αίτηση για οικονομική βοήθεια ζητώντας χρήματα χωρίς ερωτήσεις. Αυτή η κοινωνική ανησυχία αντικατοπτρίζεται ιδιαίτερα στη δέσμευση του συλλόγου ενάντια στη μάστιγα του αθλητικού προϊόν. Αλλά και την καθιέρωση ότι, τις ημέρες των αγώνων, η είσοδος είναι ελεύθερη. Κανείς δεν πρέπει να αποκλειστεί από το ποδόσφαιρο λόγω της τιμής του. Αξίζει την παράκαμψη. Από την φετινή σεζόν 2023-24, έπεισε η ομάδα ανέβηκε στην 6η κατηγορία της Non-League, συμφωνα με τους κανόνες πρέπει να βάλει ελάχιστη χρέωση της 4£, όμως για πολλές κατηγορίες μπορούν να παρακολουθησουν τον αγωνα δωρεαν. Αναλυτικότερα:

Admission: £4
Concessions: Pay what you want
Under 13s: Free

Concessions include:

  • Clapton CFC members
  • Newham residents
  • Teenagers (13 to 19)
  • Over 60s
  • Students and apprentices
  • Trade union members
  • Unemployed people and those on low income
  • People with disabilities and health conditions
  • Refugees, asylum seekers and undocumented migrants

Με πληροφορίες από Clapton CFC και Dialectik Football

Advertisement

Must See

More in Αγγλία