Connect with us

Κοινωνία

Η Γερμανία νομιμοποιεί τη μαριχουάνα

Το κάπνισμα κάνναβης είναι πλέον νόμιμο για ενήλικες άνω των 18 ετών στη Γερμανία, αφού τέθηκε σε ισχύ νέος νόμος για την προσωπική κατοχή από την 1η Απριλίου.

Η νομοθεσία, η οποία έκανε τη Γερμανία τη μεγαλύτερη χώρα της ΕΕ που νομιμοποίησε την ψυχαγωγική κάνναβη, εγκρίθηκε μετά από μια έντονη συζήτηση σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της παροχής ευκολότερης πρόσβασης.

Ο νέος νόμος επιτρέπει στους ενήλικες στη Γερμανία να κατέχουν έως και 25 γραμμάρια αποξηραμένης κάνναβης σε δημόσιους χώρους και να καλλιεργούν έως και τρία φυτά μαριχουάνας στο σπίτι.

Η δημόσια κατανάλωση μαριχουάνας θα απαγορεύεται κοντά σε σχολεία, αθλητικές εγκαταστάσεις και παιδικές χαρές μεταξύ 7:00 π.μ. και 8:00 μ.μ. Οι ανήλικοι που πιάνονται στην κατοχή κάνναβης θα πρέπει να περάσουν από πρόγραμμα πρόληψης της χρήσης ναρκωτικών.

Η γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού με επικεφαλής τον καγκελάριο Olaf Scholz υποστήριξε ότι η νομιμοποίηση θα βοηθήσει στον περιορισμό της αυξανόμενης μαύρης αγοράς. Ωστόσο, αρκετοί ιατρικοί σύλλογοι έχουν προειδοποιήσει ότι η κίνηση για την αποποινικοποίηση θα οδηγήσει στους υψηλότερους κινδύνους μεταξύ των νέων.

«Από την άποψή μας, ο νόμος όπως είναι γραμμένος είναι μια καταστροφή», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Katja Seidel, ειδικός στο Tannenhof Berlin-Brandenburg, ένα κέντρο απεξάρτησης από τα ναρκωτικά στην πρωτεύουσα της χώρας.

«Η πρόσβαση στο προϊόν θα είναι ευκολότερη, η εικόνα του θα αλλάξει και θα γίνει πιο ομαλοποιημένη, ειδικά μεταξύ των νέων», είπε η Seidel, προσθέτοντας ότι αναμένει να δει μια αύξηση στη χρήση κάνναβης «τουλάχιστον αρχικά».

Απηχώντας αυτές τις παρατηρήσεις, ο καθηγητής Ray Walley από τη Μόνιμη Επιτροπή Ευρωπαίων Γιατρών προειδοποίησε ότι η κάνναβη μπορεί να είναι εθιστική και ότι τα νέα μέτρα θα «αυξήσουν τη χρήση και τις βλάβες που σχετίζονται με την υγεία, ειδικά μεταξύ των νέων».

Ο νόμος επιτρέπει επίσης τη μεγαλύτερης κλίμακας καλλιέργεια ναρκωτικών σε μη κερδοσκοπικούς «συλλόγους κάνναβης» από την 1η Ιουλίου. Αυτές οι ομάδες δεν πρέπει να περιλαμβάνουν περισσότερα από 500 μέλη και θα καλλιεργούν φυτά μόνο για προσωπική τους κατανάλωση. Οι λέσχες κάνναβης υποτίθεται ότι είναι μόνο για τους ανθρώπους που ζουν στη Γερμανία, προκειμένου να σταματήσουν ένα κύμα τουριστών να ξεχυθεί για να απολαύσουν την απρόσκοπτη ψυχαγωγική χρήση μαριχουάνας.

Η γερμανική αστυνομία εξέφρασε επίσης ανησυχίες, λέγοντας ότι η 1η Απριλίου θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας «φάσης χάους» για τη χώρα. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι η ζήτηση θα ξεπεράσει γρήγορα τη νόμιμη προσφορά, καθώς θα χρειαστούν μήνες μέχρι να αρχίσουν να λειτουργούν οι λέσχες κάνναβης.

«Υποθέτουμε ότι η μαύρη αγορά θα ενισχυθεί», δήλωσε στο BBC ο Alexander Poitz από τη Γερμανική Αστυνομική Ένωση ( Gewerkschaft der Polizei (GdP)).

Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία του 2021, το 8,8% των ενηλίκων στη Γερμανία ηλικίας 18-64 ετών δήλωσε ότι είχε κάνει χρήση κάνναβης τουλάχιστον μία φορά τους προηγούμενους 12 μήνες. Μεταξύ των ατόμων ηλικίας 12 έως 17 ετών, ο αριθμός αυτός ήταν σχεδόν 10%.

Advertisement

Must See

More in Κοινωνία