Connect with us

Κοινωνία

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό

Από τότε που η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών όρισε την 2 Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό (World Autism Awareness Day-WAAD) το 2007, τα Ηνωμένα Έθνη τιμούν την ημέρα αυτή ως μέσο επιβεβαίωσης και προώθησης της πλήρους υλοποίησης όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών για τα αυτιστικά άτομα. ίση βάση με τους άλλους. Έχει σημειωθεί πρόοδος, κυρίως χάρη στους πολλούς καταπληκτικούς υποστηρικτές του αυτισμού που έχουν εργαστεί ακούραστα για να φέρουν τη βιωμένη εμπειρία των αυτιστικών ατόμων στον ευρύτερο κόσμο.

Το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του 2007 (A/RES/62/139) τονίζει τη σημασία της ευαισθητοποίησης του κοινού για τον αυτισμό. Σήμερα, 17 χρόνια μετά, έχουμε προχωρήσει πέρα από την ευαισθητοποίηση και την προώθηση της αποδοχής και της εκτίμησης των αυτιστικών ατόμων και της συνεισφοράς τους στην κοινωνία.

Ο εορτασμός του 2024 θα επιδιώξει για πρώτη φορά να παράσχει μια πραγματικά σφαιρική επισκόπηση της κατάστασης των πραγμάτων από αυτή την άποψη από την οπτική γωνία των ίδιων των αυτιστικών ατόμων. Όπως και πέρυσι, η εκδήλωση θα περιλαμβάνει μια αποκλειστικά αυτιστική σύνθεση πανελλαστών από όλα τα κοινωνικά στρώματα, που εκπροσωπούν έξι περιοχές: Αφρική, Ασία και Ειρηνικό, Ευρώπη, Λατινική Αμερική και Καραϊβική, Βόρεια Αμερική και Ωκεανία. Οι ομιλητές θα δώσουν τις σκέψεις τους σχετικά με την κατάσταση των πραγμάτων στις αντίστοιχες περιφέρειές τους, καθώς και τη σημασία της εφαρμογής των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals-SDGs) για να μπορέσουν να ευδοκιμήσουν τα αυτιστικά άτομα.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Τμήμα Παγκόσμιων Επικοινωνιών των Ηνωμένων Εθνών, σε στενή συνεργασία με το Institute of Neurodiversity (ION). Η ION είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός μελών που ιδρύθηκε και ηγείται από τη νευρομειονότητα, που διοικείται από εθελοντές και εδρεύει στην Ελβετία. Με παρουσία επί του παρόντος σε 23 χώρες παγκοσμίως, είναι η μεγαλύτερη, πιο εκπροσωπούμενη παγκοσμίως και ποικίλη πρωτοβουλία νευροποικιλομορφίας στον κόσμο. Σκοπός του είναι να εκπροσωπεί και να ενδυναμώνει τις νευρομειονότητες, ενθαρρύνοντας την αποδοχή, την εκτίμηση, την εκπαίδευση και την υπεράσπιση των ίσων ευκαιριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η εκδήλωση συγχρηματοδοτείται από τις Μόνιμες Αποστολές της Ιταλίας και της Πολωνίας στα Ηνωμένα Έθνη, με την υποστήριξη που παρέχεται από τον Όμιλο για τον Αυτισμό, τις Ασφάλειες, τις Επενδύσεις και τη Νευροποικιλότητα (Group for Autism, Insurance, Investment and Neurodiversity-GAIN).

Πηγή: Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών

Advertisement

Must See

More in Κοινωνία