Connect with us

Αγγλία

Η κλιματική αλλαγή δημιουργεί προβλήματα στον ερασιτεχνικό αθλητισμό σύμφωνα με έκθεση

Η κλιματική αλλαγή απειλεί να διαταράξει τον αθλητισμό βάσης στο Ηνωμένο Βασίλειο αναγκάζοντας αγώνες να αναβληθούν, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε λιγότερους αθλητές και φιλάθλους να θέλουν να συμμετάσχουν, σύμφωνα με έκθεση.

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες εμπόδισαν περισσότερα από 130.000 αγώνες κρίκετ να πραγματοποιηθούν την τελευταία δεκαετία, ενώ οι αθλητικοί σύλλογοι και οι εκδηλώσεις παράγουν οι ίδιοι εκπομπές που συμβάλλουν στους ολοένα και πιο έντονους καύσωνες και τις βροχοπτώσεις που σταματούν τους αγώνες, είπαν αναλυτές από τη Βρετανική Ένωση Βιώσιμου Αθλητισμού (British Association of Sustainable Sport).

Πέντε μεγάλες καταιγίδες έχουν ήδη πλήξει το Ηνωμένο Βασίλειο αυτή τη χειμερινή σεζόν, με τη καταιγίδα Babet να ακυρώνει τους αγώνες όλους εκτός από δύο στην κορυφαία κατηγορία του ποδοσφαίρου της Σκωτίας στις 21 Οκτωβρίου, ενώ μια λέσχη γκολφ στο Swansea πλημμύρισε τον Σεπτέμβριο για δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη θερμανθεί κατά 1,4 βαθμούς Κελσίου από το 1884, δήλωσε ο καθηγητής Εντ Χόκινς, επιστήμονας του κλίματος από το Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ.

Γράφοντας στην έκθεση, είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να γίνεται όλο και πιο ζεστό και πιο υγρό, με πιο έντονες βροχοπτώσεις το φθινόπωρο και τον χειμώνα και πιο ακραίους καύσωνες το καλοκαίρι. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, η οποία έχει ήδη αυξηθεί κατά 20 εκατοστά σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, θα εκθέσει περισσότερες παράκτιες περιοχές και θέσεις σε συχνότερες πλημμύρες.

Την 1η Ιανουαρίου 2023, η Whitby Town από το Βόρειο Γιορκσάιρ, η οποία απέχει λίγα μέτρα από τη θάλασσα, αναγκάστηκε να αναβάλει ένα τοπικό ντέρμπι, με σημαντικό οικονομικό κόστος, λόγω της έντονης βροχόπτωσης, αναφέρει η έκθεση.

Ο Chris Boardman, πρόεδρος της Sport England, δήλωσε: «Η κλιματική αλλαγή είναι μια υπαρξιακή απειλή για τον πλανήτη και ως τομέας αθλητισμού και σωματικής δραστηριότητας είμαστε εγγενώς συνδεδεμένοι. Είτε πρόκειται για πλημμυρισμένα γήπεδα, ποιότητα νερού ή υπερβολική ζέστη, λίγα πράγματα έχουν τέτοια ικανότητα να μειώνουν τη σωματική δραστηριότητα ούτε να διευρύνουν την ισότητα πρόσβασης από έναν κόσμο θέρμανσης».

Οι σύλλογοι στα χαμηλότερα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου, όπως η Whitby Town, είναι λιγότερο ικανοί να αντιμετωπίσουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα επειδή έχουν λιγότερους πόρους για να προστατεύσουν τα γήπεδά τους. Έρευνα από το Climate Coalition το 2021 διαπίστωσε ότι περίπου 62.500 ερασιτεχνικοί αγώνες ποδοσφαίρου ακυρώνονται κάθε χρόνο λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών. Σε μια δημοσκόπηση που έγινε από τη μη κερδοσκοπική έκθεση Round Our Way for the Basis, το 40 τοις εκατό των θεατών και των παικτών ποδοσφαίρου δήλωσαν ότι έχουν βιώσει ακραίες καιρικές συνθήκες που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή τον περασμένο χρόνο. Αυτό το ποσοστό αυξήθηκε στο 60 τοις εκατό για τους οπαδούς και τους παίκτες στο κρίκετ και στο 64 τοις εκατό στο γκολφ.

Διαπίστωσε επίσης ότι το 63 τοις εκατό των ανθρώπων δήλωσαν ότι θα υποστήριζαν μια νέα ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή ποδοσφαίρου που θα εξετάσει τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στο ποδόσφαιρο και ότι η FA, η Premier League και η EFL θα πρέπει να επιβάλουν δράση για το κλίμα στο άθλημα. Οι συντάκτες της έκθεσης θέλουν καλύτερη συλλογή δεδομένων για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον αθλητισμό του Ηνωμένου Βασιλείου και περισσότερη χρηματοδότηση για να βοηθήσουν τους συλλόγους να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες συνθήκες, καθώς και μια συνεργασία μεταξύ όλων των κυβερνητικών οργάνων που θα επέτρεπε καλύτερη συνεργασία για τον μετριασμό των επιπτώσεων.

Η νικήτρια του Παγκοσμίου Κυπέλλου Κρίκετ Γυναικών, Tammy Beaumont, δήλωσε: «Πέρα από την απώλεια των χαμένων αγώνων στο άμεσο μέλλον, διακινδυνεύουμε μακροπρόθεσμες επιπτώσεις και στον αθλητισμό. Όσο περισσότερα παιχνίδια ακυρώνονται, τόσο πιο πιθανό είναι οι παίκτες να χάσουν το ενδιαφέρον τους για το άθλημα.» Ο σκηνοθέτης του Round Our Way, Ρότζερ Χάρντινγκ, δήλωσε: «Κάθε παιχνίδι που ακυρώνεται είναι μια χαμένη ευκαιρία για να φέρεις ανθρώπους κοντά, να κρατήσεις τους ανθρώπους σε φόρμα και να βγάλεις χρήματα για να διατηρήσεις τα κλαμπ στη ζωή.

Πηγή: Morning Star

Advertisement

Must See

More in Αγγλία