Connect with us

Μπέιζμπολ

Η Κούβα ανοίγει τις «πόρτες» της για ξένους παίχτες στα πρωταθλήματα της

Σύμφωνα με την Granma, την επίσημη εφημερίδα της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας, η χώρα της Καραϊβικής είναι έτοιμη να δεχθεί όλους τους παίκτες που θέλουν να παίξουν στο National Baseball Series. Αυτο είναι το αποτέλεσμα μετά την συνάντηση της Εθνικής Επιτροπής με το εγχώριο τύπο για την ένταξη του Κουβανού επαγγελματίας παίχτη του μπέιζμπολ, Yasmani Tomás, στην ομάδα Industriales. Ο Tomás μπορεί να ξεκινησε από την Industriales, αλλά, πήρε μεταγραφη στης ΗΠΑ για τους Arizona Diamondbacks και Washington Nationals. 

O Yasmani Tomás

Ο Επίτροπος της Λίγκας, Juan Reynaldo Pérez Pardo, είπε ότι συμφωνα με τους κανόνες, κάποιος ξένος που θέλει να παίξει στο πρωτάθλημα, ή ένας Κουβανός που θέλει να επιστρέψει στην χώρα πρέπει να ακολουθήσει μια συγκεκριμένη διαδικασία. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η Επιτροπή διερευνά ορισμένες τροποποιήσεις στον κανόνα σύμφωνα με το πεδίο των αρμοδιοτήτων της. 

Οι σχέσεις της Κούβας με τους Κουβανούς του εξωτερικού είναι μια μακρά ιστορία που ξεκίνησε το 1978. Τότε έγινε ο πρώτος διάλογος για μια νέα διαδικασία για την ανοικοδόμηση των δεσμών με τους Κουβανούς που ζουν στο εξωτερικό. Βέβαια, βρίσκεται ακόμη τώρα σε εξέλιξη…

“Κατά τη διάρκεια αυτών των 45 ετών, έχουν γίνει αρκετά βήματα για τη διευκόλυνση των ταξιδιών των υπηκόων μας στο εξωτερικό και την επιστροφή τους στην Κούβα, καθώς και για την αύξηση της συμμετοχής των Κουβανών που ζουν στο εξωτερικό στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας καταγωγής τους.” είπε στην Granma, ο Γενικός Διευθυντής Προξενικών Υποθέσεων και Κατοίκων Κούβας στο Εξωτερικό Ερνέστο Σομπερόν Γκουσμάν.

Έχουν γίνει όμως και κάποια σημαντικά βήματα, όπως στην Εθνική ομάδα του βόλεϊ ανδρών, η οποία συμμετέχουν αθλητές που ζουν μόνιμα στο εξωτερικό. Το ίδιο ισχύει και για την Εθνική ομάδα μπάσκετ ανδρών.

Ο Επίτροπος της Λίγκας, τόνισε ότι αναζητείται ένας τρόπος για να λυθούν τα νομικά εμπόδια και να βρεθούν οι ρυθμίσεις που αθλητές της χώρας που ζουν μόνιμα στο εξωτερικό θα μπορούν να συμμετέχουν στην Εθνική ομάδα. Μέσα σε αυτό, θα βοηθήσει το άθλημα να δεχθεί ξένους παίχτες να συμμετέχουν στην National Baseball Series και στην Elite League.

Αυτό θα άνοιγε την πόρτα της επιστροφής του Yasmani Tomás και οποιουδήποτε άλλου που θα θέλει να αγωνιστεί. Βέβαια, αυτό δεν θα ισχύει για αθλητές που έχου πέσει σε σοβαρα πειθαρχικά παραπτώματα ή έχουν ζητηση πολιτικο άσυλο σε άλλη χώρα κατα την διάρκεια μιας διεθνής διοργάνωσης.

Advertisement

Must See

More in Μπέιζμπολ