Connect with us

Ταξίδια

Ισλανδία: Η χώρα της φωτιάς και του πάγου

Ένα ηφαίστειο κοντά στο όρος Φαγκρανταλσφάλ στην Ισλανδία εκτοξεύει λάβα από τις αρχές Αυγούστου και προσελκύει θεατές από όλο τον κόσμο. Δεν είναι σαφές πόσο θα διαρκέσει η έκρηξη.

Τα πράγματα βράζουν στην κοιλάδα του Μερανταλίρ. Λάβα εκρήγνυται από ένα ρήγμα μήκους πολλών εκατοντάδων μέτρων εδώ και περίπου δυο εβδομάδες. Η περιοχή είναι ακατοίκητη, αλλά η κοιλάδα απέχει μόνο 30 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Ισλανδίας, το Ρέικιαβικ.

Ακόμα κι αν δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος από τα σύννεφα τέφρας και τις ροές λάβας, η έκρηξη δεν είναι ακίνδυνη. Επιβλαβή αέρια απειλούν το Βογκάρ, ένα κοντινό χωριό, και μπορεί να εξαπλωθούν ακόμη και στο Ρέικιαβικ, σύμφωνα με την ισλανδική μετεωρολογική υπηρεσία ΙΜΟ. Παρόλα αυτά, οι επισκέπτες συρρέουν για να θαυμάσουν τη ροή της λάβας.

Δεν είναι σαφές πόσο καιρό θα συνεχιστεί η έκρηξη. Πέρυσι, το κοντινό ηφαίστειο Φραγκρανταλσφάλ εκτόξευε λάβα για έξι μήνες. Ήταν η μεγαλύτερη έκρηξη στην Ισλανδία εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια. Οι Ισλανδοί ηφαιστειολόγοι πιστεύουν ότι είναι πιθανό και αυτή η έκρηξη να διαρκέσει τόσο πολύ.

Οι επισκέπτες παρακολουθούν τα κοκκινοπορτοκαλί σιντριβάνια λάβας από ασφαλή απόσταση. Η λάβα εκτοξεύεται μέχρι και 70 μέτρα ύψος πριν πέσει στο έδαφος και σχηματίσει ένα στρώμα. Η λάβα γύρω από το ηφαίστειο κάλυψε μια περιοχή μεγέθους περίπου 20 γηπέδων ποδοσφαίρου την περασμένη εβδομάδα.

Ο καπνός σηματοδοτεί τον δρόμο, αλλά η πεζοπορία στο ηφαίστειο δεν είναι περίπατος στο πάρκο. Το μονοπάτι είναι 14 χιλιόμετρα μέσα από δύσκολο έδαφος και με ανάβαση 300 μέτρων. Ωστόσο ο δυνατός άνεμος και η βροχή δεν εμποδίζουν τους θαυμαστές των ηφαιστείων από όλο τον κόσμο.«Πιθανότατα βλέπεις κάτι τέτοιο μόνο μια φορά στη ζωή», λέει ένας τουρίστας.

Δύο τολμηροί τουρίστες πλησίασαν την έκρηξη για την τέλεια φωτογραφία. Σύμφωνα με την ισλανδική υπηρεσία τουρισμού, συνολικά 23.000 θεατές έχουν ήδη επισκεφθεί το ηφαίστειο.

Η έκρηξη δεν προκάλεσε έκπληξη. Προήλθε από σεισμούς. Πριν από την έκρηξη καταγράφηκαν περισσότεροι από 10.000 σεισμοί γύρω από το ηφαίστειο, δύο από τους οποίους ήταν άνω των 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Η Ισλανδία έχει τα πιο ενεργά ηφαιστειακά συστήματα στην Ευρώπη και ως εκ τούτου ονομάζεται επίσης «η χώρα της φωτιάς και του πάγου». Τον Απρίλιο του 2010, μια έκρηξη στο Εϊγιαφγιαγιοκούλ παρέλυσε την ευρωπαϊκή εναέρια κυκλοφορία για ένα μήνα, αφήνοντας εκατομμύρια ταξιδιώτες αποκλεισμένους για μέρες. Η τωρινή έκρηξη δεν έχει επηρεάσει μέχρι στιγμής την εναέρια κυκλοφορία.

Πηγή: Deutsche Welle

Advertisement

Must See

More in Ταξίδια