Connect with us

Ποδόσφαιρο

Ιστορίες από την Βόρειο Κορέα μέσα από την μοναδική αγγλόφωνη εφημερίδα της χώρας

Πολλές φορές σκεφτόμαστε πως στην Βόρειο Κορέα την ποιο απομονωμένη χώρα του κόσμου, οι αθλητές σε πολλά σπορ έχουν τόσο καλές επιδόσεις. Η αλήθεια είναι ότι παρά το σκληρό και απάνθρωπο καθεστώς που υπάρχει, η Κυβέρνηση δίνει έμφαση στον αθλητισμό και την εκπαίδευση από την πολύ νεαρή ηλικία. 

Ανά διαστήματα θα ανεβαίνουν άρθρα από την μοναδική αγγλόφωνη εφημερίδα της χώρας την Pyongyang Times, που έχουν σχέση με το αθλητισμό στη χώρα. Δεν είμαστε υπέρ του καθεστώτος, απλός, αναπαράγουμε την είδηση και δείχνουμε μια εικόνα της χώρας μέσα από τον αθλητικό βίο.

Τρεις δεκαετίες δεν είναι μια μικρή περίοδος στη ζωή ενός ανθρώπου. H ποδοσφαιρίστρια Ρι Ουν Γκιόνγκ (Ri Un Gyong) πέρασε τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα στο ποδόσφαιρο της χώρας. 

Οι συνάδελφοί της λένε ότι δεν έχουν παίξει τόσες πολλές Κορεάτισσες στην Εθνική ομάδα για πάνω από δέκα χρόνια όπως η Ρι.

Αγωνίστηκε για την εθνική ομάδα όταν ήταν λίγο πάνω από 20 ετών.

Έκτοτε, ήταν ενεργή ως μέσος για πάνω από μια δεκαετία στην εθνική ομάδα ποδοσφαίρου γυναικών.

Εκείνη την εποχή οι ειδικοί εκτίμησαν ιδιαίτερα τις δραστηριότητες της τόσο ως πλέι μέικερ όσο και ως τερματοφύλακας.

Επειδή της απέδωσαν σε μεγάλο βαθμό τις επιτυχίες της Βορείου Κορέας σε διεθνείς αγώνες κυρίως στα τουρνουά ποδοσφαίρου γυναικών στα 13ο, 14ο και 15ο Ασιατικό Πρωτάθλημα.

“Όταν σταμάτησα να παίζω, δεν σκέφτηκα άλλη επιλογή. Σκέφτηκα μόνο να γίνω προπονητής και να προπονήσω την νέα γενιά”, θυμάται η Ρι.

Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Φυσικής Αγωγής της Β. Κορέας με το πάθος που είχε επιδείξει ως ποδοσφαιρίστρια, μετά το τέλος της καριέρας της, εργάστηκε ως προπονητής για σχεδόν 10 χρόνια. 

Ενώ, πρόσφατα έγινε και προπονητής στο ποδόσφαιρο σάλας. “Το έκανα χωρίς κάποιο δισταγμό, έχω την επιθυμία να βοηθήσω στην βελτίωση του αθλήματος στη χώρα.” Δήλωσε η Ρι.

Ο Han Won Chol, προπονητής της Kigwancha Sports Club, περιέγραψε  το πνεύμα της Ρι, ότι όλοι και όλες πρέπει να ακολουθουν τα βήματα της.

Η Ρι Ουν Γκιόνγκ (δεξιά), προπονήτρια της Wolmido SC, εξιγεί την τακτική που θα ακολουθήσει η ομάδα κατά την προπόνηση. Πηγή: The Pyongyang Times

Πηγή: The Pyongyang Times (03/09/2022)

Advertisement

Must See

More in Ποδόσφαιρο