Connect with us

Παγκόσμιο Κύπελλο

Οι σκηνές του Παγκοσμίου Κυπέλλου με τους οπαδούς να μην φορούν μάσκες κάνει τους Κινέζους να αναρωτιούνται αν βρίσκονται στον “ίδιο πλανήτη” με το Κατάρ

Οι εικόνες των φιλάθλων που είναι χωρίς μάσκες στο Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ έχουν πυροδοτήσει οργή στην Κίνα, όπου οι πολίτες έχουν εξαντληθεί από τους σκληρούς περιορισμούς κατα της Covid-19 και ξεκίνησαν να αμφισβητούν την προσέγγιση της κυβέρνησης τους ενώ ο υπόλοιπος κόσμος πλέον ζει παράλληλα με τον ιό.

Οι άνθρωποι δείχνουν λευκά χαρτιά ως τρόπο διαμαρτυρίας. Πηγή: Hector RETAMAL/AFP

Η Κίνα είναι η τελευταία μεγάλη οικονομία που εξακολουθεί να προσπαθεί να εξαλείψει την εγχώρια εξάπλωση του Covid-19 και συνεχίζει να κλείνει ολόκληρες πόλεις, να σφραγίζει γειτονιές και να επιβάλλει υποχρεωτικά τεστ σε εκατομμύρια πολίτες της.

Με γνώμονα την ταχέως διαδεδομένη παραλλαγή Omicron, τα καθημερινά κρούσματα στη χώρα έφτασαν τα 29.157 την Τετάρτη 23/11, χαμηλό σε σύγκριση με τις περισσότερες άλλες χώρες. Οι κινεζικές αρχές έχουν θέσει περισσότερο από το ένα τέταρτο του κινεζικού πληθυσμού υπό κάποιας μορφής lockdown από την Τρίτη 22/11, σε αντίθεση με τους φιλάθλους του Παγκοσμίου Κυπέλλου που έχει εξοργίσει πολλούς Κινέζους χρήστες στα δικά τους social media.

Πηγή: Radio Free Asia

“Μερικοί άνθρωποι παρακολουθούν αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου χωρίς μάσκες, κάποιοι είναι κλειδωμένοι στο σπίτι για ένα μήνα, κλειδωμένοι στην πανεπιστημιούπολη για δύο μήνες χωρίς καν να μπορούν να βγουν από την πόρτα”, έγραψε ένας χρήστης από το Guangdong στην κινεζική πλατφόρμα Weibo. Και πρόσθεσε “Ποιος μου έκλεψε τη ζωή; δεν θα πω.”

Ένας άλλος χρήστης του Weibo από την επαρχία Shaanxi είπε ότι είναι “απογοητευμένος” από την χώρα του.

“Το Παγκόσμιο Κύπελλο επέτρεψε στους περισσότερους Κινέζους να δουν την πραγματική κατάσταση στο εξωτερικό και να ανησυχούν για την οικονομία της πατρίδας και τη δική τους νεολαία”, έγραψε ένας άλλος χρήστης στο Weibo.

Μια ανοιχτή επιστολή που αμφισβητούσε τις πολιτικές της χώρας για τον Covid-19 και ρωτούσε εάν η Κίνα ήταν «στον ίδιο πλανήτη» με το Κατάρ διαδόθηκε στη δημοφιλή εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων WeChat την Τρίτη 22/11, προτού η επιτροπή λογοκρισίας της χώρας την αφαιρέσει από την πλατφόρμα.

Οι αστυνομικοί φρουρούν καθώς οι άνθρωποι διαμαρτύρονται για τους περιορισμούς της νόσου του COVID-19. Πηγή: REUTERS/Thomas Peter

Οι αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου μεταδίδονται στην Κίνα από το κρατικό δίκτυο CCTV.

Η δημόσια οργή για τους φαινομενικά αυθαίρετους περιορισμούς έχει ξεσπάσει πρόσφατα σε σπάνιες διαδηλώσεις, σε αρκετές πόλεις αυτόν τον μήνα, όπου εκατοντάδες κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους αψηφώντας το υποχρεωτικό lockdown.

Με πληροφορίες από τις South China Morning Post και Radio Free Asia

Advertisement

Must See

More in Παγκόσμιο Κύπελλο