Connect with us

Ποδόσφαιρο

Ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς και η άποψη του για το MLS

O Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς έκανε και αυτός το δικό του πέρασμα από την Major League Soccer και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στον τίτλο αναφέρω τα αρχικά MLS για να μην υπάρξει κάποια παρεξήγηση με το… Αμερικανικό ποδόσφαιρο… Λόγο του ότι στο Βόρειο τμήμα της Αμερικανικής Ηπείρου το άθλημα λέγεται soccer, ενώ από το Μεξικό και κάτω ποδόσφαιρο!

Το 2021, ο μεγάλος αυτός επιθετικός, κυκλοφόρησε την βιογραφία του με τίτλο «Αδρεναλιξη» (σημ.: κυκλοφόρησε στα Ελληνικά από τις εκδόσεις Ψυχογιός τον Μάρτιο του 2023).

Μέσα στις 200 -και λίγο παραπάνω- σελίδες του ο Ίμπρα μας αποκαλύπτει πότε σε πρώτο και πότε σε τρίτο πρόσωπο, τις εμπειρίες του από την ποδοσφαιρική του καριέρα στα μεγάλε πρωταθλήματα που άφησε το δικό του μοναδικό στίγμα. Σίγουρα μέσα από την σελίδα του skygoal.gr θα επανέλθω ξανά με κάποιο μου άρθρο για τις περιπέτειες του πρώην Σουηδού επιθετικού.

Ένα από τα πρωταθλήματα που αγωνίστηκε ο Ίμπρα ήταν και το MLS όπου και φόρεσε την φανέλα των Los Angeles Galaxy. Ο ίδιος είχε σηκώσει δηλώσει ότι πριν πάει στις Ηνωμένες Πολιτείες αυτός θα ήταν και ο τελευταίος του σταθμός, όμως ο Μίνο Ραϊόλα είχε διαφορετική άποψη, αλλά, αυτό είναι μια άλλη ιστορία!

«Πήγα στις Ηνωμένες Πολιτείες για να ανατρέψω τα πάντα. Σκέφτηκα: Τώρα θα πάω εκεί και θα τους μάθω τι είναι το ποδόσφαιρο γιατί δεν ξέρουν ακόμη». Με αυτά τα λόγια ξεκινάει ο Ίμπρα να μιλάει για την εμπειρία στην πόλη των Αγγέλων και συνεχίζει:

«Βρέθηκα σε ένα άλλο κόσμο, υπερβολικά περιορισμένο, όπου ο χρόνος κυλάει αργά, όπου η στιγμή που περιμένουν για την έκρηξη του soccer δεν έρχεται ποτέ και όπου έχει μεγαλύτερη επιτυχία το γυναικείο ποδόσφαιρο. Όπου κυρίως λείπουν οι γνώσεις, τα βασικά. Στους Galaxy υπήρχαν παιδιά που μόλις είδαν έρθει από την ακαδημία ή από το κολλέγιο,τα οποία δεν ήξεραν να σταθούν στον αγωνιστικό χώρο. Τα έπιανα ένα ένα και τους έλεγα: Κοιτά, δεν αμυνόσαστε έτσι. Δεν πρέπει να στέκεσαι σαν στύλος μπροστά μου, πρέπει να σταθείς πλαγιά, έτσι ώστε να με αναγκάσεις να πάω δεξιά ή αριστερά.» Αναφέρει μέσα στις σελίδες του βιβλίου του και συνεχίζει:

«Αυτά τα πράγματα…. Δεν πρέπει να τα ανακαλύπτει όταν είναι στην πρώτη ομάδα… Το να φέρεις τον Ανρί, τον Πίρλο και τον Ιμπραΐμοβιτς δεν σε βοηθάει να βελτιωθείς. Αυτό βοηθάει το θέαμα και για να αποδείξεις που μπορείς να φθάσεις… Δεν είναι δυνατόν να σκέφτεσαι ότι θα φέρεις έντεκα Ιμπραΐμοβιτς και θα λύσεις τα πάντα.»

Ο ίδιος αναφέρει ότι όλα ήταν ενάντια στην νοοτροπία του: «Και μετά ήταν όλα ενάντια στην νοοτροπία μου. Έβλεπα συμπαίχτες που είχαν χάσει τον αγώνα, έμπαιναν στα αποδυτήρια και έβαζαν τα γέλια. Έφταιγαν τα πλέι οφ. Προκρίνονταν στην τελική φάση οι πρώτες εφτά, οπότε το να κερδίσεις στο πρώτο μέρος της περιόδου δε μετρούσε σχεδόν καθόλου. Μια μέρα είπα στις δημοσιογράφους: Το σύστημα των πλέι οφ είναι χάλια.»

Και συνεχίζει με γλαφυρότητα να περιγράφει την εμπειρία του στις Ηνωμένες Πολιτείες: «Λιποθύμησαν όταν είπα: Είμαι μια Ferrari ανάμεσα σε Πεντακοσαράκια (σημ.: Το γνωστό αμάξι της Fiat, 500), αφού ο αμερικανικός αθλητισμός είμαι όλος ένα πλέι οφ.

Πήγα στην Αμερική για να αφήσω το σημάδι μου. Κι όμως οι συμπαίκτες μου με κοιτούσαν με δυο τρόπους. Ο ένας ήταν: Ουαου… Και ο άλλος: Αυτός ήρθε εδώ για να τσεπώσει το παραδάκι και την κάνει γρήγορα. Δεν ήταν έτσι.

Το εξήγησα ξεκάθαρα μια μέρα στα αποδυτήρια: Ακούστε παιδιά. Εγώ δεν ήρθα στο Λος Άντζελες για να πάω στην παραλία ή για να κάνω καμία βόλτα στο Χόλιγουντ. Και ούτε έχω ανάγκη τα δολάρια σας. Βρίσκομαι εδώ γιατί έχω μια αποστολή να φέρω εις πέρας. Εσείς χρειάζεστε εμένα και εγώ εσάς για να το πραγματοποιήσω. Αν δεν συμφωνείτε, πείτε το αμέσως και γυρίζω σπίτι μου. Δεν ήρθα έσω για διακοπές.

Μου απάντησαν: Ηρέμησε, Ζλάταν, τώρα μπαίνουμε σε λογική πλέι οφ.

Τι σκατά είναι η λογική πλέι οφ; Δεν πάει έτσι. Πρέπει να νικάμε όλο τον χρόνο, όχι μόνο για δυο εβδομάδες. Τότε τους πρότεινα να υπογράψουμε ένα νέο συμβόλαιο, τους προκαλούσα: Δεν θα πληρωνόμαστε για το πρώτο μέρος του πρωταθλήματος, γιατί έτσι και αλλιώς δεν παίζουμε το 100% των δυνατοτήτων μας, θα πληρωνόμαστε μόνον όταν αρχίζουν τα πλέι οφ. Εντάξει παιδιά;

Εγώ δίνω το 100% από την πρώτη προπόνηση της περιόδου, επειδή σε αυτή την προπόνηση αρχίζει να παίρνεις το πρωτάθλημα. Δεν υπάρχει παιχνίδι που να μην είναι τελικός για εμένα, γιατί σε κάθε αγώνα νικάς ή χάνεις, κι εγώ θέλω να νικάω πάντα. Αυτό ήθελα να διδάξω στους Αμερικανούς για να τους κάνω να βελτιωθούν. Για ένα διάστημα είχαν την τύχη να μάθουν από πρώτο χέρι πως λειτουργεί του αληθινό ποδόσφαιρο. Έπειτα έφυγα και τους χαιρέτησα: Τώρα μπορείτε να πάτε να διασκεδάσετε με τη μπέιζμπολ.»

Αυτή ήταν η εμπειρία του Ίμπρα στην πόλη των Αγγέλων! Ο ίδιος σε δυο σεζόν με τους Los Angeles Galaxy, αγωνίστηκε σε 56 αγώνες πετυχαίνοντας 52 γκολ. Ενώ κέρδισε και αρκετές ατομικές διακρίσεις, χωρίς όμως να καταφέρει να σηκώσει κάποιο συλλογικό τρόπαιο με την ομάδα.

Με πληροφορίες από το βιβλίο: Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς: Αδρεναλίνη, σε μετάφραση του Γιώργου Κασαπίδη

Advertisement

Must See

More in Ποδόσφαιρο