Connect with us

Ποδόσφαιρο

Σπ. Παπακανέλλος: “Έχουμε μία από τις καλύτερες σχολές προπονητών”

Ο πρόεδρος του συνδέσμου προπονητών Αθήνας μίλησε στο skygoal.gr για τα προβλήματα και τις συνθήκες εργασίας των προπονητών στην Ελλάδα.

SG: “Ποια ήταν η αφορμή ίδρυσης του συνδέσμου και σε τι κατάσταση βρίσκεται σήμερα;”

ΣΠ: “Το 2017 και ενώ υπήρχε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ποδοσφαίρου, από όπου και ξεκίνησε η προπονητική κοινότητα στη χώρα, βλέποντας και ότι η Αθήνα δεν είχε σύνδεσμο ξεκινήσαμε ένα σύνδεσμο στα Πατήσια με πρόεδρο εμένα. Ξεκινήσαμε με 30 μέλη και αυτή τη στιγμή έχουμε φτάσει στα 800+ μέλη. Είναι ο μεγαλύτερος σύνδεσμος της Ελλαδος, έχει τα καλύτερα γραφεία της Ελλάδος και όπως μας έχουν πει πολλοί, ανάμεσα τους και ο Κάναντι, έχει και από τα καλύτερα γραφεία της Ευρώπης. Εδώ γίνονται σεμινάρια, εδώ γίνονται σχολές και διάφορες δραστηριότητες. Ο σύνδεσμος κάνει αιμοδοσίες και φιλανθρωπικές εκδηλώσεις. Προσφέρουμε καθημερινά φαγητό σε συνανθρώπους μας και έχει μία τεράστια δυναμική στην προπονητική κοινότητα. Πρόεδρος είμαι εγώ, αντιπρόεδρος είναι ο κύριος Καβαλιέρης και ο κύριος Λάμπρος Χρήστου. Τα πράγματα στην προπονητική κοινότητα δεν είναι καλά, όμως έχουμε κάνει πολλά βήματα, όπως η ένταξη μας ως μέλος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Οκοσπονδιας.

SG: “Πως είναι η κατάσταση στα ερασιτεχνικά;”

ΣΠ: “Δεν υπάρχει κατάσταση που να την διαμορφώνουμε εμείς, υπάρχει νόμος, υπάρχει κανονισμός, που τις περισσότερες φορές δεν τηρείται για διάφορους λόγους. Στην παρούσα φάση τα πράγματα έχουν δυσκολέψει για κάποιους, αλλά, έχουν γίνει καλύτερα για εμάς, τους προπονητές, διότι τώρα πλέον χρειάζεται άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, υπάρχει μία διαμάχη μεταξύ της ΕΠΟ και της Γενικής Γραμματεία Αθλητισμού κι εμείς είμαστε στη μέση αλλά θα διευθετηθεί μέσα στον χρόνο.

Επίσης, κάτι που με ενοχλεί, είναι ότι δεν υπάρχει προπονητής ερασιτεχνικού σωματείου και προπονητής επαγγελματικού. Δεν αλλάζει κάτι, είσαι προπονητής, είσαι αμοιβόμενος και δεύτερον, διαμορφώνεται ένα κλίμα τώρα στους προπονητές και πρέπει όλοι να είναι ασφαλισμένοι και δηλωμένοι στην εφορία. Κάτι που λέω συνέχεια, δεν είναι υποχρεωτικό να γίνεις προπονητής, γιατί κάποιοι κάνουν τον προπονητή και κάποιοι είναι, εάν όμως εξακολουθείς να είσαι προπονητής δυστυχώς ή ευτυχώς πρέπει να ακολουθήσει τους κανόνες.

Λένε ότι οι προπονητές πρέπει να σκίσω τα δικαιώματά τους και να προσαρμόζονται με τους κανόνες των ενώσεων και τους νόμους όπως εσύ όπως και ομάδες και οι ενώσεις.

Ο σύνδεσμος προσφέρει όλα τα εχέγγυα  365 μέρες τον χρόνο από το πρωί 09:30 έως και τις 13:30.”

SG: “ Νέα γενιά προπονητών έχουμε; Κυρίως όχι μόνο πρώην αθλητές, αλλά κι αυτοί που θέλουν να γίνουν κατευθείαν προπονητές”

ΣΠ: “Σαν θεσμικός παράγοντας θα σου πω ότι πολλοί νέοι θέλουν να γίνουν προπονητές, η ΕΠΟ κάνει τις σχολές, αρκετοί προπονητές υπάρχουν, καθρέφτης είναι το γήπεδο και η αξιολόγηση που γίνεται από τους παράγοντες, το μόνο που θα ήθελα να σου πω είναι να προστατέψουν την προσωπικότητά τους γιατί το δίπλωμα δεν κάνει τον προπονητή και ο προπονητής δεν κάνει το δίπλωμα.”

SG: “ Υπάρχουν ενέργειες ή διάθεση από την περιφέρεια ή τους δήμους να αυξηθούν τα γήπεδα γιατί είναι ελάχιστα;”

ΣΠ: “ Στην ένωση και στην περιφέρεια πρέπει να κάνεις την ερώτηση αυτή που έχει χώρο στην Αθήνα, η Αθήνα – ο Δήμος – έχει κάποιους χώρους, αλλά, εγώ δεν βλέπω να γίνεται τίποτα, άρα έχουμε τρία γήπεδα, την Αλεπότρυπα – που είναι μισό – την Ακαδημία Πλάτωνος και το Ρουφ που είναι ολόκληρο, και το γήπεδο του Παναθηναϊκού που σύντομα θα γίνει πάρκο”

SG: “ Τελευταία ερώτηση, ακούγονται διάφορα για το επίπεδο των ελλήνων προπονητών σε σχέση με τον ξένων, τι έχετε να πείτε γι’ αυτό;”

ΣΠ: “ Μια χαρά είμαστε, έχουμε μια απ’ τις καλύτερες σχολές, έχουμε μια αξιόλογη ομάδα και να ξέρεις ότι τα Ουέφα προ τα δικά μας είναι πάρα πολύ καλά και να ξέρεις ότι δουλεύουνε κάποιοι προπονητές έξω, αλλά, όταν έχουμε ξένους παίκτες και ξένους προπονητές τι περιμένεις; Υπάρχει σχολή ελλήνων προπονητών, εάν το αντικείμενο το αναβαθμίσουμε και χρησιμοποιούμε πιο πολλούς έλληνες προπονητές θα αναδειχθούμε, πάρε παράδειγμά τους πορτογάλους, δεν στερούμαστε σε τίποτα απλά δεν εκτιμούμε τον εαυτό μας.”

Advertisement

Must See

More in Ποδόσφαιρο