Connect with us

Κοινωνία

Τέλη Απριλίου ξεκινούν δρομολόγια τα ηλεκτρικά λεωφορεία της ΟΣΥ

Αισιοδοξία για κυκλοφορία των 140 ηλεκτρικών λεωφορείων της Yutong τα οποία θα ενταχθούν στο στόλο της ΟΣΥ από τα τέλη Απριλίου και το αργότερο εντός του Μαΐου, χωρίς σημαντικές καθυστερήσεις λόγω του ζητήματος των φορτιστών, εξέφρασε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών αλλά και οι επικεφαλής του ΟΑΣΑ και της ΟΣΥ κατά τη σημερινή παρουσίαση του πρώτου ηλεκτρικού λεωφορείου που ξεκινά δοκιμαστικά δρομολόγια.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε πως η ανανέωση των λεωφορείων είναι απαραίτητη δεδομένου της μεγάλης ηλικίας του υπάρχοντος στόλου (19 έτη στην Ελλάδα έναντι 13 στην Ευρώπη) αλλά και του ότι το 39% των οχημάτων δεν είναι προσβάσιμα για τα άτομα με αναπηρία. Τόνισε ότι στόχος παραμένει να ακολουθηθεί το χρονοδιάγραμμα που ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023 για κυκλοφορία των λεωφορείων από τα τέλη Απριλίου του 2024, ενώ εκτίμησε πως δεν θα υπάρξει καθυστέρηση εξαιτίας των φορτιστών που επίσης έχουν παραβληθεί από την ΟΣΥ (σ.σ. χωρίς να έχει γίνει ακόμα η μόνιμη εγκατάστασή τους).

Ο κ. Σταϊκούρας προανήγγειλε πως μέσα στις επόμενες μέρες θα υπογραφεί η σύμβαση για τα 200 λεωφορεία φυσικού αερίου της Industria Italiana Autobus ενώ έχει ήδη υπογραφή η σύμβαση και για τα 100 αρθρωτά λεωφορεία φυσικού αερίου της Iveco (σ.σ. η παραλαβή των λεωφορείων αυτών αναμένεται ως το τέλος του 2025.) Παράλληλα, το επόμενο χρονικό διάστημα θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για έναν πρόσθετο διαγωνισμό νέων 750 λεωφορείων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της δρομολόγησης 1.300 νέων λεωφορείων μέχρι το τέλος του 2027.

Η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλουανέφερε, μεταξύ άλλων: «Με τα 140 ηλεκτρικά λεωφορεία στην Αθήνα και τα 110 στη Θεσσαλονίκη κάνουμε πράξη μία ακόμη δέσμευση της Κυβέρνησής μας καθώς η ηλεκτροκίνηση αποτελεί το μέλλον της αυτοκίνησης. Ταυτόχρονα όμως εκσυγχρονίζοντας τον στόλο των αστικών λεωφορείων βελτιώνουμε την καθημερινότητα των πολιτών. Επενδύουμε σε λεωφορεία αντιρρυπαντικής τεχνολογίας- φιλικά προς το περιβάλλον-, αθόρυβα υλοποιώντας έτσι μία σημαντική παρέμβαση για την Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα στην πορεία μας προς τις μεταφορές του 2030.»

Ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών, Γιάννης Ξιφαράς υπενθύμισε πως η τελευταία φορά που έγινε προμήθεια νέων λεωφορείων ήταν το 2007 όταν η τεχνολογία ήταν πολύ διαφορετική, ενώ με την παρουσίαση του πρώτου λεωφορείου αποδίδει καρπούς μία προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, ενώ εξήρε και τη διοίκηση της Yutong για την ποιότητα των προϊόντων της και την αποτελεσματικότητα της κατά τις διαδικασίες της προμήθειας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΣΥ Στέφανος Αγιάσογλου ανέφερε στο χαιρετισμό του πως εντός δύο ετών ο στόλος λεωφορείων της εταιρείας θα έχει πλήρως ανανεωθεί μέσω των τρεχουσών και των επόμενων διαδικασιών. Εκτίμησε πως η μικρή καθυστέρηση στον διαγωνισμό για το έργο της εγκατάστασης των φορτιστών (σ.σ. εκκρεμεί η εξέταση της αίτησης ανάκλησης της προηγούμενης απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου μέσα στη βδομάδα), δεν θα επιφέρει καθυστέρηση στην κυκλοφορία των ηλεκτρικών λεωφορείων αφού, εν τω μεταξύ, θα γίνει προσωρινή εγκατάσταση μέρους του εξοπλισμού στα 4-5 αμαξοστάσια που θα φιλοξενήσουν τα λεωφορεία (10-12 φορτιστές ανά αμαξοστάσιο αρχικά).

Σε αυτή τη φάση, το πρώτο από τα 140 ηλεκτρικά λεωφορεία έχει αρχίσει να δοκιμάζεται εντός του αμαξοστασίου της ΟΣΥ στο Ρέντη, ενώ μέσα στις επόμενες εβδομάδες (μετά τον εκτελωνισμό και την έκδοση πινακίδων) θα ξεκινήσει η δοκιμή 38 συνολικά ηλεκτρικών λεωφορείων στους δρόμους, αρχικά χωρίς και στη συνέχεια με επιβάτες. Οι δοκιμές αναμένεται να διαρκέσουν περίπου ένα μήνα και στη συνέχεια τα λεωφορεία θα βγουν στους δρόμους.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Αγιάσογλου, για κάθε ένα ηλεκτρικό λεωφορείο που βγαίνει στο δρόμο θα αποσύρεται ένα λεωφορείο diesel Euro I ή ΙΙ που κυκλοφορούν πάνω από 25 χρόνια, ενώ το ίδιο θα γίνει και όταν κυκλοφορήσουν τα 300 λεωφορεία φυσικού αερίου.

Τέλος, σε ερώτηση του Athens Transport για τη συντήρηση των ηλεκτρικών λεωφορείων, ο κ. Αγιάσογλου απάντησε πως έχει ήδη ολοκληρωθεί ο τρίτος γύρος εκπαίδευσης τεχνιτών της ΟΣΥ για τα ηλεκτρικά λεωφορεία, ενώ, όπως προβλέπεται και από τη σύμβαση, το προσωπικό της Yutong θα έχει παρουσία επί ένα χρόνο στις τεχνικές εγκαταστάσεις της ΟΣΥ, χρονικό διάστημα κατά το οποίο η εταιρεία θα προμηθεύει επίσης την ΟΣΥ με ανταλλακτικά.

Πηγή:  athenstransport.com

Advertisement

Must See

More in Κοινωνία