Connect with us

Πολιτισμός

Έλον Μασκ του Γουόλτερ Άιζακσον – Η Επισημη Βιογραφία: Μια προσωπική Ανάλυση του Βιβλίου

Επί δύο χρόνια, ο συγγραφέας, δημοσιογράφος και καθηγητής Γουόλτερ Άιζακσον έγινε η σκιά του Έλον Μασκ. Τον παρακολουθούσε τις συναντήσεις του, τον συνόδευε στα εργοστάσιά του και περνούσε ώρες παίρνοντας συνεντεύξεις από τον ίδιο, την οικογένειά του, τους φίλους, τους συναδέλφους και τους αντιπάλους του. Ο Γουόλτερ Άιζακσον, συγγραφέας βιογραφιών τωνΛεονάρντο Ντα Βίντσι, Στιβ Τζομπς, Άλμπερτ Αϊνστάιν, και πολλών ακόμα υπογράφει την επίσημη βιογραφία του Έλον Μασκ, ενός από τα πλέον συζητημένα, απρόβλεπτα όσο και αμφιλεγόμενα πρόσωπα του καιρού μας.

Οι 750 σελίδες του βιβλίου, πέρα από τη δύσκολη σχέση με τον πατέρα του, τα παιδικά χρόνια στη Νότια Αφρική, και το παρασκήνιο της ιδιωτικής του ζωής, σκιαγραφούν πάνω απ’ όλα τις αντιθέσεις ενός προσώπου το οποίο έχει αποκτήσει τεράστια δύναμη και επιρροή (Tesla, SpaceX, Starlink, X /Twitter).

Ο δισεκατομμυριούχος και ιδιοκτήτης κορυφαίων εταιριών σε τεχνολογίες που σίγουρα θα επηρεάσουν το μέλλον μας, παρουσιάζεται με μια έξυπνη απλότητα με τον Άιζακσον να μην χαρίζεται στον Μασκ και να τον παρουσιάζει χωρίς να φοράει προσωπείο.

Ο Έλον Μασκ, γεννήθηκε στην Νότιο Αφρική, είχε σχετικά δύσκολα σχολικά χρόνια στο σχολείο λόγω του bulling που δέχθηκε από τους συμμαθητές του, στην πορεία και σταδιακά απέκτησε το παρουσιαστικό που γνωρίζουμε όλοι, με πατέρα τυχοδιώκτη, ο ίδιος δεν είχε τα παιδικά χρόνια που θα ήθελε, όμως μέσα από τις δυσκολίες που συνάντησε έχτισε ένα σκληρό προδωπό.

Η ξεροκεφαλιά του ήταν αυτή που τον ώθησε να αγοράσει εισιτήριο χωρίς επιστροφή για τον Καναδά, μετά την αποφοίτηση του από το πανεπιστήμιο, μετακόμισε στην Σιλικόνη Βάλει και το Πάρο Άλτο όπου και ξεκίνησε τα πρώτα του βήματα, μέσα από επιτυχίες και αποτυχίες και με ουσιαστικό μότο το “πάρτε ρίσκα” διαβάζουμε τις επιχειρηματικές κινήσεις του Μασκ.

Ο Μασκ είναι αμφιλεγόμενος, προκλητικός, παρορμητικός και αυθάδης, επίσης και ιδιοφυής, ονειροπόλος, οραματιστής, αποτελεσματικός. Κάποιος μπορεί να δει στοιχεία από όλα αυτά μέσα από τις εταιρίες του, PayPal (της οποίας ήταν συνιδρυτής), η εταιαρία διαστήματος SpaceX, το δορυφορικό ίντερνετ Starlink, η εταιρία με τα τσιπ του εγκεφάλου Neuralink, φυσικα η εξαγορά του πρώην πλέον Twitter που το μετονόμασε σε Χ και θέλει να δημιουργήσει μια εφαρμογή όλα σε ένα. Ο ίδιος έδωσε μεγάλη μάχη για να μην θαφτεί το πρόγραμμα για την εξερεύνηση του Διαστήματος και για αυτό η ΝΑSA του πρόσφερε ένα σημαντικό ποσό από τον προϋπολογισμό της για να προχωρήσει το πρόγραμμα κατασκευής πυραύλου που θα μεταφέρει αστροναύτες σε διαστημικούς σταθμούς. Η SpaceX έφερε έργο, το οποίο δοκιμάστηκε με επιτυχία, σε αντίθεση με τις περισσότερες εταιρίες που ακόμα βρίσκονται σε αναζήτησή παρά το έργο που έχουν κάνει. Η ικανότητα του Μασκ είναι ορισμένες φορές αμάχητη. Μέσω αυτής της βιογραφίας κατανοούμε με εμφατικό τρόπο ότι μεγάλο μέρος της επιτυχίας του Μασκ στηρίζεται στην εμμονική προσοχή που δίνει σε κάθε λεπτομέρεια και συγχρόνως στην επαναστατική διάθεση που τον καταλαμβάνει να ανατρέπει τους «ιερούς νόμους» της βιομηχανίας και να ακολουθεί έναν δικό του δρόμο. 

Άφησα ξεχωριστά την Tesla, την εταιρία ηλεκτρονικών αυτοκινήτων που από μια εταιρία που ήταν στα πρόθυρα χρεοκωπιας την έκανε μια από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες στον κόσμο, όπως και η επέκταση της με το τεράστιο εργοστάσιο στην Σανγκάη. Ο ίδιος με την δικιά του τακτική, την «κάθετη ολοκλήρωση» κατάφερε το 2022 να πουλήσει ένα εκατομμύριο αυτοκίνητα με τον ίδιο επίσης να γίνεται ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Επίσης, μέσω τις Neuralink θέλει να ενώσει τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης με τις ανθρώπινες ικανότητες για να βοηθήσει ανθρώπους με σοβαρές αναπηρίες.

Μέσα από το αρκετά μεγάλο σε όγκο βιβλίο που είναι γεμάτο με λεπτομέρειες από την προσωπική του και επαγγελματική του ζωή, διαβάζουμε για τις ενέργειες του ίδιου σε πολλά επίπεδα, από την προσωπική του άποψη για τους πρώην προέδρους των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και Ντόναλντ Τραμπ, μέχρι τις αγαπημένες του ταινίες και το πάθος του για τα βιντεοπαιχνίδια. 

Κάποιος θα ανακαλύψει έναν αιώνιο έφηβο που δεν φοβάται να πάρει τα ρίσκα στις διάφορες εταιρίες του, όπως αποδείχθηκε με την πλατφόρμα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης X (πρώην Twitter), ο ίδιος δαπάνησε το αστρονομικό ποσό των 44 δισεκατομμυρίων δολλαριων για να ξεκινήσει σταδιακά να το μεταμορφώνει σε μια εφαρμογή όλα σε ένα. από απλές αναρτήσεις μέχρι και την τεχνητή νοημοσύνη που θα σου προτείνει διαφορά πράγματα, όπως προτάσεις για σινεμά, φαγητό και ποτό, που θα μαθαίνει μέσα από τις αναρτήσεις σου σε αυτό.

Οι πύραυλοι της Space X εφεραν ξανα το διαστημα κοντά στον κόσμο, οι πλανητες του Γαλαξια μας δεν φανταζουν πλέον τόσο μακρινοι, ουτε και στην σφέρα της φαντασιας. Ο ίδιος έδωσε μια μεγάλη ώθηση στον παγκόσμιο ανταγωνισμό για την κατάκτηση του διαστήματος από πολλές χώρες. Στην αρχή οι πύραυλοι του έσκαγαν πριν φθάσουν έξω από τον πλανήτη μας, πλέον ετοιμάζονται σταδιακά για την κατάκτηση του Άρη.

Ο Μασκ είναι ένας «άνδρας-παιδί», γράφει ο Isaacson, ο οποίος δεχόταν αδυσώπητο εκφοβισμό ως παιδί στη Νότια Αφρική μέχρι που μεγάλωσε αρκετά για να χτυπήσει τους νταήδες του. Ο Μασκ λέει ότι έχει Asperger και όπως θα επιβεβαιώσουν οι πιο κοντινοί του άνθρωποι, του λείπει η ενσυναίσθηση – κάτι που ο Isaacson περιγράφει ως ένα «γονίδιο» που είναι «καλωδιωμένο». Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ο Μασκ δυσκολεύεται να επικοινωνήσει με τους πραγματικούς ανθρώπους γύρω του, τα σχέδιά του για την ανθρωπότητα είναι μεγάλα. 

Με 90 και παραπάνω κεφάλαια και περισσότερες από 600 σελίδες, ο Άιζακσον μας παρουσιάζει μια πληρέστερη βιογραφία και επίσης αποτελεί και ένα βιβλίο που κάποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει ως ένα βοήθημα στον κόσμο των επιχειρήσεων. 

 

Συγγραφέας: Walter Isaacson
Εκδότης: Κλειδάριθμος
ISBN: 9789606454912
Διαστάσεις: 17 x 24
Αριθμός Σελίδων: 750
Χρονολογία έκδοσης: 2023
Συντελεστές: Μετάφραση: Γιώργος Μαραγκός

Advertisement

Must See

More in Πολιτισμός