Connect with us

Αρθρογραφία

Ένας πρώην πρωταθλητής της La Liga στοχεύει να αναζωογονήσει το ποδόσφαιρο στην επαρχία Xinjiang της Κίνας

Ο Φερνάντο Σάντσες (γνωστός απλά ως Φερνάντο, στα ισπανικά Fernando Sánchez Cipitria), ο οποίος ξεκίνησε την ποδοσφαρική του καριέρα στην Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά, εδραιώθηκε στις Βαγιαδολίδ, Ρεάλ Μπέτις και την χρυσή φουρνία της Ντεπορτίβο Λα Κορούνια που κέρδισε τομ τίτλο της La Liga, ταξίδεψε στην απομακρυσμένη επαρχία της Κίνας Xinjiang για να βοηθήσει στην ανάπτυξη του ποδοσφαίρου της περιοχής.

Το κλίμα σε σχέση με την Μεσογειακή χώρα είναι ψυχρό και άγριο, το Xinjiang της βορειοδυτικής Κίνας έχει ένα παρατεταμένο και σκληρό κλίμα ειδικά τον χειμώνα. Ο Φερνάντο βρέθηκε ξανά στην επαρχία για να προπόνηση την Xinjiang Silk Road Eagle, ο ίδιος ηταν προπονητης στην Xinjiang Tianshan Leopard που ειχε βραχύβια διάρκεια. Η ομάδα ιδρύθηκε πριν από λίγο περισσότερο από ένα μήνα και στοχεύει να ανέβει στις βαθμίδες του φετινού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου χαμηλότερης βαθμίδας της Κίνας και να καλύψει εκ νέου το κενό στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο σε αυτήν την περιοχή.

Tο σήμα της ομάδας

Αν και μπορεί να είναι δύσκολο για τους ντόπιους να συνδέσουν τον 52χρόνο πλέον προπονητή με τον παίχτη που βοήθησε την Ντεπορτίβο Λα Κορούνια να κατακτήσει τον πρώτο της τίτλο στη La Liga στις αρχές του 21ου αιώνα, η σύνδεση του Ισπανού με την περιοχή Xinjiang έχει βαθιές ρίζες.

Ο ίδιος κρέμασε τα παπούτσια του πρόωρα μετά από έναν σοβαρό τραυματισμό και με την βοήθεια των Ραφαέλ Μπενίτεθ και Λουίς Αραγονές, μεταπήδησε στην προπονητική. Το 2012, ξεκίνησε μια μακροχρόνια θητεία ως διευθυντής προπόνησης νέων στη Σχολή Ποδοσφαίρου Evergrande στο Γκουανγκντόνγκ της νότιας Κίνας. Και μετά από ένα σχολείο που παρακολούθησε με παιδιά από την απομακρυσμένη επαρχία ενθουσιαστικέ με το πάθος τους.

“Μοιάζουν πολύ με Ευρωπαίους παίκτες. Συχνά είναι γεμάτοι αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση, διψασμένοι για νίκη”, παρατήρησε αργότερα. «Υπάρχουν τεράστιες έρημοι και παγετώνες και μερικές φορές πρέπει να διασχίσεις χωριά για να βρεις παίκτες, αλλά το ταλέντο αυτών των παιδιών είναι εκπληκτικό, χρειάζονται μια πλατφόρμα για να πολεμήσουν για τα όνειρά τους».

Το 2019, παρόλο που δεν ήταν ποτέ προπονητής σε επαγγελματική ομάδα, ο Φερνάντο ανέλαβε τα ηνία της ομάδας δεύτερης κατηγορίας της Κίνας Xinjiang Tianshan Leopards FC, οδηγώντας τον  σύλλογο να ξεπεράσει τις προσδοκίες του. Ο ίδιος αγάπησε την περιοχή και την ομάδα, πλήρωσε το λογαριασμό για τα γεύματα της ομάδας και δώρισε εισητήρια σε οπαδούς. Παρά τη σπανιότητα των Ισπανών που εργάζονται στο Xinjiang, έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό όλων και για αυτό του έδωσαν το προσωνύμιο “Old Fei”.

“Ως προπονητής, οι καλύτερες στιγμές της ζωής μου ήταν στο Xinjiang. Έχω δεθεί με όλους εδώ, έχω αντιμετωπίσει προκλήσεις μαζί και πανηγύρισα τις νίκες”, είπε.

Ο διαρκής δεσμός μεταξύ του Old Fei και του Xinjiang αποτελεί ένα δύσκολο αμοιβαίο ταξίδι. Η Xinjiang Silk Road Eagle, ο πρώτος ποδοσφαιρικός σύλλογος της περιοχής με βάση τα μέλη, ιδρύθηκε στις 4 Φεβρουαρίου. Παρά το γεγονός ότι αρκετοί κινεζικοί σύλλογοι του είχαν κάνει προσφορές, ο ίδιος ποδέχτηκε αμέσως την πρόσκληση από το Xinjiang.

«Αυτή τη φορά είναι πιο δύσκολο γιατί ξεκινάμε από το χαμηλότερο επίπεδο των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων», είπε. «Αλλά για μένα είναι επίσης γεμάτο ελπίδα και κίνητρο».

Κατά την προσγείωσή του στο Urumqi, την πρωτεύουσα της Xinjiang, ενθουσιώδεις θαυμαστές συγκεντρώθηκαν αυθόρμητα στο αεροδρόμιο για να τον υποδεχτούν, με τον ίδιο να εκπλήσσεται ευχάριστα με το θερμό καλωσόρισμα. Ο Φερνάντο και ο βοηθός του ήταν ενθουσιασμένοι, βλέποντας ξανά τα αξιοθέατα της πόλης κατά μήκος του δρόμου.

«Είναι ακόμα τόσο ζεστό όσο ποτέ, με εγκάρδιους ανθρώπους, ποικίλες κουζίνες και μαγευτικά τοπία των βουνών Tianshan», είπε.

Σε σχέση με το επαγγελματικό επίπεδο της Κινεζικής Σούπερ λιγκ, ο Φερνάντο πρέπει να ξεκινήσει από το μηδέν. Χωρίς να κάνει συστηματική προπόνηση, η νέα ομάδα στερείται σωματικών αποθεμάτων. Ο Φερνάντο και το προπονητικό του επιτελείο διεξήγαγαν δοκιμές για δεκάδες παίκτες σε σύντομο χρονικό διάστημα, θέτοντας τις βάσεις για τη νέα ομάδα.

«Όλα έχουν γρήγορο ρυθμό, με υψηλές απαιτήσεις από όλους, αλλά αυτή ακριβώς είναι η ομορφιά του ποδοσφαίρου», είπε. «Τώρα είμαστε εδώ, πλήρως προετοιμασμένοι για τους επερχόμενους αγώνες».

Βλέποντας τόση υποστήριξη από τους θαυμαστές επιβεβαίωσε το αίσθημα ευθύνης του.

“Το ποδόσφαιρο είναι αυτό στο οποίο είμαι καλύτερος στη ζωή μου. Ίσως μια μέρα στο μέλλον, όταν φύγω, ελπίζω να έχω δημιουργήσει ένα ώριμο σύστημα προπόνησης ποδοσφαίρου για τη Σιντζιάνγκ”, είπε.

Με πληροφορίες από το πρακτορείο Xinhua
Φωτογραφίες από πρακτορείο Xinhua

Advertisement

Must See

More in Αρθρογραφία