Connect with us

Super League

Δούκας για Βοτανικό: «Έχουμε τη γνώση και την αποφασιστικότητα να παραδώσουμε ένα νέο γήπεδο – κόσμημα»

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, κατά τη 10η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και στην ενημέρωση για τη «Διπλή Ανάπλαση», στάθηκε σε 10 αποφασιστικής σημασίας παρεμβάσεις για την ανάταξη του έργου εκ μέρους της νέας δημοτικής Αρχής, τις πρώτες 90 ημέρες από την ανάληψη των καθηκόντων της.

Ο Χάρης Δούκας επισήμανε ότι οι αναμφισβήτητες καθυστερήσεις προφανώς οφείλονται στην προηγούμενη δημοτική Αρχή, ενώ υπογράμμισε ότι στόχος είναι να μην υπάρξει ουδεμία περαιτέρω πηγή καθυστέρησης και με εύστοχους χειρισμούς να απορροφηθούν οι καθυστερήσεις που έχουν επισυμβεί. Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η τωρινή δημοτική Αρχή, έχει τη γνώση και την αποφασιστικότητα να παραδώσει ένα νέο γήπεδο-κόσμημα και ένα νέο τοπόσημο, παγκόσμιας εμβέλειας, τον νέο Ελαιώνα της Αθήνας, δίπλα στην Ακρόπολη.
Αναλυτικά για τα δέκα σημεία και παρεμβάσεις, ανέφερε:

«1. Όταν αναλάβαμε, το ζήτημα της χρηματοδότησης του γηπέδου ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού ήταν κυριολεκτικά στον αέρα. Υπήρχε μία Απόφαση προένταξης, τον Φεβρουάριο του 2022, και τίποτα άλλο. Η σχετική πρόσκληση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, βγήκε μόλις στις 27 Φεβρουαρίου του 2024, δύο ολόκληρα χρόνια μετά την προένταξη και -εννοείται- κατόπιν παρέμβασής μας. Έκτοτε, από την ίδια κιόλας μέρα, συνεργαστήκαμε με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και σήμερα καταθέσαμε τον σχετικό φάκελο, κατόπιν έγκρισης (ομόφωνης μάλιστα) από τη Δημοτική Επιτροπή (208/2024 ΠΟΕ). Αναμένουμε τώρα την Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την οριστική έγκριση της χρηματοδότησης.

2. Όσον αφορά τη χρηματοδότηση της Απορρύπανσης, είναι γνωστό ότι ο χώρος του γηπέδου είχε εκσκαφτεί το 2009, αλλά από τότε είχε γεμίσει με αυθαίρετες αποθέσεις μπάζων και σκουπιδιών. Ανατέθηκε μία Σύμβαση τον Μάρτιο του 2023 για την Απορρύπανση του χώρου, όμως τα χρήματα δεν ήταν επαρκή. Από τον Αύγουστο του 2023 υπήρχε καταγεγραμμένη ανάγκη για επιπρόσθετα κονδύλια. Μετά από τόσους μήνες τώρα λύνεται το πρόβλημα. Διαβουλευθήκαμε τόσο με το ΥΠΟΙΚ όσο και με το ΥΠΕΝ (ΥΜΕΠΕΡΑΑ) για την ανάγκη συνέχισης των εργασιών απορρύπανσης στον περιβάλλοντα χώρο που θα ανεργεθεί το γήπεδο και διασφαλίσαμε 4 εκ. για την απορρύπανση.

3. Επίσης, απαιτούνται χωματουργικές εργασίες για την απομάκρυνση πάσης φύσεως υλικών στο υπό κατασκευή γήπεδο ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού, μετά από διαβούλευση με το Υπουργείο Οικονομικών και σε συνέχεια της πρόσκληση με τίτλο “ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΝΕΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ” διασφαλίσαμε τα αναγκαία κονδύλια ύψους 6.863.881,99 ευρώ, από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης – Ειδικό Πρόγραμμα Δήμου Αθηναίων. Καταρτίσαμε τον σχετικό Φάκελο κατόπιν έγκρισης (ομόφωνης και εδώ) από τη Δημοτική Επιτροπή (204/2024 ΠΟΕ) και αναμένουμε τη σχετική Υπουργική Απόφαση. Αμέσως μόλις εκδοθεί αυτή, υπογράφουμε τη Σύμβαση με την Ανάδοχο Κοινοπραξία – η οποία προφανώς και πρέπει να αναλάβει να κάνει αυτές τις εργασίες με Συμπληρωματική Σύμβαση- και έτσι μπορούν οι εργασίες για το νέο Γήπεδο να ξεκινήσουν.

4. Σχετικά με την Οικοδομική Άδεια, ξεμπλοκάρουμε το θέμα του Τοπογραφικού, η έκδοση του οποίου είναι στην αρμοδιότητα του Δήμου. Από τον Οκτώβριο του 2023 το ζήτημα ήταν σε εκκρεμότητα, τελικά στις 9 Φεβρουαρίου 2024, το Τοπογραφικό οριστικοποιήθηκε και ανέβηκε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα e-Άδειες.

5. Επιλύουμε, σε συνεργασία με την ΔΑΟΚΑ, τα προβλήματα αναφορικά με την έγκριση του Διαγράμματος Κάλυψης. Για παράδειγμα, ένα από τα ζητήματα ήταν αυτό του καθορισμού του ακριβούς αριθμού των θέσεων στάθμευσης. Από τον Οκτώβριο του 2023 είχε τεθεί το ζήτημα. Τελικά, επιλύθηκε με τροπολογία η οποία ψηφίστηκε στις 29 Φεβρουαρίου 2024 και η οποία καθορίζει ως θέσεις στάθμευσης τον ανώτατο αριθμό που προβλεπόταν στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, δηλαδή 450 θέσεις στάθμευσης, οι 325 κάτω από το νέο Γήπεδο και οι 125 κάτω από τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη.

6. Αυτές τις μέρες επιλύουμε ένα ακόμη πρόβλημα που προέκυψε ξαφνικά: Μέσα στο οικόπεδο υπάρχουν κτίσματα, που έχουν περιέλθει στην ιδιοκτησία του Δήμου Αθηναίων και πρέπει να βγει Άδεια Κατεδάφισής τους, πριν βγει η Άδεια του νέου Γηπέδου. Βρήκαμε μία μεθοδολογία, οδεύει προς τη λύση και το ζήτημα αυτό.

7. Άλλες δύο σημαντικές Συμβάσεις που πρέπει να συναφθούν αφορούν τους δύο Τεχνικούς Συμβούλους. Ως προς τον πρώτο Τεχνικό Σύμβουλο, για το νέο Γήπεδο και τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη, έγινε η Δημοπράτηση και εξελίσσεται η σχετική διαδικασία. Μάλιστα, προχωρήσαμε σε μία μικρή Σύμβαση -γέφυρα, μέχρι να υπογραφεί η κύρια Σύμβαση.

8. Ως προς τον δεύτερο Τεχνικό Σύμβουλο, για το Πράσινο, τους Κοινόχρηστους Χώρους, την Οδοποιία, την Αποχέτευση και τον Ποδηλατόδρομο, είμαστε στο τελικό στάδιο προετοιμασίας της Διακήρυξης.

9. Ένα ακόμη κρίσιμο ζήτημα με σοβαρές καθυστερήσεις αφορά την ιδιοκτησία της γης στο χώρο της «Διπλής Ανάπλασης». Από την πρώτη μέρα το τρέξαμε με ιδιαίτερη επιμέλεια και επίπονες προσπάθειες, καθώς και τη φιλότιμη συμβολή των υπηρεσιακών παραγόντων, και καταφέραμε να μαζέψουμε τα στοιχεία, δημιουργώντας μία συνολική λίστα παρακολούθησης της προόδου των απαλλοτριώσεων. Ευθύς αμέσως ξεκινήσαμε τα ραντεβού με τους ιδιοκτήτες προκειμένου να επιταχύνουμε τις διαδικασίες συμβιβασμού. Στη μέχρι τώρα υλοποίηση των συναντήσεων (άνω των 12), πετύχαμε στην πλειοψηφία, δίκαιο συμβιβασμό με τους ιδιοκτήτες. Στα υπόλοιπα αναμένουμε την εκτίμηση για να προχωρήσουμε σε συμβιβασμό.

10. Συγκροτήσαμε 8μελή ομάδα έργου, στην οποία επικεφαλής είμαι εγώ ο ίδιος, και συμμετέχουν σε αυτήν ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αθηναίων, ο Αντιδήμαρχος Υποδομών, Προϊστάμενοι αρμόδιων Διευθύνσεων, η Δικηγόρος της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου Αθηναίων και εξειδικευμένος Νομικός Σύμβουλος».

Από τη δική του μεριά, ο Κώστας Μπακογιάννης, στάθηκε στο «μέγεθος και στο βάρος του εγχειρήματος», όπως ανέφερε και το χαρακτήρισε «τιτάνιο, το μεγαλύτερο έργο στην ιστορία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Και συνέχισε: «Ως εκ τούτου, το έργο αυτό από τη φύση του, υπερβαίνει μια δημοτική Αρχή, κόμματα και παρατάξεις».

Ζήτησε σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ένωση δυνάμεων, ωστόσο τόνισε πως «ο δήμαρχος ακολουθεί έναν ολισθηρό δρόμο και καταφεύγει σε άκαιρες και άδικες επιθέσεις». Και πρόσθεσε: «Ο δήμαρχος θα έπρεπε να κάνει τον σταυρό του γιατί παρέλαβε ένα έργο υπερώριμο και στρωμένο. Τη Διπλή Ανάπλαση την παραλάβαμε εμείς νεκρή από τη δημαρχεία του κ. Καμίνη. Για τα εννιά χρόνια της θητείας του δεν υπήρχε Διπλή Ανάπλαση». Ανέφερε τέλος πως οι χρηματοδοτήσεις είναι εξασφαλισμένες, πως θέμα απορρύπανσης δεν υπάρχει και «καλωσόρισε» την ομάδα έργου, αλλά ζήτησε μελλοντικά να υπάρχει ενημέρωση και για τα χρονοδιαγράμματα.

«Να μην γίνει το γήπεδο του Παναθηναϊκού όπως το Μετρό της Θεσσαλονίκης», ανέφερε μεταξύ άλλων στη δική του τοποθέτηση ο Κώστας Ζαχαριάδης, ενώ ο Νίκος Σοφιανός έκανε λόγο για «εξυπηρέτηση συμφερόντων, για συνεργασία με την κυβέρνηση και για επενδύσεις που δεν αφορούν τους δημότες» και πρόσθεσε πως οι περισσότεροι Αθηναίοι δεν γνωρίζουν τι θα γίνει με το γκρέμισμα του γηπέδου της λ. Αλεξάνδρας. Ο Χαράλαμπος Γιώτης συμφώνησε στα περισσότερα με τη Λαϊκή Συσπείρωση και μίλησε για «πάρτι των ιδιωτικών συμφερόντων», προσθέτοντας πως «σε δέκα μήνες τα κοστολόγια θα δεκαπλασιαστούν».
Ο Κώστας Παπαδάκης έκανε λόγο για «συζήτηση πλειοδοσίας» και μίλησε για «καταστροφή και όχι ανάπλαση και σωτηρία». Είπε πως τα χρήματα που απαιτούνται για εργασίες σε όλα τα σχολεία της πρωτεύουσας είναι λιγότερα από αυτά που ξοδεύονται για τη Διπλή Ανάπλαση. Και κατέληξε: «Ο Ελαιώνας είναι περιοχή για δήμαρχο με πολεοδομικό όραμα και δεν το θέλετε αυτό».

Τέλος, η Ελένη Παπαδοπούλου ζήτησε να υπάρχει διαφάνεια.

Κατά τη διάρκεια τη συνεδρίασης υπήρξε εισβολή και παρέμβαση εκπροσώπων της κοινότητας των προσφυγικών της λ. Αλεξάνδρας και δημιουργήθηκε μια μικρή ένταση, καθώς ζήτησαν να μιλήσουν. Όταν τους δόθηκε ο λόγος, ανέφεραν πως θα πρέπει να τοποθετούνται και οι άνθρωποι που τους αφορά αυτό το έργο, όπως είναι οι κάτοικοι των προσφυγικών και να θέτουν τις θέσεις τους, κάτι που περιμένουν να συμβεί σε μελλοντική συνεδρίαση με θέμα πάλι τη Διπλή Ανάπλαση.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisement

Must See

More in Super League