Connect with us

Σπορ

Η Βαλίεβα αποκλείστηκε για τέσσερα χρόνια μετά την απόφαση του CAS

Απαγόρευση χρήσης ντόπινγκ τεσσάρων ετών επιβλήθηκε στη Ρωσίδα αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ Καμίλα Βαλίεβα (Kamila Valieva), με τα αποτελέσματά της στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022 να ακυρώνονται.

Η είδηση ότι η Βαλίεβα βρέθηκε θετική σε μια απαγορευμένη ουσία, την τριμεταζιδίνη, κατά τη διάρκεια του εθνικού πρωταθλήματος της Ρωσίας τον Δεκέμβριο του 2021, προέκυψε κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Αγώνων του επόμενου έτους στο Πεκίνο. Ήταν 15 χρονών τότε.

Η επακόλουθη νομική υπόθεση έφτασε στο Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο (Court of Arbitration for Sport-CAS), το οποίο αποφάσισε σήμερα ότι η Βαλίεβα δεν μπόρεσε να αποδείξει ότι η παραβίαση του κανόνα κατά του ντόπινγκ δεν είχε διαπραχθεί σκόπιμα.

Η έναρξη της τετραετούς απαγόρευσης χρονολογείται από την εποχή του αποτυχημένου τεστ, που σημαίνει ότι θα διαρκέσει μέχρι την ημέρα των Χριστουγέννων του 2025.

Το CAS επιβεβαίωσε ότι όλα τα αποτελέσματα της Βαλίεβα μετά το αποτυχημένο τεστ είχαν αποκλειστεί και ότι θα έπρεπε να χάσει τυχόν μετάλλια που κέρδισε κατά τη διάρκεια της περιόδου αποκλεισμού της, που θα περιελάμβανε το χρυσό της ομάδας που κέρδισε με τη Ρωσία στο Πεκίνο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες τερμάτισαν δεύτερες μετά τη Ρωσία στο ομαδικό αγώνισμα, αλλά το CAS είπε ότι «οι συνέπειες που συνδέονται με τον αναδρομικό αποκλεισμό της Βαλίεβα από προηγούμενα γεγονότα, συμπεριλαμβανομένων των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων Πεκίνο 2022, δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής αυτής της διαδικασίας διαιτησίας και θα πρέπει να εξεταστούν από τις ενδιαφερόμενες αθλητικές οργανώσεις», πράγμα που σημαίνει ότι οποιαδήποτε απόφαση για την ανακατανομή των μεταλλίων θα πρέπει να λαμβάνεται χωριστά.

Παρά τις ειδήσεις για το θετικό τεστ της που εμφανίστηκαν μετά το ομαδικό αγώνισμα, η Βαλίεβα έλαβε άδεια να αγωνιστεί στο ατομικό αγώνισμα, αλλά δεν κατάφερε να τερματίσει σε θέση που κέρδιζε κάποιο μετάλλιο. Ακόμα κι αν είχε εξασφαλίσει μια θέση στο βάθρο, η ΔΟΕ είχε τονίσει πριν από τον ατομικό αγώνα ότι τα μετάλλια δεν θα απονεμηθούν μέχρι να ολοκληρωθεί η πλήρης έρευνα.

Στη σημερινή απόφασή του, το CAS είπε ότι διαπίστωσε ότι η ηλικία της Βαλίεβα κατά τη στιγμή της παραβίασης ντόπινγκ δεν είχε καμία σχέση με την κύρωση που θα έπρεπε να επιβάλει και ότι υπάρχει βάρος στους αθλητές όλων των ηλικιών να αποδείξουν ότι δεν υπήρχε πρόθεση να διαπράξουν παράβαση.

Η απόφαση του CAS είναι οριστική και δεσμευτική, αλλά τα μέρη στην υπόθεση έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Δικαστήριο εντός 30 ημερών για περιορισμένους λόγους.

Ο Τράβις Τάιγκαρτ, διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Αντιντόπινγκ των ΗΠΑ, δήλωσε για την απόφαση του CAS ότι: «Είμαστε απίστευτα χαρούμενοι για τους καθαρούς αθλητές που αυτό το θλιβερό έπος έφτασε επιτέλους στο τέλος και ελπίζουμε να βρουν χαρά και ικανοποίηση στο γεγονός ότι η μακρά αναμονή τους για δικαιοσύνη έχει τελειώσει.»

«Οι βαθμοί που κέρδισε η Βαλίεβα αγωνιζόμενη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου του 2022 έχουν αποκλειστεί μέσω αυτής της απόφασης και είναι επιτακτική ανάγκη η Διεθνής Ένωση Πατινάζ να χειριστεί αμέσως τις τεχνικές διαδικασίες που απαιτούνται για την ανακατανομή των μεταλλίων ανάλογα.

«Στη συνέχεια, οι νόμιμοι νικητές του ομαδικού καλλιτεχνικού πατινάζ μπορούν να γιορτάσουν το επίτευγμά τους και να αναγνωριστούν ως ολυμπιονίκες που είναι. Φυσικά, η στιγμή να λάβουν αυτή την αναγνώριση και τα οφέλη που προκύπτουν από τη θυσία και τη σκληρή δουλειά τους δεν μπορούν ποτέ να αντικατασταθούν».

Advertisement

Must See

More in Σπορ