Connect with us

Ολυμπιακοί Αγώνες

Η Ελλάδα παρέδωσε την Ολυμπιακή Φλόγα στους διοργανωτές των Αγώνων του Παρισιού 2024

Χθες (26/4) έγινε η παράδοση της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Θερινούς Αγώνες του Παρισιού 2024 στους Γάλλους διοργανωτές σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Παναθηναϊκό στάδιο της Αθήνας.

Στον μαρμάρινο χώρο των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων του 1896, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) Σπύρος Καπράλος παρέδωσε τη φλόγα στον Tony Estanguet, πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024».

«Για άλλη μια φορά η Ολυμπιακή Φλόγα θα σκορπίσει σε όλο τον κόσμο τα ολυμπιακά ιδεώδη και μας υπενθυμίζει αξίες όπως η αλληλεγγύη και η ειρήνη», είπε ο Καπράλος, μιλώντας στην εκδήλωση.

Η γαλλική αποστολή αποχώρησε από το γήπεδο με τις ευχές των Ελλήνων γηπεδούχων για επιτυχημένους αγώνες. Οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού 2024 θα διεξαχθούν από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου.

Έλληνες και Γάλλοι αξιωματούχοι, μέλη της ΔΟΕ, άλλοι αξιωματούχοι και χιλιάδες επευφημούντες θεατές παρευρέθηκαν στην εκδήλωση της Παρασκευής που σήμανε το τέλος της λαμπαδηδρομίας σε ελληνικό έδαφος.

Το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας ξεκίνησε στις 16 Απριλίου από την Αρχαία Ολυμπία στη δυτική Ελλάδα, τη γενέτειρα των Αγώνων πριν από 2.800 χρόνια. Η φλόγα άναψε σε μια παραδοσιακή τελετή δίπλα στο αρχαίο στάδιο όπου οι αθλητές αγωνίστηκαν για πρώτη φορά στην αρχαιότητα.

Η Ελληνίδα παγκόσμια πρωταθλήτρια πεζοπορίας αγώνων Αντιγόνη Δρισμπιώτη ήταν η πρώτη λαμπαδηδρόμος που έφερε τη Φλόγα στο Παναθηναϊκό Στάδιο την Παρασκευή.

Ο τελευταίος λαμπαδηδρόμος επί ελληνικού εδάφους ήταν ο Ιωάννης Φουντούλης, αρχηγός της εθνικής ομάδας πόλο της Ελλάδας που κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Ο Φουντούλης συνοδευόταν από τους συμπαίκτες του καθώς άναβε το καζάνι.

Μετά από μια χορογραφία από χορευτές και ηθοποιούς σε ρόλους αρχαίων ελληνίδων ιέρειες και ανδρών νέων, η Ελληνίδα ηθοποιός Μαίρη Μηνά ως αρχαία Ελληνίδα Αρχιέρεια, άναψε τον πυρσό.

Ο Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024», όταν παρέλαβε την Ολυμπιακή φλόγα είπε: “Ευχαριστώ. Τα λέμε στη Μασσαλία στις 8 Μαΐου”, είπε στα ελληνικά.

Στο τέλος της τελετής, η φλόγα μεταφέρθηκε στο λιμάνι του Πειραιά για να κατευθυνθεί προς το λιμάνι της Μασσαλίας με το Belem, ένα τρικάταρτο πλοίο που καθελκύστηκε το 1896. Το Belem είναι προγραμματισμένο να αναχωρήσει σήμερα Σάββατο για τη Γαλλία για το δεύτερο μέρος του η σκυταλοδρομία που θα ολοκληρωθεί στο Παρίσι για την τελετή έναρξης της 26ης Ιουλίου.

Advertisement

Must See

More in Ολυμπιακοί Αγώνες