Connect with us

Αγγλία

Η FA αλλάζει το κύπελλο Αγγλίας μετά από συμφωνία με την Premier League

H FA και η Premier League κατέληξαν σε νέα συμφωνία που θα ενισχύσει τη μορφή του Κυπέλλου Αγγλίας με κάποιες αλλαγές.

Η συμφωνία, η οποία θα έχει διάρκεια τουλάχιστον έξι χρόνια, θα ξεκινήσει από την επόμενη σεζόν. Όλοι οι γύροι του Emirates FA Cup θα παίζονται πλέον τα Σαββατοκύριακα, συμπεριλαμβανομένου του πέμπτου γύρου που παίζεται στα μέσα της εβδομάδας τις τελευταίες πέντε σεζόν.

Ο τέταρτος και ο πέμπτος γύρος και οι προημιτελικοί θα είναι αποκλειστικά για πρώτη φορά αγώνες της Πρέμιερ Λιγκ και ο τέταρτος γύρος θα έχει εκτεταμένο παράθυρο από Παρασκευή έως Τετάρτη.

Το Emirates FA Cup 2024-25:
* Όλοι οι γύροι θα γίνονται το Σαββατοκύριακο
* Οι αγώνες που του 4ου, 5ου και των προημιτελικών υα γίνονται το Σαββατοκύριακο και δεν θα υπάρχουν αγώνες για την Premier League
* Δεν θα υπάρχει επαναληπτικός αγώνας από τον 1ο γύρο και μετά
* Ο Τελικός θα γίνει μέσα στο Σαββατοκύριακο
* Η Premier League θα αυξήσει την χρηματοδότησης στο ποδόσφαιρο βάσης

Από τον πρώτο γύρο, οι αγώνες θα γίνονται χωρίς επαναληπτικό παιχνίδι. Η τρέχουσα μορφή, η οποία δεν είχε επαναληπτικό αγώνα από τον πέμπτο γύρο και μετά, έχει επεκταθεί σε όλο το «Competition Proper» υπό το πρίσμα των αλλαγών στο ημερολόγιο που προέρχονται από τις διευρυμένες διοργανώσεις της UEFA.

Ο τελικός του Κυπέλλου Αγγλίας θα διεξαχθεί πλέον το προτελευταίο Σαββατοκύριακο της σεζόν της Premier League, ένα αποκλειστικό Σάββατο χωρίς αγώνες της μεγάλης κατηγορίας την ίδια ημέρα. Επιπλέον, δεν θα υπάρχουν αγώνες της Premier League το βράδυ της Παρασκευής πριν από τον Τελικό, για να επιτραπεί η μεγαλύτερη εστίαση στη δημιουργία της εκδήλωσης.

Επίσης, η Premier League αύξησε τη χρηματοδότηση του ποδοσφαίρου βάσης, παρέχοντας έως και 33 εκατομμύρια λίρες επιπλέον για το ποδόσφαιρο βάσης πέρα από τα 100 εκατομμύρια λίρες που έδινε μέχρι και σήμερα κάθε σεζόν.

Η Λίγκα θα παρέχει έως και 133 εκατομμύρια λίρες ανά σεζόν από τη σεζόν 2025-26, διατηρώντας τις υπάρχουσες δεσμεύσεις και ενισχύοντας την υποστήριξη σε βασικούς τομείς του παιχνιδιού. Η Premier League χαρίζει επί του παρόντος 1,6 δισεκατομμύρια λίρες κάθε τρία χρόνια – το 16% των συνολικών εσόδων της – σε όλα τα επίπεδα του ανδρικού και γυναικείου ποδοσφαίρου και αυτά τα χρήματα θα προσφέρουν σημαντική υποστήριξη σε διάφορους τομείς καθώς το παιχνίδι συνεχίζει να αναπτύσσεται.

Αυτή η δέσμευση θα οδηγήσει σε αυξημένες επενδύσεις τόσο από το Football Foundation όσο και το Premier League Stadium Fund για την ανάπτυξη εγκαταστάσεων σε συλλόγους χαμηλότερης κατηγορίας, βελτιώνοντας την εμπειρία παιχνιδιού και των θεατών, καθώς και την οικονομική βιωσιμότητα των συλλόγων. Η χρηματοδότηση θα δημιουργήσει επίσης περισσότερες ευκαιρίες για τα άτομα με αναπηρία να παίξουν ποδόσφαιρο και θα υποστηρίξει τη συνεχή ανάπτυξη του παιχνιδιού των κοριτσιών.

Θα επιτρέψει επίσης στα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου ανδρών και γυναικών να συνεχίσουν να αναπτύσσονται, σύμφωνα με τη νέα Στρατηγική Συστήματος Εθνικών Πρωταθλημάτων της FA. Η Premier League παρέχει αυτήν τη στιγμή παρόμοια υποστήριξη στο γυναικείο ποδόσφαιρο μέσω μιας υπάρχουσας επένδυσης 21 εκατομμυρίων λιρών.

Ο διευθύνων σύμβουλός της FA, Mark Bullingham, σχολίασε: «Το Emirates FA Cup είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημά μας και παράγει πάνω από το 60% των εσόδων μας για να επενδύσουμε στο παιχνίδι, επομένως είναι κρίσιμο να εξασφαλίσουμε μια ισχυρή μορφή για το μέλλον. Αυτή η νέα συμφωνία μεταξύ της FA και της Premier League ενισχύει το Emirates FA Cup και δίνει σε αυτό το πολύ ιδιαίτερο τουρνουά αποκλειστικά ta Σαββατοκύριακα σε ένα ολοένα και πιο πολυάσχολο ημερολόγιo. Το νέο πρόγραμμα διασφαλίζει ότι η μαγεία του Κυπέλλου προστατεύεται και ενισχύεται, ενώ λειτουργεί για το σύνολο του αγγλικού παιχνιδιού. Η μεγαλύτερη καλοκαιρινή περίοδος επιτρέπει επίσης ένα τόσο απαραίτητο διάλειμμα παικτών πριν από την έναρξη της επόμενης σεζόν. Συμφωνήσαμε επίσης νέα χρηματοδότηση για το παιχνίδι βάσης, το ποδόσφαιρο για AMEA και το ποδόσφαιρο γυναικών και κοριτσιών. Όλο το ποδόσφαιρο ξεκινά από τη βάση και αυτό αναγνωρίζεται από την Premier League με πολύ ευπρόσδεκτη πρόσθετη οικονομική υποστήριξη.”

Ο διευθύνων σύμβουλος της Premier League, Richard Masters, πρόσθεσε: “Η Premier League είναι περήφανη για την επένδυση που προσφέρει σε όλα τα επίπεδα του παιχνιδιού και αυτή η νέα συμφωνία με την FA θα μας βοηθήσει να ενισχύσουμε την υποστήριξή μας στο ποδόσφαιρο βάσης. Αυτό θα βελτιώσει τις εγκαταστάσεις για τις κοινότητες και συλλόγους κατώτερου πρωταθλήματος σε όλη τη χώρα, μέσω του Football Foundation και της Premier League Stadium Fund. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεών μας, και τα δύο μέρη έχουν δεσμευτεί να βελτιώσουν τον προγραμματισμό του Emirates FA Cup, μιας εξαιρετικά σημαντικής εγχώριας διοργάνωσης με ιστορία.
«Η FA και η Πρέμιερ Λιγκ συνεργάστηκαν για να προσφέρουν πιο αποκλειστικά Σαββατοκύριακα χωρίς να διακυβεύεται ο ενθουσιασμός του νοκ άουτ ποδοσφαίρου και αυτό επιτεύχθηκε ταυτόχρονα με το να μας επιτρέψει να χαλαρώσουμε γενικά τη συμφόρηση των αγώνων».

Το πρώτο έτος της νέας μορφής για το Κύπελλο Αγγλίας αποτελεί μέρος του συνολικού ημερολογίου που έχει εγκριθεί από την Επαγγελματική Επιτροπή Παιχνιδιών [The FA, Premier League, EFL]. Το νέο πρόγραμμα επιτρέπει επίσης το Σαββατοκύριακο των αργιών στα τέλη Μαΐου για τους τελικούς των play-off της EFL στο Wembley Stadium που συνδέεται με την EE. Το 2024-25 FA Community Shield θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 10 Αυγούστου 2024, το Σάββατο πριν από την έναρξη της σεζόν της Premier League.

Το διάλειμμα στη μέση της σεζόν καταργείται από το ημερολόγιο για να επιτραπεί μια έναρξη στα μέσα Αυγούστου για την Premier League. Αυτή η μεγαλύτερη καλοκαιρινή διακοπή επιτρέπει σε όλους τους συλλόγους της Premier League να είναι καλύτερα σε θέση να διασφαλίσουν ότι οι παίκτες θα έχουν ένα συνεχόμενο διάλειμμα τριών εβδομάδων το καλοκαίρι. Αυτό λαμβάνει τις συμβουλές ειδικών από ιατρικά και τεχνικά τμήματα, τα οποία εκτιμούν μια μεγαλύτερη περίοδο πλήρους ανάπαυσης το καλοκαίρι αντί για ένα σύντομο διάλειμμα το χειμώνα.

Όλα έχουν εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο της FA και το διοικητικό συμβούλιο της Premier League και τους μετόχους.

Advertisement

Must See

More in Αγγλία