Connect with us

Μπάσκετ

Θέλει μετάλλιο στο «Μουντομπάσκετ» η Γερμανία

Για πρώτη φορά από το 2002 η Γερμανία διεκδικεί με αξιώσεις ένα μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μπάσκετ. Ηγέτης ο Ντένις Σρέντερ, «μαέστρος» στον πάγκο ο Καναδός Γκόρντον Χέρμπερτ.

«Θέλουμε ένα μετάλλιο» έλεγε ο προπονητής της Γερμανίας Γκόρντον Χέρμπερτ πριν αρχίσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μπάσκετ και αυτή τη φορά κανείς δεν γέλασε. Γιατί το ίδιο έλεγε ο Χέρμπερτ και πριν από το «Ευρωμπάσκετ» του 2022 και τότε πράγματι η Νατσιονάλμανσαφτ- παρά τις πολλές και ηχηρές απουσίες- κατάφερε να κάνει τη μεγάλη έκπληξη και να κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο.

Αλλά και στο φετινό Μουντομπάσκετ η Γερμανία φαίνεται πανίσχυρη. Πέντε νίκες σε πέντε παιχνίδια είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός. Το αργότερο μετά την εμφατική νίκη με 100-71 την Κυριακή, απέναντι στη Σλοβενία του Λούκα Ντόντσιτς, η «Νατσιονάλμανσαφτ» εμφανίζεται ικανή για όλα, αρκεί να ξεπεράσει και το εμπόδιο της Λετονίας στην προημιτελική φάση, που διεξάγεται πλέον στις Φιλιππίνες.

«Να βλέπουμε κάθε παιχνίδι ξεχωριστά»

Μία πρώτη αποτίμηση από τον, αδιαμφισβήτητο πλέον, αρχηγό της ομάδας, Ντένις Σρέντερ μετά τη νίκη επί της Σλοβενίας: «Όπως είχαμε πει και στην προετοιμασία, βλέπουμε κάθε παιχνίδι ξεχωριστά και προσπαθούμε να κερδίσουμε. Είμαστε πολύ ευτυχισμένοι που πετύχαμε πέντε νίκες σε πέντε παιχνίδια, πανηγυρίζουμε στα αποδυτήρια, αλλά τώρα βρισκόμαστε στη φάση των νοκ-άουτ αγώνων. Θα το γιορτάσουμε σήμερα, αλλά από αύριο πρέπει να είμαστε απόλυτα συγκεντρωμένοι στον αγώνα για την προημιτελική φάση».

«Ανερχόμενη» δύναμη στην «Νατσιονάλμανσαφτ» είναι ο Μόριτς και ο Φριτς Βάγκνερ. Τα δύο αδέρφια με καταγωγή από το Βερολίνο σπούδασαν στο πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν και αγωνίζονται μαζί στο NBA με τους Ορλάντο Μάτζικ. Στο τελευταίο Ευρωμπάσκετ ο μικρός Βάγκνερ είχε δώσει καταπληκτικά διαπιστευτήρια, αλλά στην πρεμιέρα του Μουντομπάσκετ τραυματίστηκε στο πρόσωπο, στο παιχνίδι με την Ιαπωνία, και έκτοτε απουσιάζει. Βρέθηκε όμως εναλλακτική λύση από τον πάγκο, καθώς ο Ισαάκ Μπόνγκα της Μπάγερν Μονάχου, άλλοτε ένας απλός «ρολίστας» στην άμυνα, δίνει πλέον λύσεις και στην επίθεση.

Η ομαδικότητα και οι αυτοματισμοί είναι το μεγάλο όπλο της Νατσιονάλμανσαφτ, όπως λέει ο Μόριτς Βάγκνερ. «Μένουμε ήρεμοι, συγκεντρωνόμαστε στο δικό μας παιχνίδι. Νομίζω ότι έχουμε μία ιδιαίτερη αυτοπεποίθηση. Αν παραμείνουμε σε αυτόν τον δρόμο, μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα…», λέει ο παίκτης των Ορλάντο Μάτζικ.

Καυγάδες την ώρα του τάιμ-άουτ

Ο θρυλικός Ντιρκ Νοβίτσκι έχει αποχωρήσει. Ο ηγετικός ρόλος του Ντένις Σρέντερ, που αγωνίζεται στο ΝΒΑ και στους Λος Άντζελες Λέικερς, δεν ήταν πάντα αυτονόητος. Πριν αρχίσει η διοργάνωση, η κόντρα του με έτερο αστέρα του NBA, τον Μαξιμίλιαν Κλέμπερ, είχε ως αποτέλεσμα την ηχηρή αποχώρηση του τελευταίου από την Εθνική Ομάδα. Και στο πρώτο τάιμ-άουτ στον αγώνα με τη Σλοβενία ο Σρέντερ έβαλε τις φωνές στον συμπαίκτη του Ντάνιελ Τάις, ο οποίος απάντησε αναλόγως, με τον προπονητή Γκόρντον Χέρμπερτ να φωνάζει στον Σρέντερ «Κάτσε κάτω…» κι εκείνος να του φωνάζει «Χαλάρωσε…» Όλα αυτά μπροστά στις κάμερες.

Όπως ήταν φυσικό, ο Ντένις Σρέντερ ήταν εκείνος που έμεινε στον πάγκο για να χαλαρώσει, αλλά όταν επέστρεψε ήταν καλύτερος από πριν, δίνοντας πολλές πάσες «πάρε, βάλε» στον Τάις. Φαίνεται ότι ο Καναδός Χέρμπερτ έχει βρει τον τρόπο να επιβάλλει πειθαρχία, αφήνοντας κάποιες «βαλβίδες εκτόνωσης» που δεν επηρεάζουν τις γενικότερες ισορροπίες σε μία ομάδα με πολλούς παίκτες του ΝΒΑ. Για τον Σρέντερ πάντως, το επεισόδιο θεωρείται λήξαν.

«Γνωριζόμαστε από τότε που είμαστε παιδιά με τον Ντάνιελ, έτσι είμαστε και τότε», λέει ο αρχηγός της Νατσιονάλμανσαφτ. «Του μιλάω ανοιχτά όταν κάτι δεν μου αρέσει, αλλά το ίδιο κάνει κι εκείνος. Μπορεί να νευρίασε λίγο σήμερα, αλλά τα έδωσε όλα στο γήπεδο και αυτό μας βοήθησε για να πάρουμε τη νίκη. Τελικά όλοι βάζουμε την ομάδα πάνω από τον εγωϊσμό μας, όλοι με αφήνουν να καθοδηγήσω την ομάδα, αλλά και όλοι μιλούν με όλους. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά μας…»

Κανείς δεν βλέπει μπάσκετ;

Το παράδοξο είναι ότι, παρά τις μεγάλες επιτυχίες των τελευταίων ετών, η Νατσιονάλμανσαφτ του μπάσκετ δεν έχει ακόμη πείσει τους Γερμανούς φιλάθλους και τηλεθεατές να ασχοληθούν πιο σοβαρά με το άθλημα. Αν και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ του 2022- το πρώτο μετά από 17 χρόνια- η Εθνική Ομάδα δεν είχε προταθεί καν για «ομάδα της χρονιάς» στη σχετική ψηφοφορία μεταξύ των αθλητικογράφων, που έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο στο Μπάντεν-Μπάντεν. «Ομάδα της χρονιάς» είχε ανακηρυχθεί η Άιντραχτ Φρανκφούρτης, που είχε εκπλήξει ευχάριστα την ποδοσφαιρική Ευρώπη, στη δεύτερη θέση βρέθηκε η γυναικεία ομάδα σκυταλοδρομίας 4Χ100 και ακολούθησε η Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου Γυναικών.

Μετά την επιβλητική νίκη επί της Σλοβενίας στο Μουντομπάσκετ η γερμανική Telekom, που κατέχει τα τηλεοπτικά δικαιώματα και μέχρι στιγμής μεταδίδει ζωντανά όλους τους αγώνες στο συνδρομητικό κανάλι Magenta, δήλωσε πρόθυμη να παραχωρήσει- έναντι εύλογης αμοιβής  βεβαίως- τα δικαιώματα σε κανάλι ελεύθερης λήψης, για να παρακολουθήσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι φίλαθλοι την προσπάθεια της μπασκετικής Νατσιονάλμανσαφτ. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανταπόκριση. Το ιδιωτικό δίκτυο RTL δήλωσε ότι δεν ενδιαφέρεται, ενώ και τα δημόσια τηλεοπτικά δίκτυα ARD και ZDF δεν φαίνεται να ενθουσιάζονται με το Μουντομπάσκετ.

Πηγή: Deutsche Welle

Advertisement

Must See

More in Μπάσκετ