Connect with us

Γερμανία

Ο «εμφύλιος» των fan clubs της FC St Pauli έφερε την διάσπαση

Το κείμενο από το Συμβούλιο εκπροσώπων των συλλόγων φιλάθλων της Γερμανικής ομάδας FC St. Pauli έφερε το χάος και τον εμφύλιο στην οπαδική κοινότητα της ομάδας από το Αμβούργο.

Τα τραγικά γεγονότα που διαδραματίζονται στην Μέση Ανατολή, μεταξύ του Ισραήλ και της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς, έχουν ένα παγκόσμιο αντίκρισμα. Σε παγκόσμιο επίπεδο ο κόσμος έχει διάλεξη στρατόπεδο και το ίδιο δεν θα μπορούσε να μη γίνει και σε μια ομάδα με έντονα πολιτικά και κοινωνικά μηνύματα όπως είναι η FC St Pauli.

Στης 12 Οκτωβρίου το Συμβούλιο εκπροσώπων των συλλόγων φιλάθλων της Γερμανικής ομάδας FC St. Pauli ανέβασε με τίτλο  «Ο τρόμος δεν είναι αντίσταση», έφερε τον διαχωρισμό μεταξύ τον οπαδών της ομάδας.

Αναλυτικά το κείμενο αναφέρει:

«Όλοι έχουν δει τις εικόνες από τη Μέση Ανατολή και πιθανότατα έχουν άποψη για το θέμα. Θέλουμε να διευκρινίσουμε ότι η υποβάθμιση και η νομιμοποίηση των τρομοκρατικών επιθέσεων από τη Χαμάς δεν είναι άποψη και είναι εντελώς απαράδεκτη. Ορισμένα fan clubs και οι δηλώσεις τους είναι ήδη πολύ αμφιλεγόμενες ή έχουν ξεπεράσει τα όρια. Θα συνεχίσουμε να το παρακολουθούμε και να αξιολογούμε εάν ευθυγραμμίζονται με τις αξίες των επίσημων fan clubs της FC St. Pauli. Προτρέπουμε όλους τους συλλόγους φιλάθλων μας να σκεφτούν τον εαυτό τους και, εάν είναι απαραίτητο, να διαγράψουν ή να τροποποιήσουν τις δηλώσεις τους. Οι τρομοκράτες δεν είναι θύματα και η τρομοκρατία δεν είναι νόμιμη μορφή αντίστασης ή διαμαρτυρίας.»

Δυο ημέρες νωρίτερα (10/10), 12 διεθνή fan clubs της ομάδα είχαν αναρτήσει ενα κοινό κείμενο για τον πόλεμο στην Μέση Ανατολή:

«Ακολουθεί κοινή δήλωση για την κατάσταση στην Παλαιστίνη, ως απάντηση στην επίσημη δήλωση του Συλλόγου στις 7 Οκτωβρίου. Τα fanclubs που το υπογράφουν βρίσκονται στο τέλος του κειμένου.

Σχετικά με την Ισραηλινή Δήλωση της Λέσχης στις 07.10.23:

Κάθε πόλεμος είναι φόνος, τίποτα δεν δικαιολογεί τη βία κατά των αμάχων. Γι’ αυτό είναι καλό που ο σύλλογος είναι ευαίσθητος σε αυτό το θέμα. Ωστόσο, όσο κι αν δεν θέλουμε να κάνουμε whataboutism, μας στεναχωρεί που ο σύλλογος δεν πήρε θέση για τους Παλαιστίνιους αμάχους στη Γάζα, η οποία βρίσκεται υπό αποκλεισμό εδώ και 14 χρόνια, δεν είπε τίποτα για τους ανθρώπους που δέχθηκαν επίθεση στο τέμενος Al-Aqsa την πιο ιερή τους μέρα, προτίμησαν να κρατήσουν μια ισορροπία, το παρακολουθήσαμε σιωπηλά και τελικά αρχίσαμε να σπάμε αυτήν την ισορροπία.

Γνωρίζουμε και κατανοούμε την ευαίσθητη και προσεκτική στάση της γερμανικής αριστεράς απέναντι στο Ισραήλ. Δυστυχώς, λόγω του Ολοκαυτώματος, θα είναι πάντα ευαίσθητο. Αλλά βλέπουμε επίσης με λύπη ότι αυτό επιτρέπει σε κάποιους οπαδούς να ασκήσουν πίεση στην ηγεσία. Επιπλέον, αυτοί οι άνθρωποι συνεχώς μας κατηγορούν και μας επιτίθενται ότι είμαστε «αντισημίτες». Ας το παραδεχτούμε: Η αντίθεσή μας στο Ισραήλ δεν έχει καμία σχέση με το γεγονός ότι είναι Εβραίοι. Από πότε είναι ρατσισμός να αντιτίθεται κανείς σε 75 χρόνια ανομίας, σε μια άδικη κατοχή, σε ένα καθεστώς απαρτχάιντ, σε μια θρησκευτική και φασιστική κυβέρνηση, που ρίχνει μπετόν στις πηγές νερού των ανθρώπων; Αυτό είναι δημαγωγία, δεν το δεχόμαστε. Διαφωνούμε με αυτούς τους ανθρώπους σε αυτό το θέμα. Αλλά στα περισσότερα ζητήματα και αξίες είμαστε ίδιοι, γι’ αυτό ενωνόμαστε κάτω από τη σκέπη του Σεντ Πάουλι και περιμένουμε ενσυναίσθηση. Όπως και εμείς.

Είμαστε υποστηρικτές του FC St Paulo, είμαστε όλοι αντιφασίστες και αντιρατσιστές. Είμαστε κατά της κατοχής, του ιμπεριαλισμού και της αποικιοκρατίας. Αρνούμαστε να συμπαρασταθούμε μαζί τους. Υποστηρίζουμε το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού στην αυτοάμυνα και στην αυτοδιάθεση. Θέλουμε ειρήνη στη Μέση Ανατολή όσο και εσείς, αλλά ξέρουμε πολύ καλά ποιος θέλει τον πόλεμο. Ομοίως, καταδικάζουμε τον θρησκευτικό φονταμενταλισμό, τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την απερίγραπτη βαρβαρότητα του καθεστώτος της Χαμάς, δεν μοιραζόμαστε τίποτα περισσότερο με αυτούς τους ανθρώπους από ό,τι μοιραζόμαστε με το καθεστώς Νετανιάχου. Δεν στεκόμαστε στο πλευρό της Χαμάς, στην πραγματικότητα την περιφρονούμε, η Χαμάς είναι απλώς το θλιβερό αποτέλεσμα των πολιτικών που εφαρμόζονται στην παλαιστινιακή γη, στεκόμαστε δίπλα στον παλαιστινιακό λαό, αυτούς που βομβαρδίζονται ξανά με βόμβες φωσφόρου αυτές τις μέρες… 

Καλούμε και τις δύο πλευρές να τερματίσουν τις μάχες και την καταπίεση, να ξαναρχίσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες και για μια διαρκή λύση που διασφαλίζει την ελευθερία και την ειρηνική συνύπαρξη τόσο του Ισραήλ όσο και της Παλαιστίνης. Είμαστε εδώ ως «FCSP International», για το οποίο η διοίκηση μας επαίνεσε μετά τον αγώνα Dunfermline, άνθρωποι που ενώνονται στο St Pauli γύρω από τις αντιφασιστικές αξίες από πολλά χιλιόμετρα μακριά. Νιώθουμε άβολα που όλοι οι οπαδοί του Σεντ Πάουλι αποκαλούνται υπέρ του Ισραήλ. Παίρνουμε στάση βασισμένη στις αξίες του συλλόγου. Καλούμε τη διοίκηση να επανεξετάσει τη θέση της για αυτό το θέμα.»

Η ομάδα μέσα από τον επίσημο λογαριασμό της στο X (πρώην Twitter), καταδίκασε την επίθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς, παίρνοντας θέση ουσιαστικά υπέρ του Ισραήλ: «Οι εικόνες από τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ είναι βαθιά ανησυχητικές. Καταδικάζουμε τις δολοφονικές τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον αμάχων. Είναι εντελώς αδικαιολόγητες και θα οδηγήσουν μόνο σε περαιτέρω κλιμάκωση. Οι σκέψεις μας είναι με τους φίλους μας στη Χάποελ Τελ Αβίβ, ειδικότερα. Ας ελπίσουμε σε ένα πιο ειρηνικό μέλλον για όλους τους ανθρώπους στη Μέση Ανατολή.» Η ανακοίνωση αυτή φαίνεται ενόχλησε μερίδα των οπαδών της και ειδικά των international fan clubs. Μερίδα των οπαδών της στο Αμβούργο κατηγόρησε ως “συμπαθούντες της τρομοκρατίας” και “αντισημίτες”, κάτι που έφερε τον εμφύλιο στο «χωριό» τους. Τα Ελληνικά fan clubs της ομάδας με ξεχωριστές δηλώσεις τους ανακοίνωσαν την αναστολή της λειτουργίας τους.

Advertisement

Must See

More in Γερμανία