Connect with us

Αγγλία

Ο Κεν Άστον και η εφαρμογή των καρτών στο ποδόσφαιρο

Μεξικό 1970, Παγκόσμιο κύπελλο, η διοργάνωση αυτή θεωρείται μια από τις ποιο θεαματικές από πλευράς ποδοσφαίρου, η νικήτρια του τουρνουά Βραζιλία, με παίχτες όπως οι Πελέ, Τοστάο, Ζαϊρζίνιο και Ριβελίνο, θεωρείται η καλύτερη ομάδα όλων των εποχών.

Όμως, δεν θα μιλήσουμε για το τουρνουά του Μεξικού, αλλά, διότι για πρώτη φορά εφαρμόστηκε σε αυτό η χρήση της κόκκινης και κίτρινης κάρτας.

Εμπνευστής των δυο καρτών ήταν ο διάσημος Άγγλος διαιτητής Σερ Κέντρο Άστον.

Ο Σερ Άστον σφύριξε τον διάσημο αγώνα του Παγκόσμιου κυπέλλου της Χιλής το 1962, ήταν ο περιβόητος αγώνας που του έχει δωθεί η ονομασία “Η μάχη του Σαντιάγκο”.

O αγώνας μύριζε μπαρούτι ώρες πριν την διεξαγωγή του αγώνα, λόγο των προσβλητικών σχολίων κάποιων Ιταλών δημοσιογράφων για την ηθική των Χιλιανών γυναικών. Ο αγώνας ήταν αρκετά σκληρός, ο Σερ Άστον απέβαλε δυο Ιταλούς ποδοσφαιριστές, αλλά, έκλεισε τα μάτια σε κάποιες αρκετά επιθετικές ενέργειες των γηπεδούχων, ενώ αν δεν ήταν οι Ειδικές Δυνάμεις της Αστυνομίας, μπορεί ο αγώνας να μην είδε τελειώσει ποτέ.

Στιγμιότυπα από την “Μάχη του Σαντιάγκο”

Ο ίδιος, αρκετό διάστημα μετά τον τελικό, είχε δηλώσει ότι η απειρία των βοηθών του έπαιξε ρόλο για την εύνοια που υπήρχε στον αγώνα προς του γηπεδούχους.

Ο τελικός μπορεί να θύμιζε πεδίο μάχης, όμως, θεωρείται η σημαντικότερη στιγμή στην καριέρα του.

Σαν σήμερα το 1915, στο Κολτσέστερ της Αγγλίας, γεννήθηκε ο Σερ Άστον. Ο ίδιος δάσκαλος στο επάγγελμα, ήταν εισηγητής για κάποια πρωτοποριακά πράγματα στο ποδόσφαιρο. 

Έκανε πρόταση για την αλλαγή της στολής του διαιτητή, μέχρι τότε οι άρχοντες του αγώνα φορούσαν σακάκι και αντικαταστάθηκε με την διάσημη μαύρη στολή και την άσπρη μπορντούρα. Επίσης, πρότεινε την υιοθέτηση του κίτρινου και κόκκινου χρώματος στα σημαιάκια των βοηθών για να διακρίνονται καλύτερα, μέχρι τότε, οι βοηθεί χρησιμοποιούσαν τα χρώματα της γηπεδούχου ομάδας.

Όμως, η μεγαλύτερη ιδέα του ήταν η χρήση της κόκκινης και κίτρινης κάρτας.

Αφορμή ήταν ο αγώνας στο Παγκόσμιο κύπελλο το 1966 μεταξύ Αγγλίας – Αργεντινής.

Ο Γερμανός διαιτητής Ρούντολφ Κράτλιν δεν μιλούσε καμία γλώσσα εκτός της μητρικής του και αυτό δημιούργησε αρκετά προβλήματα κατά την διάρκεια του αγώνα. Ο ίδιος όταν επέστρεφε στο σπίτι του με το αυτοκίνητο σταμάτησε σε ένα φανάρι και τότε του ήρθε η ιδέα από το κόκκινο και το πορτοκαλί φως της κυκλοφορίας.

Σκέφτηκε ότι αυτό θα βοηθούσε να ξεπεράστηκε η δυσκολία στη γλώσσα. Το κίτρινο θα σήμανε την προειδοποίηση και η κόκκινη την αποβολή.

Η πρόταση έγινε δεκτή και η παρθενική εμφάνιση των καρτών έγινε στο Παγκόσμιο κύπελλο του Μεξικού το 1970.

Ο Σερ Άστον απεβίωσε στης 23 Οκτωβρίου το 2001.

Η συμβουλή του στο ποδόσφαιρο και ειδικά στους διαιτητές ήταν πολύ σημαντική για την ανάπτυξη του αθλήματος.

Advertisement

Must See

More in Αγγλία