Connect with us

Ολυμπιακοί Αγώνες

Παρίσι 2024: Το Κίεβο «ανησυχεί πολύ» από την έκκληση να γίνουν δεκτοί οι Ρώσοι

Η ουκρανική κυβέρνηση «ανησυχεί πολύ» από την έκκληση των αθλητικών ομοσπονδιών να γίνουν δεκτοί Ρώσοι και Λευκορώσοι μεμονωμένα ως ουδέτεροι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP) ο προσωρινός υπουργός Αθλητισμού Μάρβι Μπίντνι.

Την Τρίτη, οι διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες ζήτησαν από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) να δεχθεί «το συντομότερο δυνατό» Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι, ως ουδέτερους.

«Όπως σωστά είπε ο Πρόεδρος Βολόνβτιμιρ Ζελένσκι, προφανώς, οποιαδήποτε ουδέτερη σημαία Ρώσων αθλητών είναι βαμμένη με αίμα», προειδοποίησε ο Μάρβι Μπίντνι. «Βασιζόμαστε σε μια υπεύθυνη απόφαση και σε μια ηγεσία της ΔΟΕ που δεν θα επιτρέψει στη Ρωσία να χρησιμοποιεί τον αθλητισμό για σκοπούς στρατιωτικής προπαγάνδας», πρόσθεσε ο προσωρινός υπουργός, ο οποίος αντικαθιστά τον προκάτοχό του Βαντίμ Γκουτζέιτ, που απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση τον περασμένο μήνα.

Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022, η ΔΟΕ έχει καθυστερήσει την απόφασή της για τη συμμετοχή Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών στους Αγώνες του Παρισιού.

Η λύση που ζητούν οι αθλητικές ομοσπονδίες είναι η είσοδος Ρώσων υπό ουδέτερη σημαία.

«Σεβόμαστε την αρχή της ουδετερότητας, αλλά η ουδετερότητα είναι δυνατή μόνο σε περιόδους ειρήνης», διαμαρτυρήθηκε ο Μπίντνι, «όταν υπάρχει πόλεμος και ένα έθνος καταστρέφει  το άλλο, τότε η ουδετερότητα γίνεται ανευθυνότητα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisement

Must See

More in Ολυμπιακοί Αγώνες