Connect with us

Σπορ

Το αθλητικό τουρνουά του μέλλοντος – Η Ρωσία παρουσίασε τα «Games of the Future»

Με τελετη που έγινε στην πρωτευουσα της Ρωσίας την Μόσχα, ανακοινώθηκε ότι απομένουν λιγότερες από 100 ημέρες μέχρι να ξεκινήσουν τα «Παιχνίδια του Μέλλοντος (Games of the Future)» που θα διεξαχθούν στη Ρωσία και στο Πανρωσικό Εκθεσιακό Κέντρο VDNKh στη Μόσχα. Οι αγώνες συνδυάζουν τα ηλεκτρονικά αθλήματα με τα παραδοσιακά και θα γδιξαχθούν στο Καζάν στις 21 Φεβρουαρίου 2024. Η τελετή περιλάμβανε την παρουσίαση του τροπαίου των αγώνων που θα ταξιδέψει σε επτά ρωσικές πόλεις πριν φτάσει στον εκθεσιακό χώρο. Το κοινό είδε επίσης τις επίσημες μασκότ της εκδήλωσης: τη Μίρα το πτηνό της φωτιάς και πέντε εικονικούς χαρακτήρες που συμβολίζουν τις πέντε προκλήσεις του αθλητισμού.

Η έναρξη των πρώτων Games of the Future στο Καζάν θα ενώσει τα ηλεκτρονικά αθλήματα και τους παραδοσιακούς αθλητικούς αγώνες σε ένα τουρνουά. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Space Pavilion του VDNKh και το παρακολούθησαν αρκετοί παίκτες, αλλά και αθλητές. Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία μέσω βίντεο του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος σημείωσε ότι το τουρνουά λειτουργεί με την εικόνα της Ρωσίας ως χώρας που είναι ανοιχτή σε κάθε τι νέο και καλωσορίζει την πρόοδο.

«Οι συμμετέχοντες και οι καλεσμένοι των Games of the Future θα μπορούν να το δουν μόνοι τους όταν έρθουν στο Καζάν: μια πόλη όπου διαφορετικές παραδόσεις και πολιτισμοί αναπτύσσονται και εμπλουτίζονται μεταξύ τους. Η Ρωσία κατανοεί πολύ καλά την αξία της διαφορετικότητας, συμπεριλαμβανομένου του αθλητισμού. Ο αθλητισμός είναι πολύ περισσότερα για εμάς από μια απλή δοκιμή δύναμης και δεξιοτήτων ή το θεμέλιο ενός υγιεινού και δραστήριου τρόπου ζωής. Ο αθλητισμός είναι σύμβολο και ενσάρκωση της δικαιοσύνης, της ισότητας και του ανθρώπινου πνεύματος – ένας τρόπος προώθησης της κατανόησης μεταξύ χωρών και εθνών», είπε ο Πούτιν.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ρωσίας, η φιλοσοφία πίσω από τους αυτούς του αγώνες βασίζεται στις Ολυμπιακές αξίες. Το νέο τουρνουά έχει ήδη στο ρόστερ του συμμετέχοντες από 50 χώρες και αυτή είναι μόνο η αρχή.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα επερχόμενα παιχνίδια θα έχουν απήχηση σε εκατομμύρια ανθρώπους και θα δείξουν ξεκάθαρα ότι η εναρμόνιση της πνευματικής και φυσικής τελειότητας είναι μία από τις απόλυτες προτεραιότητες του αναδυόμενου πολυπολυσμικού κόσμου», είπε.

Μετά την παρουσίαση του τροπαίου, ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντμίτρι Τσερνισένκο το παρέδωσε σε εθελοντές. Πριν φτάσει στο Καζάν, θα ταξιδέψει από τη Μόσχα μέσω επτά ρωσικών πόλεων και στη συνέχεια θα σταλεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας. Ο Σεργκέι Κρικάλεφ, ο εκτελεστικός διευθυντής για τα επανδρωμένα διαστημικά προγράμματα της Roscosmos, επεσήμανε ότι αυτή δεν είναι το πρώτο ταξίδ κάτι τέτοιου.

«Σχεδόν 10 χρόνια πριν, η Ολυμπιακή φλόγα ταξίδεψε στο διάστημα ως μέρος της λαμπαδηδρομίας για τους Χειμερινούς Αγώνες του Σότσι. Ενώ η δάδα ταξιδεύει συνήθως μέσα από πολλές πόλεις πριν φτάσει στον κεντρικό χώρο, αποφασίσαμε να προσθέσουμε μια παράκαμψη και να την παραδώσουμε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό  (ΔΔΣ) το 2014. Τώρα, το κύριο σύμβολο των Games of the Future θα ταξιδέψει και στον ΔΔΣ, οπότε ίσως είναι η αρχή μιας καλής παράδοσης», είπε ο Krikalev στο ρωσικό μέσο RT. Μετά την επιστροφή στη Γη, το τρόπαιο θα παραδοθεί στο Κρικάλεφ. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του έργου, Ιγκόρ Στολιάροφ, στο μέλλον, η σκυταλοδρομία του τροπαίου ενδέχεται να περιλαμβάνει προορισμούς και εκτός Ρωσίας.

«Θέλουμε να εξάγουμε αυτό το εγχώριο έργο εκτός Ρωσίας. Τουλάχιστον τέσσερις ακόμη χώρες ενδιαφέρονται να φιλοξενήσουν αυτούς τους αγώνες. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε συνομιλίες, οπότε δεν μπορώ να πω ποιο έθνος θα είναι ο επόμενος οικοδεσπότης», είπε στο RT.

Το κοινό στην τελετή είδε επίσης την κύρια μασκότ των αγώνων, την Μίρα το φλεγόμενο πούλι. Αυτό είναι ένα πουλί φτιαγμένο από φως που αντιπροσωπεύει ένα νευρωνικό δίκτυο που οδηγεί τους ανθρώπους στον κόσμο των παραδοσιακών αθλημάτων. Οι διοργανωτές ήθελαν να δημιουργήσουν ένα εντελώς νέο είδος μασκότ και αποφάσισαν να το κάνουν εντελώς ψηφιακό, εξήγησε ο Στολιάροφ.

«Δημιουργούμε ένα καινοτόμο τουρνουά. Απλώς δεν ήταν σωστό να εκφράσω αυτή τη φιλοδοξία και μετά να παρουσιάσω σε όλους ένα ακόμα λούτρινο ζωάκι, όπως μια αρκούδα ή έναν κάστορα. Αυτό θα ήταν το πιο εύκολο πράγμα, φυσικά, αλλά θέλουμε το φλεγόμενο πούλι να υπάρχει πλήρως σε μια διάσταση που είναι διαφορετική από τον υλικό κόσμο. Είναι μια εικόνα που είναι ακόμη και δύσκολο να αποτυπωθεί στο χαρτί. Υπάρχει μόνο στο εικονικό μας μετασύμπαντο», είπε ο Στολιάροφ.

Η μασκότ θα έχει επίσης και πέντε εικονικούς συντρόφους που αντιπροσωπεύουν τις «προκλήσεις» που εμπλέκονται στο τουρνουά των φυσικών αθλημάτων: αθλήματα, τακτικές, στρατηγική, ταχύτητα και τεχνολογία. Ο Τσερνισένκο ελπίζει ότι η νέα μορφή των αγώνων θα κερδίσει πολλούς θαυμαστές σε όλο τον κόσμο.

«Είναι αλήθεια ότι η νεολαία μας χρειάζεται μια ολοκληρωμένη εκπαίδευση. Αυτό το νέο κίνημα θα βοηθήσει εκατομμύρια νεαρά αγόρια και κορίτσια σε όλο τον κόσμο να βρουν την αρμονία που αναζητούν, όχι μόνο χρησιμοποιώντας gadget, αλλά και συμμετέχοντας σε πραγματικά αθλήματα. Εδώ και δύο χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη η προετοιμασία για τους αγώνες που θα ξεκινήσουν σε 100 μέρες στο Καζάν της Ρωσίας. Έχουμε πραγματοποιήσει περισσότερα από δώδεκα δοκιμαστικά τουρνουά. Σκοπεύουμε να συμμετάσχουν συνολικά 100 χώρες και να παρουσιάσουμε στον κόσμο μερικούς νέους κλάδους που δεν έχουν υπάρξει ποτέ πριν», είπε ο Τσερνισένκο.

Στους αθλητές που συμμετείχαν άρεσε ιδιαίτερα αυτό που είδαν. Ο επιθετικός της Lokomotiv FC, Artyom Dzyuba, υποστήριξε ότι τα esports είναι το μέλλον του αθλητισμού, ενώ σημείωσε ότι η σύνθεση του παραδοσιακού και των esports είναι πολύ ασυνήθιστος. «Είμαι περήφανος που η χώρα μου έχει μια ιδέα σαν αυτή. Στον ελεύθερο χρόνο μου, μου αρέσει να ανταγωνίζομαι με συμπαίκτες σε online τουρνουά. Είναι πολύ διασκεδαστικό και μπορείς να μάθεις πολλά. Λένε ότι ένας μεγάλος αριθμός χωρών θα συμμετάσχει, συμπεριλαμβανομένων της Βραζιλίας», είπε ο Dzyuba.

Με πληροφορίες από το RT

Advertisement

Must See

More in Σπορ