Connect with us

Super League

Το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Σεβασμιώτατου κ. Βαρθολομαίου

Την ευλογία και τις ευχές του για νέο σπίτι της Αθλητικής Ένωσης Κωνσταντινουπόλεως έδωσε μέσω βίντεο και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Το μήνυμά του ήταν το εξής:

«Αγαπητοί φίλαθλοι, υποστηρικτές της Αθλητικής Ένωσης Κωνσταντινουπόλεως. 

Με πολλή χαρά αποδεχθήκαμε την πρόσκληση της διοικήσεως της Αθλητικής Ένωσης Κωνσταντινουπόλεως να απευθύνουμε χαιρετισμό κατά τη σημερινή ιστορική στιγμή των εγκαινίων του νέου σταδίου της ΑΕΚ μετά των λοιπών περί αυτό αθλητικών και πολιτιστικών εγκαταστάσεων, το οποίο ονομάζεται Αγία Σοφία σε μία σαφή συμβολική υπενθύμιση των ακατάλυτων δεσμών της Αθλητικής Ένωσης Κωνσταντινουπόλεως με την Πόλη των πόλεων, το ιστορικό και διαχρονικό πνευματικό κέντρο της Ρωμιοσύνης. 

Σχεδόν έναν αιώνα μετά την ίδρυση του ιστορικού τούτου συλλόγου στο Πέραν της Πόλεως και την μετά ταύτα με την μεταφύτευσή του στην Αθήνα, έναν από τους τόπους καταφυγής των Μικρασιατών προσφύγων μετά τον ξεριζωμό από τις αλησμόνητες πατρίδες, η ΑΕΚ αποκτά ένα νέο καλαίσθητο και σύγχρονο αθλητικό συγκρότημα. Ένα εμβληματικό χώρο που είναι θεμελιωμένος επάνω σε ασβεστες μνήμες και αντανακλά το αγωνιστικό φρόνημα και την επιθυμία για πρόοδο και επιτυχία που διέκριναν πάντοτε τον Προσφυγικό Ελληνισμό.

Είναι σημαντικό το γεγονός πως τα εγκαίνια του γηπέδου γίνονται ακριβώς 100 χρόνια από τότε που χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρώες εστίες τους στη Μικρά Ασία, στην Καππαδοκία, τον Πόντο και την Ανατολική Θράκη. Και βρέθηκαν εμπερίστατοι στη μητροπολιτική Ελλάδα του περασμένου αιώνα, προσπαθώντας να επιβιώσουν κάτω από αντίξοες συνθήκες, όπως πάντοτε συμβαίνει στους ξεριζωμένους. 

Παρά τα οδυνηρά αυτά συμβάντα, οι πρόσφυγες προπάτορές σας δεν χάθηκαν, δεν απέτυχαν στο όραμα μιας νέας ζωής, έστω και μακριά από τα χώματα της γης των προγόνων τους. Κατάφεραν διατηρώντας όλα τα στοιχεία της παράδοσης που μετέφεραν από τις γενέτειρές τους να μεταδώσουν στις επόμενες γενιές ως ιερά παρακαταθήκη την πίστη τους στο Χριστό, την αγάπη για τον πολιτισμό και κυρίως τη νοσταλγία για ό,τι τους θύμιζε τον τόπο τους. Οι πρόσφυγες συνέχισαν να γράφουν ιστορία, αλλάζοντας σελίδα στο βιβλίο της ζωής τους, χωρίς όμως να ξεχάσουν ποτέ τις ρίζες τους. 

Μέσα στο πλαίσιο αυτό της συνεχόμενης ιστορικής πορείας εντάσσονται και τα εγκαίνια του σημαντικού τούτου χώρου που θα στεγάσει όχι απλώς μία αθλητική ομάδα, αλλά όπως έχουμε πει στο παρελθόν, μία Ιδέα, από αυτές που ο χρόνος δεν μπορεί να παρακάμψει ή να εξαλείψει. 

 

Επαναλαμβάνουμε ό,τι ακριβώς είχαμε αναφέρει με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 80 ετών από την ίδρυση της ιστορικής σας ομάδος ότι «η ΑΕΚ είναι κυρίως ιδέα και αι ιδέαι δεν αποθνήσκουν, ζουν, εμπνέουν, ενθουσιάζουν, χαρίζουν χαρά. 

Επευλογούμε λοιπόν το μεγάλο τούτο έργο, ευχόμενοι από της ιεράς καθεδρας της πόλεως στην οποία γεννήθηκε η ΑΕΚ, το στάδιο αυτό να καταστεί πεδίον δόξης λαμπρόν, όπου οι επιτυχίες θα συνεχίσουν να καταγράφονται και να προσμετρώνται σε αυτές από το ιστορικό παρελθόν -και κυρίως να αποτελέσει σύμβολο του φίλαθλου πνεύματος που διέκρινε πάντοτε τους Κωνσταντινουπολίτες, καθώς και έναν τόπο πολιτισμού για τη Νέα Φιλαδέλφεια και γενικότερα για την Αθήνα. 

Ευχόμαστε καλή αρχή και μεγάλες νίκες για την ΑΕΚ, για το ποδόσφαιρο, για τον αθλητισμό, για το αθλητικό ιδεώδες». 

Advertisement

Must See

More in Super League