Connect with us

Ποδόσφαιρο

Marshall Islands: To μόνο έθνος χωρίς εθνική ομάδα… μέχρι τώρα

Το ποδόσφαιρο στον Ειρηνικό Ωκεανό έχει τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, κάθε νησιωτικό κρατίδιο που απλώνεται σε αυτόν από την Ασία μέχρι και την Αμερική μπορεί να μην είναι γνωστό για τις ποδοσφαιρικές του ικανότητες, αλλά, για τις σκληρές και ρομαντικές προσπάθειες που κάνει για να φανεί στον παγκόσμιο ποδοσφαιρικό χαρτί, μια από αυτές είναι και οι Νήσοι Μάρσαλ, το τελευταίο έθνος χωρίς εθνική ομάδα… μέχρι τώρα.

Πηγή: World Atlas και Britannica

Οι Νήσοι Μάρσαλ βρίσκονται στον κεντρικό Ειρηνικό ωκεανό, μεταξύ της Χαβάης και της Παπούα-Νέας Γουινέας, και αποτελούν ένα σύμπλεγμα από 29 κοραλλιογενείς ατόλες και πέντε νησιά, σύνολο είναι 34, από τα οποία κατοικούνται τα 24. Μέχρι και το 1986 η χώρα ήταν κάτω από την κηδεμονία των Ηνωμένων Πολιτειών. 

Τα Μάρσαλ είναι γνωστά για τις πυρηνικές δοκιμές που πραγματοποίησαν οι Αμερικανοί στην ατόλη Μπικίνι, συνολικά από το 1946 μέχρι το 1958 πραγματοποιήθηκαν από τις Η.Π.Α στη περιοχή των νήσων Μάρσαλ 66 δοκιμές ατομικών βομβών ή βομβών υδρογόνου. Ενώ στο νησί Κουότζελεν υπάρχει ακόμη και σήμερα Αμερικανική βάση. Το αποτέλεσμα από τις πυρηνικές δοκιμές ήταν να μολυνθούν αρκετοί κάτοικοι των νησιών με ραδιενέργεια, αυτό είχε ως αποτέλεσμα η αμερικανική κυβέρνηση να πληρώσει πάνω από 112 εκατομμύρία δολάρια ως αποζημίωση στα θύματα των οικογενειών. Το 1994 αποκαλύφθηκε από έγγραφα του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ ότι τα νησιά είχαν εκτεθεί σκόπιμα σε υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας, με σκοπό να μελετηθούν οι επιπτώσεις της στους ανθρώπους. Μέχρι και σήμερα, το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας είναι η μεγάλη μόλυνση που έχει προκληθεί από τις πυρηνικές δοκιμές και την μεταφορά τοξικών αποβλήτων από τις Η.Π.Α.

Η έκρηξη “Baker”, μέρος της Επιχείρησης Crossroads, μια δοκιμή πυρηνικών όπλων από τον στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ατόλη Μπικίνι, στις 25 Ιουλίου 1946. Πηγή: Wikipedia

Το ΠΡΙΝ και το ΜΕΤΑ στην Aτόλη Elugelab μετά την δοκιμή του «Ivy Mike» μόνο ένας μεγάλος κρατήρας (στα αριστερά) έμεινε από την Aτόλη, στις 1 Νοεμβρίου 1952. Πηγή: Wikipedia

Τα κύρια αθλήματα στα νησιά είναι το βόλεϊ, το μπάσκετ, το μπέιζμπολ και μια σειρά από θαλάσσια σπορ. Ενώ η πρώτη εκπροσώπηση σε Ολυμπιακούς αγώνες ήταν το 2008 στο Πεκίνο από 5 αθλητές (3 άνδρες και 2 γυναίκες). Ένα άλλο πρόβλημα στην χώρα, μικρότερο αυτή την φορά είναι ότι δεν υπάρχει εθνική ομάδα ποδοσφαίρου… μέχρι τώρα! 

Πηγή: Lloyd Owers

Το 2020 ιδρύθηκε η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου των Νήσων Μάρσαλ με σκοπό να δημιουργηθεί μια βάση για το άθλημα στα νησιά. Οι Νήσοι Μάρσαλ δεν είναι μέλοςτης Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου Ωκεανίας (OFC), ή της FIFA, αλλά, προετοιμάζουν το φάκελο για να γίνουν επίσημο μέλος, λογικά δεν θα υπάρξουν δυσκολίες για την OFC, αλλά για να γίνουν μέλος στην FIFA είναι αρκετά ποιο δύσκολο.

Ο Justin Walley στο στάδιο Majuro Track and Field. Πηγη: Justin Walley

Η πρώτη αρχή έγινε με την κατασκευή το 2023 σταδίου “Majuro Track and Field,” ένα στάδιο πολλαπλών χρήσεων χωρητικότητας 2.000 ατόμων στο νησί Majuro, που ειναι και η την πρωτεύουσα των Νήσων. Το έργο ξεκίνησε το 2020 και ολοκληρωθηκε κατα την διαρκεια της πανδημίας του Covid-19, επίσης, ηταν προγραμματισμένο για να διεξαχθουν οι Μικρονησιακοί Αγώνες το 2023, αλλά τελικα θα διεξαχθούν το 2024 λόγω της πανδημίας. Το δεύτερο βήμα ήταν η ανάληψη της θέσης του τεχνικού διευθυντή, αυτή η θέση καλύφθηκε από τον Βρετανό Lloyd Owers τον Δεκεμβριο του 2022, ο Βρετανός με κάτοχος πτυχίου UEFA B, είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία της ποδοσφαιρικής δομής για τα νησια, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων ανάπτυξης σχολείων και νέων μέχρι και την εθνική ομάδα. Το τρίτο ήταν το πρωτάθλημα Futsal των νησιών που έγινε τον Αύγουστο του 2023. Το Ποδόσφαιρο σάλας σίγουρα είναι μια αρχή. Το τέταρτο είναι η ανάληψη της θέσης του Διευθυντή Επικοινωνίας Εθελοντών από τον Justin Walley. 

Ο Lloyd Owers με μελοντικους ποδοσφαιριστές των νησιών. Πηγή: Lloyd Owers

Πηγή: Chewy Lin

Το πρωτάθλημα Futsal έχει πάει καλά μέχρι στιγμής, προσέλκυσε τον ενδιαφέρον και μέχρι και τώρα υπάρχουν 28 παίχτες που ασχολούνται με το πρωτάθλημα αυτό. Σίγουρα καλή αρχή, επίσης το στάδιο στο νησί Majuro είναι σχεδόν έτοιμο και αν δεν υπάρξουν κάποια απρόοπτα οι αγώνες της Μικρονησίας θα διεξαχθούν κανονικά σε αυτό από τις 15 έως και τις 24 Ιουνίου 2024. 

Ο Lloyd Owers βρέθηκε στα νησιά για να διδάξει τους ντόπιους τα μυστικά του ποδοσφαίρου. Ανταπόκριση όπως ηταν φυσικο υπήρχε, κάτι που δείχνει ότι ο κόσμος έχει δει «ζεστά» το άθλημα.

Φωτό κολάζ από Lloyd Owers

Προ λίγων ημερών ανακοινώθηκε από την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ότι θα διεξαχθεί και το πρώτο τουρνουά futsal, το Ratak Cup, το τουρνουα θα διεξαχθεί από τις 27 Ιανουαρίου έως και τις 3 Φεβρουαρίου, φυσικά στο μοναδικό γήπεδο του Majuro.

Η Ομοσπονδία όπως ήταν φυσικό έφτιαξε και τις δικές της φανέλες, το σχέδιο δημιουργήθηκε από τον Αργεντίνο Micael Altarimano, που κέρδισε τον διαγωνισμό και τα ζωντανά χρώματα και τα περίπλοκα σχέδια αντικατοπτρίζουν το πνεύμα και την πολιτιστική κληρονομιά του έθνους, για το ντύσιμο της ομάδας (sic!) επιλέχθηκε η PlayerLayer Ecolayer και η φανέλα δημιουργήθηκε από έναν συνδυασμό οργανικού βαμβακιού, ανακυκλωμένου πλαστικού και κάρβουνου μπαμπού. Αυτή η φανέλα έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς θα φορεθεί από τους παίκτες της εθνικής κατά τον εναρκτήριο αγώνα τους, που έχει προγραμματιστεί να γίνει το 2024. 

Πηγή: Marshall Islands Soccer Federation

Tον Αύγουστο του 2023, ο Lloyd Owers ταξιδεψε στα νησιά Μάρσαλ και δημιούργησε το πρώτο σεμιναριο για προπονητές στο νησί, πλέον με τον Justin Walley στην πρωτεύουσα Majuro τα πράγματα προσωράνε ποιο γρήγορα. 

To μόνο σίγουρο είναι ότι οι βάσεις μπήκαν για την στρογγυλή θεά στα νησιά του Ειρηνικού ωκεανού, είτε με το όνομα soccer, είτε με το όνομα φουτμπολ το άθλημα σίγουρα θα αναπτυχθεί, το δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα που πλήττει τα νησιά μετά τις πυρηνικές δοκιμές είναι η κλιματική αλλαγή, επιστήμονες έχουν προβλέψει ότι μπορεί και το 40% τον κατοικησιμων νησιών της χώρας να βρεθουν κάτω από την θάλασσα μέχρι και το 2030! Γειτονικές χώρες όπως το Τουβαλού και το Κιριμπάτι ήδη έχουν μιλήσει για το πρόβλημα τους, δηλαδή να γίνουν έθνοι δίχως εδάφη σε μερικά χρόνια. Μάλιστα το Τουβαλού μπορεί να γίνει και το πρώτο ψηφιακό έθνος του κόσμου, δηλαδή χωρίς με τους πολίτες του να έχουν μεταναστεύσει σε άλλα γειτονικά κυρίως κράτη και όλη η ιστορία και η κουτούρα τους κράτους να έχει αποθηκευτεί σε ψηφιακό σύννεφο.

Από το προφίλ του Justin Walley στο Χ: «Πολύ παραγωγική μεσημεριανή συνάντηση με τον Divine Waiti, Αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου των Νήσων Μάρσαλ (δίπλα μου) και τους σκληρά εργαζόμενους προπονητές μας John και Paul.»

Είχα την τιμή να μιλήσω με τον τεχνικό διευθυντή της Ομοσπονδίας, Lloyd Owers και τον Διευθυντή Επικοινωνίας Εθελοντών, Justin Walley, για το δύσκολο εγχείρημα που ανέλαβαν. Επειδή ο Lloyd Owers βρισκόταν στην Αγγλια και ο Justin Walley στα νησιά Μάρσαλ η συνέντευξη έγινε ξεχωριστά και σε δυο μέρη λόγο της διαφοράς της ώρας που είχαμε.

Η συνέντευξη με τον Lloyd Owers:

Χρήστος Καζαντζόγλου: Ποιος είναι ο Lloyd Owers και γιατι αποφάσισε να αναλάβει την θεση του Τεχνικου διευθυντη στα νησια Μάρσαλ?
Lloyd Owers: Έχω εργαστεί σε μια σειρά από θέσεις στο ποδόσφαιρο για περίπου 17 χρόνια από παιδιά έως επαγγελματίες ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σουηδία, τον Καναδά και τις ΗΠΑ. Είχα την ευκαιρία να γίνω ο Τεχνικός Διευθυντης των Νήσων Μάρσαλ μετά το μεταπτυχιακό μου στο Performance Coaching και να μπορέσω να συμμετάσχω στη διεθνή σκηνή, αλλά και να διαδραματίσω εναν σημαντικό ρόλο στην αυξανόμενη ευαισθητοποίηση σε ένα έθνος που δίνει αγώνες μέσω του αθλητισμού.

Χρήστος Καζαντζόγλου: Πόσο εύκολο ή δύσκολο πιστεύεται ότι είναι το έργο που έχετε αναλάβει, όταν δεν διαμένετε μόνιμα στα νησιά?
Lloyd Owers: Είναι εντάξει. Αρχικά ήταν όλα σχετικά με τη δημιουργία περιεχομένου – να μιλήσω στους ντόπιους και να χτίσω εθνικά σχέδια που συνδύαζαν τις ιδέες και το στυλ μου με τις κουλτούρες και τις πεποιθήσεις των Μαρσαλέζων.Από τότε, επισκέπτομαι το Majuro και εφαρμόζω συνεδρίες για παιδιά και ενήλικες, καθώς και εκπαίδευση προπονητών, έχει προκαλέσει περισσότερο ενδιαφέρον και κανονικότητα στις συνεδρίες και τώρα με τον Justin Walley, τον προπονητή της ομάδας που είναι επίσης εκεί και διατηρεί την πρόοδο. Θα ήταν προφανώς ευκολότερο αν μπορείς να το επιθεωρείς καθημερινά από κοντά, αλλά, είναι εντάξει όταν έχεις μερικούς καλούς βοηθούς στο νησί.

Χρήστος Καζαντζόγλου: Τι πιθανότητες ανάπτυξης υπάρχουν? Συνήθως τα μικρά νησιώτικα κράτη του Ειρηνικού είναι «σάκοι του μποξ» για τα μεγαλύτερα νησιώτικα Έθνη τις περιοχής.
Lloyd Owers: Προς το παρόν είναι δύσκολο να πούμε, καθώς δεν λαμβάνουμε καμία χρηματοδότηση γιατί δεν είμαστε μέλος μιας συνομοσπονδίας, αλλά στοχεύουμε να αναπτυχθούμε όσο το δυνατόν περισσότερο για να ευαισθητοποιήσουμε στη συνέχεια την AFC (Asian Football Confederation) και την OFC (Oceania Football Confederation) και σχεδόν να πούμε “αυτό κάνουμε, μπορείτε να μας βοηθήσετε να φτάσουμε στο επόμενο επίπεδο;” Έχουμε μαθήματα προπονητικής, εβδομαδιαίες συνεδρίες και στόχους για τις εθνικές ομάδες, αλλά χρειαζόμαστε κεφάλαια για να πραγματοποιηθούν αυτά τα σχέδια.

Πηγή: Justin Walley

Χρήστος Καζαντζόγλου: Πως έχουν δει οι κάτοικοι των Μάρσαλ την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου? Τα νησιά ήταν μέχρι και το 1986 κάτω από την κηδεμονία των ΗΠΑ και σίγουρα, αθλήματα όπως το μπάσκετ, το μπέιζμπολ και φυσικά τα θαλάσσια σπορ, φαντάζομαι κυριαρχούν.
Lloyd Owers: Στην πραγματικότητα λειτούργησε υπέρ μας όσον αφορά το μπάσκετ. Εστιάζουμε στα παιχνίδια μικρής όψης και στο ποδόσφαιρο σάλας στα Νησιά Μάρσαλ ως εργαλείο ανάπτυξης αλλά και ως άθλημα από μόνο του. Λόγω αυτού, χρησιμοποιούμε γήπεδα μπάσκετ για να παίξουμε. Οι παίκτες έχουν ήδη μια χαλαρή κατανόηση λόγω των ομοιοτήτων με το μπάσκετ από θέματα τακτικής, αλλά και σωματικά.

Χρήστος Καζαντζόγλου: Ένα μεγάλο πρόβλημα είναι και οι κλιματική αλλαγή? Ποσό θα επηρεάσει την περιοχή? Υπολογίζεται πως μέχρι το 2030 ο Ειρηνικός Ωκεανός θα έχει «καταβροχθίσει» στην καλύτερη περίπτωση, περίπου το 40% των κατοικήσιμων περιοχών της χώρας.
Lloyd Owers: Είναι τεράστιο πρόβλημα. Οι άνθρωποι θα χάσουν ό,τι έχουν και είναι φαινομενικά ασταμάτητο. Με αυτό το έργο, αυξάνει χαλαρά την ευαισθητοποίηση σε αυτό το πρόβλημα και έτσι μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι κάποιος θα το δει και θα θέλει να βοηθήσει.

Χρήστος Καζαντζόγλου: Πες μου λιγα πραγματα για το Ratak Cup που θα διεξαχθεί, θα ειναι futsal σωστα?
Lloyd Owers: Το Ratak Cup θα γίνει από τις 27 Ιανουαρίου μέχει και τις 3  Φεβρουαρίου, και θα έχει 3 ηλικιακές ζώνες. Στόχος μας είναι να είναι ένα ετήσιο τουρνουά και βασίζεται στο ποδόσφαιρο σάλας και είμαστε ενθουσιασμένοι!

Πηγή: Marshall Islands Soccer Federation

Χρήστος Καζαντζόγλου: Τελευταία ερώτηση, σκέφτεσαι να μετακομίσεις μόνιμα στα τροπικό παράδεισο?
Lloyd Owers: Θα έλεγα όχι τώρα. Η οικογένεια μου και εγώ είμαστε τακτοποιημένοι και ο ρόλος μπορεί να ολοκληρωθεί σε μια υβριδική βάση, αλλά μόλις έρθει μελλοντική χρηματοδότηση, ποιος ξέρει;!

Η συνέντευξη με τον Justin Walley έγινε μέσω τηλεφώνου και μπορείτε να την ακούσετε στο Rumble:

Από το προφίλ του Justin Walley στο Χ: «Χτίζουμε το ποδόσφαιρο σάλας από την αρχή εδώ στα Νησιά Μάρσαλ. Και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να φέρουμε τα δικά μας γκολπόστ για να παίξουμε σε ένα γήπεδο μπάσκετ, τότε το κάνουμε»

Από το προφίλ του Justin Walley στο Χ: «Νομίζω ότι μπορώ να πω με σιγουριά ότι αυτά είναι τα πρώτα επαγγελματικά γάντια για τερματοφύλακα που εμφανίστηκαν ποτέ στα Νησιά Μάρσαλ. Και οι τερματοφύλακες μας τους αγαπούν απόλυτα!»

Πατήστε εδώ για να ακούσετε την συνέντευξη.

Πηγή: Marshall Islands Soccer Federation

 

Επίσημη σελίδα: https://rmi.soccer
X (former Twitter):
https://twitter.com/SoccerFedMI
Facebook: https://www.facebook.com/rmisoccer
Official MISF Mechandise:
https://marshall-islands-soccer-federation.square.site/s/shop

Κάντε δωρεά στο GoFundMe και βοηθήστε την Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου των Νήσων Μάρσαλ να δημιουργήσει ένα ποδοσφαιρικό μέλλον: https://www.gofundme.com/f/bringing-football-to-the-marshall-islands/donate?utm_campaign=unknown&utm_content=undefined&utm_medium=referral&utm_source=linktr.ee

 

Με πληροφορίες από Marshall Islands Soccer Federation και Wikipedia

Advertisement

Must See

More in Ποδόσφαιρο