Connect with us

Ολυμπιακοί Αγώνες

Η ASOIF εξέφρασε τις ανησυχίες για την απόφαση της World Athletics για το χρηματικό έπαθλο των Ολυμπιακών Αγώνων

Η Ένωση Διεθνών Ομοσπονδιών Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων (ASOIF) εξέφρασε τις ανησυχίες και τις ανησυχίες της για την απόφαση της World Athletics να απονείμει χρηματικό έπαθλο σε χρυσούς Ολυμπιονίκες στους Ολυμπιακούς Αγώνες σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή (19/4).

“Η ASOIF συμφωνεί πλήρως ότι οι αθλητές βρίσκονται στο επίκεντρο του Ολυμπιακού Κινήματος και διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην επιτυχία οποιωνδήποτε Ολυμπιακών Αγώνων. Ωστόσο, φαίνεται ότι η τελευταία πρωτοβουλία της World Athletics ανοίγει αντί να επιλύει μια σειρά από περίπλοκα ζητήματα”, αναφερει στην ανακοινωσή της.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η World Athletics ανακοίνωσε ότι θα εισαγάγει χρηματικά έπαθλα για τους χρυσούς Ολυμπιονίκες σε καθένα από τα 48 αγωνίσματα στίβου στο Παρίσι 2024 και για όλους τους Ολυμπιονίκες στο Λος Άντζελες 2028.

Η απόφαση αμφισβήτησε τη βασική αξία των Ολυμπιακών Αγώνων ως διαγωνισμού για ερασιτέχνες αθλητές και η ASOIF είπε ότι η ιδιότητα μέλους της έχει εκφράσει αρκετές ανησυχίες σχετικά με την ανακοίνωση της World Athletics.

“Η ASOIF ούτε ενημερώθηκε ούτε ζητήθηκε η γνώμη της πριν από την ανακοίνωση. Όταν μια απόφαση της Διεθνούς Ομοσπονδίας έχει άμεσο αντίκτυπο στα συλλογικά συμφέροντα των Θερινών Ολυμπιακών, είναι σημαντικό και δίκαιο να συζητηθεί το θέμα που διακυβεύεται με την άλλες ομοσπονδίες εκ των προτέρων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η ASOIF είπε ότι η απόφαση του World Athletics υπονομεύει τις αξίες του Ολυμπισμού και τη μοναδικότητα των Αγώνων, προσθέτοντας ότι το χρηματικό έπαθλο θα εισαγάγει ένα διαφορετικό σύνολο αξιών στον αθλητισμό και ανοίγει πολλά ερωτήματα.

Η ASOIF παραδέχτηκε ότι ορισμένοι Ολυμπιονίκες έχουν ήδη βραβευτεί από τις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές τους, αλλά τα βραβεία είναι για λόγους εθνικής υπερηφάνειας.

“Η ανάπτυξη και η ακεραιότητα είναι οι κύριοι τομείς στους οποίους οι Διεθνής Ομοσπονδίες μπορούν να διακριθούν από εμπορικούς φορείς και φορείς προώθησης. Η ASOIF θα εκφράσει αυτές τις ανησυχίες στην World Athletics και θα συνεχίσει να προωθεί τον διάλογο μεταξύ των μελών της και της ΔΟΕ”, ανέφερε η δήλωση.

Advertisement

Must See

More in Ολυμπιακοί Αγώνες