Connect with us

Ποδόσφαιρο

Η Xie Lijun έγινε η πρώτη γυναίκα διαιτητής της κινεζικής Super League

Την Δευτέρα 15 Απριλίου, η Xie Lijun ηταν η διαιτητής του αγώνα μεταξύ Shanghai Port και Shandong Taishan για την Κινεζική Super Legue,  η Xie Lijun έγινε η πρώτη γυναίκα που διαιτήτευσε αγώνα ποδοσφαίρου ανδρών στην Κίνα.

Ο Xie, 35 ετών, είναι επίλεκτος βοηθός διαιτητή για την Ασιατική Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου. Διαιτήτευσε στο Ασιατικό Κύπελλο Γυναικών του 2022 και στους τελικούς Ασιατικού Κυπέλλου Γυναικών U20 του 2024, καθώς και σε πολλούς αγώνες της FIFA. Ήταν η μόνη Κινέζα διαιτητής στο γήπεδο στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών του 2023.

«Το 2023, ήμουν η μόνη που διαιτήτευσα στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών και ελπίζω να συμμετάσχουν περισσότερες Κινέζες γυναίκες διαιτητές στο Παγκόσμιο Κύπελλο», είπε η Xie.

Πριν από το ντεμπούτο της στην CSL, η Xie δηλωσε στο πρακτορείο Xinhua:  “Παρακολουθώ τους αγώνες του CSL επί τόπου πολύ συχνά. Πριν από αυτό το παιχνίδι, εξέτασα τις προηγούμενες διοργανώσεις μεταξύ των δύο ομάδων, εστιάζοντας στην ανάλυση των τακτικών και των δύο ομάδων και κάνοντας σχέδια εκ των προτέρων”, είπε.

“Ο ρυθμός των ανδρικών αγώνων είναι διαφορετικός από αυτόν των γυναικών. Έκανα εντατική προετοιμασία όσον αφορά τη σωματική δύναμη και ανανέωσα την κατανόησή μου για το ποδόσφαιρο”, πρόσθεσε.

Ωστόσο, η Xie παραδέχτηκε ότι ήταν «ελαφρώς νευρική» πριν από το παιχνίδι. «Όμως όταν ακούστηκε το σφύριγμα, εστίασα όλη μου την προσοχή στο παιχνίδι και το αίσθημα της έντασης εξαφανίστηκε», είπε, επισημαίνοντας ότι το ορόσημό της σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα για τις Κινέζες διαιτητές.

“Είναι αρκετά σύνηθες οι γυναίκες διαιτητές να διευθύνουν αγώνες ανδρών σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Εάν θέλουμε να διαιτητεύσουμε σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, πρέπει να βάλουμε γερές βάσεις στις ποδοσφαιρικές διοργανώσεις ανδρών”, συμπλήρωσε.

Advertisement

Must See

More in Ποδόσφαιρο