Connect with us

Αρθρογραφία

Νήσος του Πάσχα: Τα Moai παίζουν ποδόσφαιρο!

Το Πάσχα του 1722 ο Ολλανδός θαλασσοπόρος Γιάκομπ Ρόγκεβεν (Jacob Roggeveen (1 February 1659 – 31 January 1729), αποβιβάστηκε σε ένα μικρό νησί στην μέση του Ειρηνικού Ωκεανού και του έδωσε την ονομασία Νήσος του Πάσχα. Συνάντησε περίπου 3.000 κατοίκους να ζουν σε εξαθλιωμένες καλύβες και σε σπηλιές. Αυτό το νησί ήταν το Ράπα Νούι, η Άκρη της Γης κατά την μυθολογία των Μαορί που είχαν ταξιδέψει από τα νησιά Μαρκέζας (Marquesas Islands) στο Ράπα Νούι. 

Το νησί μέχρι να ανακαλυφθεί από τον Ολλανδό θαλασσοπόρο ήταν παντελώς άγνωστο στον κόσμο, το Ράπα Νούι είναι το ποιο απομονωμένο νησί στον κόσμο, έχει έκταση 163,6 τ.χλμ. και πληθυσμό περίπου 7.750 κατοίκους στην απογραφή του 2017, απέχει 2.000 μίλια από τις δυτικές ακτές της Νότιας Αμερικής και 1.250 μίλια από την πλησιέστερη κατοικήσιμη ακτή του νησιού Πίτκερν. 

Οι πρώτοι άποικοι έφθασαν στο νησί γύρω στον 5ο αιώνα μ.Χ, το νησί ήταν πλούσιο σε βλάστηση όταν πρωτοκατοικήθηκε, όμως η εμφύλιοι στο νησί και η κατασκευή των αγαλμάτων μοάι εξαφάνισαν το φυσικό πλούτο. Αυτην την κατάσταση συνάντησε και ο Ρόγκεβεν.

Τι είναι αυτά τα μεγάλα αγάλματα όμως? Είναι μονολιθικά αγάλματα, κατασκευασμένα από την ηφαιστειακή τέφρα της περιοχής Ράνο Ραράκου, που αναπαριστούν ανθρώπινες μορφές. Υπολογίζεται πως δημιουργήθηκαν γύρω στο 1250 μ.Χ. με 1500 μ.Χ.  Τα περισσότερα βρίσκονται στην Ράνι Ραράκου, ενώ κάποια εκατοντάδες έχουν μεταφερθεί σε διάφορα σημεία του νησιού και έχουν τοποθετηθεί πάνω σε πέτρινες βάσεις που ονομάζονται “Άχου”.

Τα αγάλματα παριστάνουν προγόνους των ιθαγενών του νησιού και τοπικοί μύθοι και θρύλοι λένε ότι τα μοάι είναι προστάτες του νησιού.

Επίσης, η περιοχή αποτελεί μέρος του Εθνικού πάρκου Ράπα Νούι που είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.

Όμως, ακόμη και στην άκρη του κόσμου, η στρογγυλή θεά δελέασε τα μυθικά αυτά αγάλματα και δίδαξε τους αυτόχθονες με τα μυστικά του ποδοσφαίρου!

Στης 5 Αυγούστου του 2009 η τοπική ομάδα αντιμετώπισε την ιστορική Κόλο-Κόλο για τον τέταρτο γύρο του κυπέλλου Χιλής!

Η ήττα με 4-0 δεν έφερε στεναχώρια, αλλά, χαμόγελα, γιατί κατάφερε η ομάδα να ακουστεί πέρα από τα στενά όρια του νησιού!

Η CF Rapa Nui, έχει έναν διπλό ρόλο, εκτός από σύλλογος, αποτελεί και την ανεπίσημη εθνική ομάδα. Ως εθνική ομάδα αντιμετώπισε 2 φορές το 1996 και το 2000 τα Juan Fernández Islands.

Για την ιστορία, τα νησιά Juan Fernández έδωσαν την έμπνευση στον συγγραφέα Αλεξάντερ Σέλκιρκ να γράψει το διάσημο βιβλίο “Ροβινσώνας Κρούσος”!

Το 2009 λίγες εβδομάδες πριν από τον αγώνα με την Κόλο-Κόλο, ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Miguel Angel Gamboa επιλέχθηκε για να προετοιμάσει την ομάδα για τον πρώτο της ιστορικό αγώνα. Ο Gamboa προσπάθησε για την βελτίωση των δεξιοτήτων τους καθώς και τη διδασκαλία στα βασικά στοιχεία του αθλήματος.

Όταν έφθασε η ιστορική μέρα του αγώνα υπήρχε περισσότερο μια ατμόσφαιρα μια μεγάλης γιορτής παρά ενός ποδοσφαιρικού αγώνα. Το παιχνίδι θα διεξαγόταν σε ένα μέτριο γήπεδο ποδοσφαίρου που ήταν κοντά στην θάλασσα και ο αγωνιστικός χώρος ήταν ελαφρός ανώμαλος. Ο αέρας του Ειρηνικού δυσκόλευε και της δύο ομάδες, αλλά, έδινε μια αίσθηση από τις πειρατικές ιστορίες του Νότιου Ειρηνικού.

Σχεδόν ολόκληρος ο πληθυσμός του νησιού παραβρέθηκε στον αγώνα, πολλοί φορούσαν της παραδοσιακές πολυνησιακές στολές, ενώ είχαν βάψει και τα πρόσωπα τους σύμφωνα με την παραδοσιακή τελετή πριν από μια μάχη, ενώ κρατούσαν με πάθος την ερυθρόλευκη  σημαία του νησιού!

Ο αγώνας μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση της Χιλής, πριν από την έναρξη του αγώνα, οι γηπεδούχοι παρουσίασαν στους αντιπάλους των τελετουργικό χορό χάκα.

Αν κοιτάξουμε καθαρά ποδοσφαιρικά της δύο ομάδες, οι αντίπαλοι δεν πρέπει να φοβήθηκαν από των χώρο των γηπεδούχων και νίκησαν με 4-0.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα θυμούνται αυτόν τον αγώνα για μια ζωή!

Ο αγώνας αυτός έδωσε την ώθηση στο νησί να ασχοληθούν περισσότεροι νέοι με το ποδόσφαιρο, το γήπεδο ανακαινίστηκε και πλέον δέχεται 3000 καθήμενους, ενώ το 2012 κατέκτησαν το Chile’s Indigenous Peoples’ Cup (δλδ. το κύπελλο των Αυτόχθονων λαών της Χιλής). Στα εγκαίνια του γηπέδου ήταν επίσημη προσκεκλημένοι οι Pele και ο Elias Figueroa!

Πλέον στο νησί υπάρχουν δύο τοπικά πρωταθλήματα, το Liga de Futbol de Rapa Nui και το El Senior που είναι για ηλικίες άνω τον 35.

Το πρώτο διεξάγεται Σάββατο και Κυριακή, ενώ το δεύτερο Τριτη και Παρασκεύη. Στο ντέρμπι του νησιού μεταξύ Hanga Roa FC και FC Moeroa μπορεί να προσελκύσει μέχρι και 500 φιλάθλους!

Το 2018 η CF Rapa Nui αγωνίστηκε στο Τουρνουα των Νησιών (Festival des Îles) στην Ταϊτη, η ομάδα τερμάτισε στην τρίτη θέση με 2 νίκες και 2 ήττες, ενώ ο Pate Tuki Francisco Federico ήταν ο δεύτερος σκόρερ στο τουρνουά με 4 γκολ!

Το φετινό πρωτάθλημα ξεκίνησε στης 21 Μαρτίου και οι ομάδες που θα αγωνιστούν είναι οι:

Via Are Tea, Mata O Te Rapa Nui, Hanga Roa FC, Hoe Vaka, FC Moeroa, FC Tahau και FC Harorea.

Advertisement

Must See

More in Αρθρογραφία