Connect with us

Premier League

Οπαδοί Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Έβερτον: Δυο διαφορετικοί κόσμοι με κοινά συμφέροντα

Πριν τον τελευταίο αγώνα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για το διάλειμμα που κάνουν οι ομάδες για τους αγώνες των Εθνικών, μια ομάδα οπαδών των “Κόκκινων Διαβόλων” συγκεντρώθηκε στο βορειοδυτικό πέταλο για να διαμαρτυρηθεί για την ιδιοκτησία του συλλόγου από την οικογένεια Γκλέιζερ.

Από την πλευρά των διαδηλωτών ήταν μια απογοητευτικά μικρή συγκέντρωση, ενώ κάποιος θα μπορούσε να παρατηρήσει αρκετούς που βιντεοσκοπούσαν και τραβούσαν φωτογραφίες αυτούς που φώναζαν κατά της οικογένειας Γκλέιζερ.

Αυτή τη στιγμή, ο σύλλογος βρίσκεται σε αδιέξοδο, κάτι που ίσως εξηγεί τη σχετικά μικρή συμμετοχή. Ο Τζιμ Ράτκλιφ, ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της εταιρείας χημικών Ineos, αναμένεται να αγοράσει ένα μειοψηφικό μερίδιο στο κλαμπ τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες. Ο Ράτκλιφ αναμένεται να αναλάβει τις ποδοσφαιρικές επιχειρήσεις, αλλά οι Γκλέιζερς θα παραμείνουν ως πλειοψηφικοί ιδιοκτήτες, ως εκ τούτου συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες. Μέσα στο στάδιο εκείνη την ημέρα, η Γιουνάιτεντ κέρδισε με 1-0 την Λούτον Τάουν για την Premier League. Η Γιουνάιτεντ έχασε ευκαιρίες, αν και φαινόταν ότι ακόμη ψάχνει την ταυτότητα της, αλλά και πάλι κέρδισε.

Παρά τις προσπάθειες της του Ολλανδού προπονητή της ομάδας, η ομάδα διοικητικά βρίσκεται σε ένα κενό, στο γήπεδο πάνε καλά στο πρωτάθλημα και στην Ευρώπη, όμως οι οπαδοί της μπορούν να βρουν μια κοινή επαφή με τους οπαδούς της Έβερτον που και αυτόν η ομάδα δεν πάει καλά σε διοικητικό επίπεδο (και στο αγωνιστικό, αλλά, αυτό ειναι μια άλλη ιστορία).

Και οι δυο σύλλογοι έχουν αντιμετωπίσει παρόμοια προβλήματα ιδιοκτησίας, έχοντας βάλει βαριά το χέρι στην τσέπη, αλλά, χωρίς να έχουν σκοπό ή σχέδιο πίσω από αυτό.

Και οι δύο σύλλογοι ήταν από τους μεγαλύτερους αγοραστές παιχτών της Premier League τα τελευταία χρόνια. Μόλις πριν από ένα χρόνο ήταν στην πεντάδα των συνολικών μεταγραφικών δαπανών για τα προηγούμενα πέντε χρόνια με τη Γιουνάιτεντ δεύτερη και την Έβερτον την πέμπτη.

Όμως, η Έβερτον έπρεπε να σφίξει την ζώνη της μετά το πάρτι τον μεταγραφών που όπως φάνηκε στο γήπεδο δεν την βοήθησε να κερδίσει κάποιον τίτλο. Τα “Ζαχαρωτά” δεν έχουν την εμπορική δύναμη της Γιουνάιτεντ για να τη βοηθήσει να απορροφήσει τις αποτυχίες της στη μεταγραφική αγορά και αυτή η αδυναμία να καλύψει τη διαφορά οδήγησε στην πρόσφατη έρευνα και τις επακόλουθες κυρώσεις. Η έκθεση της επιτροπής αναφέρει λεπτομερώς ότι η Έβερτον παραδέχτηκε τελικά ότι παραβίασε τους κανόνες κέρδους και βιωσιμότητας της Premier League. Η ιδιοκτησία τους ήταν τόσο ανίκανη που δεν μπορούσε καν να αποκομίσει όφελος από αυτήν την παραβίαση του κανόνα, αλλά στη διαδικασία τιμωρίας των ιδιοκτητών, εκείνοι που θα πληγούν περισσότερο θα είναι οι θαυμαστές.

Ίσως το όφελος να ήταν η παραμονή στην μεγάλη κατηγορία εις βάρος ομάδων όπως η Μπέρνλι και η Λέστερ, των οποίων οι οπαδοί τους ήταν ενοχλημένοι που η τιμωρία για τέτοιες παραβιάσεις κανόνων δεν βγαίνει σε πραγματικό χρόνο. Οι οπαδοί της ομάδας διαμαρτύρονται κατά των ιδιοκτητών του συλλόγου που απλά βλέπουνε την ομάδα να παραπαίει και δεν κάνουν τίποτα για αυτό.

Πάντως οι οπαδοί τον “Κόκκινων Διαβόλων” έδειξαν τον δρόμο το 2005 με την ίδρυση της FC United of Manchester, μηπως το ιδιο θα έπρεπε να κανουν και οι οπαδοι των “Ζαχαρωτων”?

Advertisement

Must See

More in Premier League