Connect with us

Ποδόσφαιρο

Ο Άγιαξ απέλυσε τον διευθύνοντα σύμβουλο για συναλλαγές εμπιστευτικών πληροφοριών

Ο Άγιαξ απέλυσε τον διευθύνοντα σύμβουλο Alex Kroes για καταγγελίες για συναλλαγές εμπιστευτικών πληροφοριών πριν από το ραντεβού του με την ομάδα.

Ο Kroes, ο οποίος ξεκίνησε τον ρόλο μόλις τον περασμένο μήνα, ανακοινώθηκε ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος τον Αύγουστο του 2023, αλλά η ολλανδικη ομάδα ισχυρίστηκε σε μια δήλωση ότι ο 50χρονος είχε αγοράσει 17.000 μετοχές του συλλόγου μια εβδομάδα νωρίτερα.

Η ανακοίνωση του συλλόγου αναφέρει: «Το Εποπτικό Συμβούλιο της AFC Ajax NV αποφάσισε να αναστείλει τον Alex Kroes, CEO και πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου, με άμεση ισχύ και σκοπεύει να τερματίσει οριστικά τη συνεργασία.

«Αυτή η απόφαση λήφθηκε αφότου το Εποπτικό Συμβούλιο έμαθε ότι ο Kroes αγόρασε περισσότερες από 17.000 μετοχές του Ajax μια εβδομάδα πριν ανακοινωθεί ο διορισμός του στις 2 Αυγούστου 2023. Το Εποπτικό Συμβούλιο ζήτησε εξωτερική νομική συμβουλή, η οποία υποδηλώνει ότι πιθανότατα συμμετείχε σε συναλλαγές εμπιστευτικών πληροφοριών. Η διαπραγμάτευση εμπιστευτικών πληροφοριών είναι ποινικό αδίκημα».

Ο Kroes είπε σε μια ανάρτηση στο LinkedIn ότι είχε αγοράσει μετοχές από τον Απρίλιο του 2022 έως τον Ιούλιο του 2023 – προτού συμφωνήσει να γίνει μέλος του συλλόγου.

Είπε: «Την περασμένη εβδομάδα, ορισμένα μέσα ενημέρωσης έκαναν ερωτήσεις σχετικά με τις μετοχές του Άγιαξ που κατέχω. Μεταξύ άλλων, με ρώτησαν αν το είχα λάβει ως υπογραφή χρημάτων από τον Άγιαξ ή αν το αγόρασα μόνος μου. Το τελευταίο ισχύει. Αγόρασα μόνος μου κάθε μετοχή του Ajax.

«Εκείνη την εποχή δεν είχα ακόμη συμφωνήσει με τον Άγιαξ, αλλά –λόγω των δικών μου προθέσεων– είχα μια καλή αίσθηση γι’ αυτό. Σκέφτηκα ότι ήταν ένα θετικό μήνυμα για να εκπέμψω εμπιστοσύνη στον σύλλογο και στους μετόχους. Να είσαι μέρος αυτού – κυριολεκτικά και μεταφορικά.

«Πιστεύω ότι εκπέμπετε εμπιστοσύνη στους συναδέλφους σας μετόχους και μετόχους εάν αγοράζετε μόνοι σας μετοχές και επομένως διατρέχετε και οι ίδιοι οικονομικούς κινδύνους.»

Τα νέα έρχονται κατά τη διάρκεια μιας ταραχώδους σεζόν για την ομάδα του Άμστερνταμ, η οποία βρίσκεται στη χαμηλή πέμπτη θέση στον εγχώριο πίνακα – 28 βαθμούς πίσω από την κορυφαία PSV – και αντιμετωπίζει την πιθανότητα να χάσει την ευρωπαϊκή διοργάνωση την επόμενη σεζόν, κάτι που συνέβη τελευταία φορά το 1990-91.

Ο Michael van Praag, πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου, πρόσθεσε: «Είμαστε βαθύτατα απογοητευμένοι που συνέβη αυτό στον Άγιαξ, καθώς είναι εξαιρετικά επιζήμιο για τον σύλλογο και όλους όσοι το αγαπούν.

«Οι ενέργειες του Alex Kroes δεν συνάδουν με αυτό που πρεσβεύει ο Άγιαξ. Η χρονική στιγμή της αγοράς της μετοχής του υποδεικνύει συναλλαγές εμπιστευτικών πληροφοριών. Μια τέτοια παραβίαση του νόμου δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από μια εισηγμένη στο χρηματιστήριο εταιρεία, ειδικά όταν εμπλέκεται ο Διευθύνων Σύμβουλος.

«Μετά από προσεκτική εξέταση, το Εποπτικό Συμβούλιο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η θέση του Alex Kroes ως CEO στον Άγιαξ είναι αβάσιμη. Θέλω να τονίσω ότι η τεχνική πολιτική θα συνεχιστεί με τα άτομα στη θέση τους και στον δρόμο που ο Άγιαξ είχε ήδη ακολουθήσει με τον Άλεξ».

Advertisement

Must See

More in Ποδόσφαιρο