Connect with us

Ισπανία

Το γυναικείο ποδόσφαιρο στην Ισπανία παλεύει για την ισότητα

Το γυναικείο ποδόσφαιρο στην Ισπανία δεν ήταν ποτέ περισσότερο στο επίκεντρο.

Οι νέες παγκόσμιες πρωταθλήτριες κέρδισαν ενάντια σε όλες τις πιθανότητες, αλλά τονίζεται επίσης πόσα πολλά πρέπει να γίνουν ακόμη – σε επαγγελματικό και ερασιτεχνικό επίπεδο – για να επιτευχθεί η ισότητα μέσα στο ίδιο το παιχνίδι.

«Υπάρχουν πολλές ελπίδες γιατί τα τελευταία χρόνια έχουμε δει να έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά νιώθουμε επίσης ότι δεν είμαστε στη θέση που αξίζουμε.

Αυτό που λέω είναι ότι είναι ένας διαρκής αγώνας – όχι μόνο στα γήπεδα ποδοσφαίρου, αλλά μπορείς να το δεις και στο χώρο εργασίας και σε ορισμένες κοινωνικές καταστάσεις». Δήλωσε στο CGTN η μεσοεπιθετικός Maria Lazaro.

Το γυναικείο ποδόσφαιρο που ξεκινά από τη βάση είναι το σημείο όπου ξεκινούν όλα για όσους φιλοδοξούν να αντιγράψουν τις ηρωίδες τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Η ομάδα Carabanchel έχει γυναικείες ομάδες όλων των ηλικιών. Σύλλογοι σαν αυτόν έχουν βοηθήσει στην αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στο παιχνίδι. Υπάρχουν τώρα σχεδόν 10.000 εγγεγραμμένοι παίχτριες  μόνο στην πρωτεύουσα.

Όμως το γυναικείο επαγγελματικό παιχνίδι είναι ακόμα στα σπάργανα. Το πρωτάθλημα τους ιδρύθηκε μόλις πριν από τέσσερα χρόνια. Η πλειονότητα των παικτών, όπως η Maria Lazaro, λέει ότι χρειάζεται ακόμα να εργάζονται σε πλήρη απασχόληση για να κυνηγήσουν το όνειρό τους στον αθλητισμό.

Η δομή του κατώτατου μισθού του επαγγελματικού πρωταθλήματος απεικονίζει τη διαφορά αμοιβής. Σύμφωνα με την LFP Ισπανίας, ένας βασικός επαγγελματίας στο ανδρικό παιχνίδι κερδίζει 203.000 $ ετησίως. Αυτό είναι σχεδόν 12 φορές μεγαλύτερο από τις γυναίκες ομολόγους τους, που κερδίζουν περίπου 17.000 δολάρια.

Πολλοί παρατηρητές έχουν επίσης αισθανθεί ότι η καταπολέμηση της ανισότητας δεν περιορίζεται μόνο στα οικονομικά.

Η ενέργεια του Προέδρου της Ισπανικής Ομοσπονδίας, Luis Rubiales, κατά τη διάρκεια των εορτασμών μετά τον αγώνα δέχθηκε τεράστια κριτική. Πριν από την απονομή του τροπαίου, φίλησε την παίκτρια Jennifer Hermoso στα χείλη, κάτι που θεωρήθηκε ως μια εντελώς ακατάλληλη χειρονομία – μια χειρονομία για την οποία έκτοτε ζήτησε συγγνώμη.

«Νομίζω ότι ήταν εντελώς εκτός γραμμής», λέει ο δημοσιογράφος Miguel Angel Diaz. “Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας είναι η υψηλότερη φιγούρα στο ισπανικό ποδόσφαιρο, οπότε νομίζω ότι η συμπεριφορά του ήταν απλώς λάθος. Δεν μπορείς να φιλήσεις έναν παίκτη, ακόμα κι αν ήταν σε μια γιορτή, αμέσως μετά την κατάκτηση ενός Μουντιάλ. ένα μεγάλο λάθος εκεί».

Η επιτυχία της εθνικής ομάδας στο γήπεδο είναι πιθανό να σηματοδοτήσει μια καμπή στο γυναικείο παιχνίδι που θα μπορούσε να προσελκύσει μεγαλύτερο κοινό και περισσότερους χορηγούς.

Παίκτες όπως η Maria Lazaro θα ελπίζουν επίσης ότι μπορεί να φέρει πιο ίσους όρους ανταγωνισμού μεταξύ των ανδρών και γυναικών στην Ισπανία.

Πηγή: Johannes Pleschberger για τον CGTN

Advertisement

Must See

More in Ισπανία