Connect with us

Ισπανία

Χρόνια Πολλά Barcelona!

Γενέθλια σήμερα για την Μπαρτσελόνα και 11 λόγοι για τους οποίους ο Καταλανικός σύλλογος είναι «Mes Que Un Club»!

1)Είναι η πρώτη ομάδα που δημιουργήθηκε μετά από μια αγγελία σε εφημερίδα! 

Ο Χανς Γκάμπερ έβαλε μια αγγελία στην εφημερίδα «Λος Ντεπόρτες» αναφέροντας ότι θέλει να δημιουργήσει μια ποδοσφαιρική ομάδα στην πόλη, μολις 11 άνθρωποι απαντησαν θετικά και μετά την πρωτη τους συνάντηση στο Γυμνάσιο Σολέ (Gimnasio Solé) δημιουργήθηκε το Φούτμπολ Κλουμπ Μπαρσελόνα (Futbol Club Barcelona).

2)Παντού υπάρχει ένας Άγγλος!

Δύο αδέλφια από την Αγγλία ήταν στους 11 που διάβασαν την αγγελία του Χανς Γκάμπερ. Τα ονόματά τους ήταν Τζον και Γουίλιαμ Πάρσονς, και βρισκόταν στην Βαρκελώνη για να εργαστούν στους σιδηροδρόμους.

3)O Carles Puyol

O διάσημος ποδοσφαιριστής και αρχηγός της ομάδας, φόρεσε μόνο τα χρώματα του Συλλόγου.

Έγινε αρχηγός της Μπαρτσελόνα μετά την ανάληψη του τίτλου από τον Λουίς Ενρίκε τον Αύγουστο του 2004, έχει αγωνιστεί σε πάνω από 500 επίσημους αγώνες για την ομάδα κερδίζοντας 18 τίτλους, με τα πιο σημαντικά τα πέντε πρωταθλήματα Ισπανίας και τρία Τσάμπιονς Λιγκ.

4)Ο Χανς Γκάμπερ

Ήταν ο Χανς Γκάπερ που έβαλε τη διαφήμιση στην εφημερίδα.

Έχτισε επίσης, το πρώτο στάδιο του Συλλόγου, διετέλεσε πρόεδρος σε διάφορες χρονιές στα πρώτα χρόνια και ήταν ο πρώτος αρχηγός, ενώ σκόραρε 100 γκολ σε 48 παιχνίδια.

5)Ο δεύτερος μακροβιότερος προπονητής ήταν Άγγλος!

Το όνομά του ήταν Jack Greenwell. Καταγόταν από το Κρουκ του Durham και κατέκτησε δύο Copa Del Rey και πέντε πρωταθλήματα Καταλονίας.

Αγωνίστηκε στην ομάδα ως παίχτης για 4 χρόνια από το  1912 έως και το 1916 έχοντας 88 συμμετοχές και 10 γκολ, ενώ συνέχισε ως προπονητής για 2 σεζόν, το 1917-23 και το 1931-33.

6)Η ονομασία και η εμφάνιση είναι εμπνευσμένη από την Ελβετική ομάδα Βασιλεία

Η ονομασία του Συλλόγου είναι επηρεασμένη από την Ελβετική ομάδα της Βασιλείας, την Φούτμπολ Κλουμπ Βασιλείας (Fussball Club Basel) που είχε ιδρυθεί το 1893. Το ίδιο ισχύει και με τα χρώματα της ομάδας.

7)Ο Μάρτυρας Πρόεδρος 

Στις πρώτες ημέρες του Εμφυλίου, συνελήφθη και εκτελέστηκε ο πρόεδρος της ομάδας Josep Sunyol (1898-1936).

(Σημ.: Σύντομα θα ανεβεί άρθρο με την ζωή του Josep Sunyol).

8)Ο Φράνκο άλλαξε το όνομα του Συλλόγου

Ποιο συγκεκριμένα ο δικτάτορας Φράνκο, άλλαξε τα αρχικά «F.C.B.» σε «C.F.B.» σύμφωνα με τη νέα Καστιλιάνικη ονομασία του συλλόγου.

9)Η Μπαρτσελόνα έφτιαξε το νέο της γήπεδο

Παρά τις πιέσεις από το καθεστώς του δικτάτορα Φράνκο, η ομάδα το 1957 έκανε τα εγκαίνια του νέου τους γηπέδου.

Αρχικά ονομάστηκε Στάδιο της Μπαρτσελόνα (Estadi del FC Barcelona) ωστόσο σταδιακά υιοθετήθηκε από το κοινό η ονομασία Camp Nou, που στα Καταλανικά σημαίνει “καινούργιο γήπεδο” γιατί από την 24η Σεπτεμβρίου 1957 αντικατέστησε το παλιό γήπεδο του Λες Κορτς (Camp de les Corts), το οποίο με 60.000 θέσεις δεν θεωρούνταν πλέον αρκετό για τον Σύλλογο.

10)Ο Johan Cruyff

O μεγάλος Ολλανδός ποδοσφαιριστής κέρδισε μόλις ένα πρωτάθλημα και ένα κύπελλο ως ποδοσφαιριστής της Μπαρτσελόνας την πενταετία που αγωνιστήκε (1973-78)!

Το αντίθετο έκανε σαν προπονητής όμως!

11)Ο Έρικ Καστέλ

Σίγουρα ο χάρτινος ήρωας από το πενάκι των Βέλγων Raymond Reding και Francoise Hugues δεν θα μπορούσε να μην αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι στην ιστορία της Μπαρτσελόνας.

Ο Έρικ Καστέλ παραμένει ένας διαχρονικός ήρωας και όχι άδικα αν σκεφτεί κάνεις την δήλωση του Τζουάν Λαπόρτα (πρόεδρο του συλλόγου από το 2003 μέχρι το 2010), όταν δήλωσε πως υπήρξε μια από τις καλύτερες μεταγραφές στην ιστορία της!

Αυτά τα ολίγα, χρόνια πολλά Barcelona!

Advertisement

Must See

More in Ισπανία