Connect with us

Αρθρογραφία

Από την θάλασσα, Ελευθερία! Ποδόσφαιρο στο Πριγκιπάτο του Σίλαντ! 

Το Παγκόσμιο κύπελλο ξεκινάει σε δυο εβδομάδες, οι ιστορίες που υπάρχουν γύρω από αυτό είναι πάρα πολλές, μέσα σε όλα αυτά, υπάρχει και μια εθνική ομάδα που δεν έχει την δυνατότητα να αγωνιστεί σε αυτό, κυρίες και κύριοι γνωρίστε το Πριγκιπάτο του Σίλαντ!

Η σημαία του Πριγκιπάτου

Το Πριγκιπάτο του Σίλαντ (Principality of Sealand) είναι μια πλατφόρμα-θαλάσσιο οχυρό 550 τετραγωνικών μέτρων που βρίσκεται στη Βόρεια θάλασσα, σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από την παραλία του Σάφολκ στην Αγγλία!

Είναι ένα μικροέθνος το οποίο ιδρύθηκε από τον Ταγματάρχη Πάντι Ρόι Μπέιτς (Paddy Roy Bates) στις 2 Σεπτεμβρίου το 1967.

Ο Paddy Bates και η γυναίκα του Joan. Πηγή: Evening Standard/Hulton Archive, via Getty Images

Με τον όρο “μικροέθνος” χαρακτηρίζονται πολύ μικρές οντότητες με ελάχιστο πληθυσμό και έκταση τα οποία δεν είναι διεθνώς αναγνωρισμένα. Τέτοιες οντότητες, συνήθως είναι δημιουργήματα ενός ανθρώπου ή μιας οικογένειας. Στο χαρακτηρισμό μικροέθνοι δεν περιλαμβάνονται αποσχιστικά κινήματα, αλλά οντότητες που η κύρια ύπαρξή τους υποστηρίζεται από δημοσιεύσεις των δημιουργών τους ή σε διαδικτυακή παρουσία. Ο χαρακτηρισμός «μικροέθνοι» εμφανίστηκε μετά το 1970. Συνήθως οι “ιδρυτές” κάνουν γνωστή την ύπαρξη τους στέλνοντας γράμμα στον ΟΗΕ ή κάποιον άλλον διεθνή οργανισμό. Απάντηση δύσκολα λαμβάνουν, αλλά, ποτέ δεν ξέρεις…

Στα περί ποδοσφαίρου, το Πριγκιπάτο του Σίλαντ είναι το μόνο μικροέθνος που έχει εθνική ομάδα, αλλά, δεν έχει πρωτάθλημα!

Το πριγκιπάτο έχει μια αρκετά ενδιαφέρουσα ιστορία, ο πρώην Ταγματάρχης του Βρετανικού στρατού Πάντι Ρόι Μπέιτς κατέλαβε την πλατφόρμα που τότε ήταν γνωστό ως HM Fort Roughs και το χρησιμοποίησε για να φτιάξει ένα off-shore πειρατικό ραδιοφωνικό σταθμό. Μαζί με την οικογένειά του το δηλώσαν ως ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος και εξέδωσαν και διαβατήρια. 

Το 1968 ο Μπέιτς οδηγήθηκε στα βρετανικά δικαστήρια επειδή πυροβόλησε μια ομάδα τουριστών που παραβίασαν τα “χωρικά ύδατα” του κράτους του. Όμως, το δικαστήριο έκρινε ότι δεν είχε δικαιοδοσία γιατί η εξέδρα βρισκόταν έξω από τα χωρικά ύδατα της Βρετανίας, ο ίδιος ο Bates ισχυρίστηκε στο δικαστήριο ότι είναι de facto ανεξάρτητο κράτος. 

Το Πριγγιπάτο. Πηγή: sealand.org

To 1978 μια ομάδα Γερμανών και Ολλανδών πολιόρκησε το Σίλαντ και έδιωξε τον “πρίγκιπα” στην Ολλανδία. Αργότερα όμως ο Μπέιτς κατάφερε να ανακτήσει τον έλεγχο του Πριγκιπάτου του.

“Ήμασταν και οι δύο οπλισμένοι και ήταν πραγματικά μια από τις πιο αξιομνημόνευτες ημέρες που περάσαμε μαζί”, αφηγήθηκε ο γιος του, Μάικλ, μιλώντας στο BBC.

Το 1987 η Βρετανική κυβέρνηση επέκτεινε τα χωρικά της ύδατα από τα τρία στα 12 μίλια. Η εξέδρα βρίσκεται σε απόσταση επτά μιλίων από τις βρετανικές ακτές. 

Το 2007 ο Ρόι Μπέιτς έβαλε πωλητήριο στο πριγκιπάτο του με τιμή εκκίνησης της δέκα εκατομμύρια λίρες. O λόγος ήταν ένα βραχυκύκλωμα στη γεννήτρια προκάλεσε φωτιά και κάηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά όλη η πλατφόρμα.

Το ίδιο έτος έγινε και πάλι πρώτο θέμα, όταν το Pirate Bay επιχείρησε να το αγοράσει ως αντίδραση στους αυστηρούς περιορισμούς πνευματικών δικαιωμάτων στην «πατρίδα» του τη Σουηδία.

Το 2016 το Πριγκιπάτο δέχθηκε πολλές αιτήσεις για υπηκοότητα μετά το δημοψήφισμα για το Brexit.

To 2017 τo Πριγκιπάτο δέχθηκε «χιλιάδες» αιτήσεις για υπηκοότητα μετά την νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ!

Το Πριγκιπάτο έχει δική του σημαία, σύνταγμα, εθνικό ύμνο και νόμισμα (δολάριο Σίλαντ), ενώ έχει εκδώσει δικά του γραμματόσημα και διαβατήρια, αλλά, έχει να εκδώσει καινούργια από το 2001.

Το ρητό που υπάρχει στα λατινικά “E Mare Libertas” επάνω στον θυρεό σημαίνει “Από την θάλασσα, Ελευθερία”. Και ουσιαστικά υπενθυμίζει την αρχική κίνηση του Μπέιτς, όταν κατέλαβε τον φρούριο για να ξεκινήσει έναν ανεξάρτητο και πειρατικό ραδιοφωνικό σταθμό.

Ο Πάντι Ρόι Μπέιτς απεβίωσε τον Οκτώβριο του 2012, έπασχε από Αλτσχάιμερ και νοσηλευόταν σε κλινική.

Ο γιος του Michael ζει στο Leigh-on-Sea στις ακτές του Essex και χρηματοδοτεί το Sealand πουλώντας τίτλους ευγένειας, όπως λόρδου, λαίδης, βαρόνου κλπ μέσω της επίσημης σελίδας του Πριγκιπάτου.

Η ποδοσφαιρική ομάδα δημιουργήθηκε το 2003 από τον Μίκαελ Μπέιτς (Michael Bates) τον γιο του ιδρυτή, και ήταν μέλος του N.F.-Board (Nouvelle Fédération-Board), αλλά, όταν η ομοσπονδία αναδιοργανώθηκε ως CONIFA (Confederation of Independent Football Associations, Συνομοσπονδία Ανεξάρτητων Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών), η αίτηση που έκανε το πριγκιπάτο απορρίφθηκε.

Πηγή: Sealand National Football Association

Μέχρι το 2006 η εθνική ομάδα είχε έδρα την Δανία και απαρτιζόταν από βετεράνους παίχτες της ιστορικής Aalborg, προπονητής ήταν ο Christian Olsen, στης 15 Μαΐου του 2004 έδωσε και τον πρώτο επίσημο αγώνα εναντίον της εθνικής ομάδας από το αρχιπέλαγος Ώλαντ (Åland Islands) και έφερε ισοπαλία 2-2, από το 2006 έως το 2009 η ομάδα έκανε ένα διάλειμμα από την αγωνιστική δράση.

Το 2009, ο συγγραφέας Neil Forsyth ανέλαβε τα ηνία της ομάδας, προσπάθησε να συμμετάσχει στο Viva World Cup του 2010, αλλά, απέτυχε να καταφέρει να μαζέψει την κατάλληλη χρηματοδότηση και έμεινε εκτός. Τον 2ο της αγώνα τον έδωσε μετά από 8 χρόνια εναντίον τον Chagos Island στην ιστορική πόλη Godalming κοντά στο Surrey στης 5 Μαΐου και ηττήθηκε με 3-1. Στον αγώνα αυτόν αρχηγοί της ομάδας ήταν ο πρώην παίχτης της Bolton Wanderers, Simon Charlton και ο ηθοποιός, αλλά και ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής με συμμετοχές στις Maidstone United, Edgware Town και Chertsey Town, Ralf Little. Ο Ralf Little είναι γνωστός για τον ρολο του στην ταινία “24 Hour Party People” του Michael Winterbottom που είχε τον ρόλο του μπασίστα τον Joy Division και μετέπειτα New Order, Peter Hook, όπως και περάσματα στις γνωστές σειρές “Dr. Who” και “Death in Paradise”. Tέλος, συμμετείχε στον αγώνα προς τιμή του ποδοσφαιριστή της Celtic, John Kennedy που έγινε το 2011 μεταξύ της Manchester United και της Celtic, για την ιστορία η Celtic νίκησε με 5-2.

Πηγή: Sealand National Football Association

Το 2013 η εθνική ομάδα συμμετείχε στο πρώτο της και ως τώρα μοναδικό τουρνουά “Tynwald Hill International Football Tournament” που διεξήχθη στην νήσο του Μαν (Isle of Man/Ellan Vannin), προπονητής για το τουρνουά επιλέχθηκε ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Julian Dicks, ο σκληροτράχηλος αμυντικός που είχε το παρατσούκλι “O Εξολοθρευτής”, έδωσε στην ομάδα την μεγαλύτερη σε έκταση ήττα με 8-0 από την Οξιτανία (Occitania)! H ομάδα κατέκτησε την 5η θέση στο τουρνουά νικώντας την Άλντερνεϊ (Alderney) 2-1 για της θέσεις κατατάξεις.

Μετά το τουρνουά προπονητής της ομάδας ανέλαβε ο Ed Stubbs, τον Αύγουστο του 2014 έκανε και την μεγαλύτερη σε έκταση νίκη με το επιβλητικό 6-1 επί της Ραΐτια (Raetia)!

Η ενδεκάδα με την Raetia. Πηγή: Sealand National Football Association

Στης 22 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους η ομάδα έδωσε τον έως τώρα τελευταίο της αγώνα με την Παντζάπ (Panjab) όπου και γνώρισε την ήττα με 4-1.

Η εθνική ομάδα του Σίλαντ έχει δώσει 13 αγώνες έχοντας 5 νίκες, 4 ισοπαλίες και 4 ήττες, ενώ έχει σκοράρει 28 φορές και έχει παθητικό 30 γκολ.

O Michael Bates. Πηγη: Wikipedia

Πριν από περίπου ένα χρόνο είχα την τιμή να μιλήσω με τον πρίγκιπα Michael, o οποίος απάντησε στις ερωτήσεις μου και τον ευχαριστώ για αυτό.

Χρήστος Καζαντζόγλου: Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς και το μικροέθνος.

Michael of Sealand: Είμαι ο Michael of Sealand και ασχολούμαι με το Πριγκιπάτο από την ίδρυση του το 1967.

ΧΚ: Γιατί ο πατέρας σου δημιούργησε το μικροέθνος & γιατί το ονόμασες “Sealand”?

MoS: Πιστεύω ότι το έκανε για να αποφύγει τους νόμους περί ραδιοφωνίας στην Μεγάλη Βρετανία.

ΧΚ: Ποιος ο λόγος κάποιος να αγοράσει έναν τίτλο τιμής ή ένα κομμάτι γης από εσάς?

MoS: Τους επιτρέπει να συμμετάσχουν στην περιπέτεια του Πριγκιπάτου και να παρέχουν οικονομική υποστήριξη.

ΧΚ: Ποιες είναι οι σχέσεις σας με το Η.Β.?

MoS: Υπέροχες, δεν τους ενοχλούμε και δεν μας ενοχλούν.

ΧΚ: Η εθνική ομάδα έχει να αγωνιστεί πολύ καιρό, γιατί γίνετε αυτό?

MoS: Η εθνική ομάδα θα ξανά ενεργοποιηθεί σύντομα.

ΧΚ: Τελευταία ερώτηση, την αφήνω σε εσάς και τι θα λέγατε στον Ελληνικό λαό?

MoS: Αγαπώ την Ελλάδα, είναι το μέρος που γεννήθηκε η Δημοκρατία. Έχω υπέροχες αναμνήσεις όταν επισκέφτηκα τον Παρθενώνα και τα υπέροχα Ελληνικά νησιά μαζί με τους γονείς μου. 

H επίσημη σελίδα του Πριγκιπάτου: https://sealandgov.org/

Η επίσημη σελίδα της Ποδοσφαιρικής ομάδας: https://www.facebook.com/SealandFA/

O εθνικός ύμνος του Πριγκιπάτου: https://www.youtube.com/watch?v=cuEK3KDkHCA

Και όπως είχε δηλώσει και ο Ρόι Μπέιτς… “Μπορεί να πεθάνω νέος, μπορεί να πεθάνω και γέρος, αλλά δεν πεθάνω ποτέ από τη στενοχώρια μου”.

Advertisement

Must See

More in Αρθρογραφία