Connect with us

Αρθρογραφία

Η τραγωδία της Σουπέργκα και το τέλος της μεγάλης Τορίνο

Ο πόλεμος είχε τελειώσει 4 χρόνια πριν, όλα στην Ιταλία φαινόταν ότι άρχιζαν να έχουν την κανονικότητα τους. Όμως, ο Μάιος του 1949 θα χαραζόταν στα πρόσωπα πολλών για μια ακόμα τραγωδία. Στης 4 Μαΐου, το αεροπλάνο που μετέφερε τη μεγάλη Τορίνο, προσέκρουσε στον λόφο Σουπέργκα του Τορίνου, αυτό θα αποτελούσε το τέλος για την μεγάλη ομάδα της Τορίνο.

H μεγάλη Γκρανάτα, όπως ήταν και το προσωνύμιο της, είχε δεχθεί την πρόσκληση να δώσει φιλικό αγώνα στη Λισαβώνα με την Μπενφίκα, προς τιμήν του άσου των «αετών» Φρανσίσκο Φερνάντεζ, που είχε αποφασίσει να αποσυρθεί από την ενεργό δράση. 

Στης 3 Μαΐου, η Μπενφίκα νίκησε με 4-3 την Τορίνο, σε ένα κλίμα πανηγυρικό… 

Η πτήση της επιστροφής ήταν προγραμματισμένη την επόμενη ημέρα στη 09:50, ο καιρός στην Ιταλία δεν ήταν καλός, με την ομίχλη και τους δυνατούς ανέμους να κυριαρχούν στην περιοχή. Λίγο μετά τη Σαβόνα, ο πιλότος αναγκάστηκε να πετάξει χαμηλότερα, για να μπορεσει να  έχει καλύτερη ορατότητα. Αυτη η απόφαση ήταν μοιραία, καθώς στις 17:05 τοπική ώρα το αεροπλάνο προσέκρουσε στον λόφο Σουπέργκα, που υψώνεται στα νότια της πόλης και συνετρίβη.

Όλοι οι επιβαίνοντες, 31 τον αριθμό, 4 μέλη του πληρώματος, 3 δημοσιογράφοι, 18 ποδοσφαιριστές και 6 παράγοντες και μέλη του τεχνικού επιτελείου, σκοτώθηκαν. Αυτό ήταν και το τέλος της Μεγάλης Γκρανάτας, μιας ομάδας που ποτέ δεν μπόρεσε να ξανά βγάλει μια τέτοια γενιά παιχτών. Η ομάδα αυτή την δεκαετία του ’40 κέρδισε 5 πρωταθλήματα Ιταλίας: 1942–43, 1945–46, 1946–47, 1947–48, 1948–49, ήταν φιναλίστ 1 φορα 1941–42, αλλά και το κύπελλο Ιταλίας την σεζόν 1942–43.

Στους τέσσερεις εναπομείναντες αγώνες, η αποδεκατισμένη Τορίνο χρησιμοποίησε υποχρεωτικά την ομάδα των νέων. Το ίδιο έκαναν και οι αντίπαλοί της σε ένδειξη σεβασμού. Οι Τορινέζοι μπορεί να κέρδισαν και τους τέσσερεις αγώνες και να ανακηρύχθηκαν πανηγυρικά πρωταθλητές Ιταλίας, μια ομάδα που έσβησε και με την κατάκτηση του πρωταθλήματος αυτού. 

Τα θύματα της Τορίνο:

Ο τεχνικός διευθυντής: Έρνεστ Έγκρι Ερμπστάιν, ο προπονητής: Λέσλι Λίβεσλι, Τα μέλη της διοίκησης: Ρινάλντο Αγκνισέτα, Αντρέα Μποναϊούτι και Ιπολίτο Τσιβαλέρι, Ο φυσιοθεραπευτής: Οτάβιο Κορτίνα

Οι Παίχτες:
Βαλέριο Μπατσιγκάλουπο, Αλντο και Ντίνο Μπαλαρίν, Μίλο Μποντζόρνι, Εουσέμπιο Καστιλιάνο, Ρούμπενς Φαντίνι, Γκουλιέλμο Γκαμπέτο, Ρουτζέρο Γκράβα, Τζουζέπε Γκρεζάρ, Ετσιο Λόικ, Βιρτζίλιο Μαρόζο, Ντανίλο Μαρτέλι, Βαλεντίνο Ματσόλα, Ρομέο Μέντι, Πιέρο Οπέρτο, Φράνκο Οσολα, Μάριο Ριγκαμόντι και Τζούλιο Σέπαρντ.

Advertisement

Must See

More in Αρθρογραφία