Connect with us

Αρθρογραφία

Η 25η Μαρτίου και η σύνδεση της Ελληνικής επανάστασης με την Αμερική

Η ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου είχε οριστεί ως ημέρα έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης, κατά του Τουρκικού ζυγού, από τον αρχηγό της Φιλικής Εταιρείας Αλέξανδρο Υψηλάντη. Μετά την απελευθέρωση από τους Οθωμανούς το 1830, έπρεπε να περάσουν 8 χρόνια και την 15 Μαρτίου 1838 για να καθιερωθεί ως εθνική εορτή από τον βασιλιά Όθωνας με διάταγμα που ανέφερε: …Θεωρήσαντες ότι η ημέρα της 25ης Μαρτίου είναι λαμπρά και καθ’ αυτήν εις πάντα Έλληνα δια την εν αυτή τελουμένην εορτήν του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, είναι προσέτι λαμπρά και χαρμόσυνος δια την κατ’ αυτήν την ημέραν έναρξιν του περί της ανεξαρτησίας αγώνος του ελληνικού Έθνους, καθιερούμεν την ημέραν ταύτην εις το διηνεκές ως ημέραν εθνικής εορτής…

Για την ιστορία η πρώτη χώρα που αναγνώρισε επίσημα την επανάσταση των Ελλήνων και τη διεκδίκηση της ελευθερίας τους, ήταν η Αϊτή, το πρώτο ανεξάρτητο κράτος μαύρων στο Νέο Κόσμο. Η Αϊτή ήταν μια ανεξάρτητη, αλλά πολύ φτωχή χώρα – προϊόν της Γαλλικής Επανάστασης. Ο Αδαμάντιος Κοραής μαζί με άλλους επιφανείς Έλληνες, είχε γράψει μια επιστολή στον τότε πρόεδρο της Αϊτής, Ζαν Πιερ Μπουαγέ, στην οποία ζητούσαν βοήθεια για την επανάσταση. Ο Αϊτινός πρόεδρος απάντησε με μια επιστολή, στην οποία έλεγε ότι η χώρα του ήταν πολύ φτωχή και δεν είχε ολοκληρώσει τον αγώνα της εναντίον των Γάλλων αποικιοκρατών. Συμβολικά, η Αϊτή έστειλε στους Έλληνες 45 τόνους καφέ προς πώληση, για να αγοραστούν καριοφίλια και άλλα πολεμοφόδια, αλλά και 100 Αϊτινούς εθελοντές, που πέθαναν όλοι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού προς την Ελλάδα.

Το σήμα της Municipal Grecia

Το 1998 ιδρύθηκε η Municipal Grecia (μετ.: Πόλη της Ελλάδας), μία ποδοσφαιρική ομάδα στη Costa Rica από την ομώνυμη περιοχή (καντόνι) της χώρας που ονομάζεται Grecia (Ελλάδα) και ιδρύθηκε το 1838. Η ονομασία της περιοχής προέκυψε από τον φιλελληνισμό κάποιων Κοσταρικανών, με τις εκδοχές να είναι δύο. Είτε ο πρόεδρος της χώρας, Jose Rafael Alvarado, πρότεινε την ονομασία επηρεασμένος από τον αγώνα του ελληνικού λαού για την απελευθέρωση από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, είτε ένας κάτοικος και κάτοχος μεγάλης φάρμας της περιοχής, Juan Lara Zamora, που κι εκείνος είχε εμπνευστεί από την επανάσταση του 1821. Η Grecia, που κατοικείται από περίπου 15,000 ανθρώπους, θεωρείται μία από τις πιο καθαρές πόλεις της χώρας και οι κάτοικοι της την φροντίζουν επιμελώς. Στην είσοδο της πόλης υπάρχουν επιγραφές στα αρχαία ελληνικά, μία επιγραφή που αναγράφει ”Καλώς ήρθατε στην Ελλάδα” και μία μινιατούρα του Παρθενώνα. Λίγο πιο κάτω βρίσκεται και η Piazza Hellenica (”Ελληνική Πλατεία”). Στη Costa Rica επίσης υπάρχουν δύο χωριά με το όνομα Atenas (Αθήνα) και Esparza (Σπάρτη). Ποδοσφαιρικά η Municipal στα 24 χρόνια ”ζωής” της έχει περάσει το μεγαλύτερο διάστημα στη δεύτερη κατηγορία αλλά με προπονητή τον Walter Centeno, πρώην παίκτη της ΑΕΚ και σκόρερ στο ιστορικό 2-2 με τη Real στο ”Bernabeu”, πέτυχε την άνοδο το 2017. Άλλος ένας γνωστός μας από το πέρασμα του στην Ελλάδα (ΟΦΗ), ο Alonso Solis έχει αγωνιστεί στη Municipal Grecia. Η ομάδα από το 2017 αγωνίζεται πρώτη κατηγορία και είναι το καμάρι των ανθρώπων της πόλης, που την υποστηρίζουν πάντα.

Με πληροφορίες από την Wikipedia και Κάθε Κυριακή 

Advertisement

Must See

More in Αρθρογραφία