Connect with us

Αρθρογραφία

Ο Άγιος Πατρίκιος και η σύνδεση του με τον αθλητισμό

Σήμερα γιορτάζει ο Άγιος Πατρίκιος, ο οποίος είναι ο προστάτης των απανταχού Ιρλανδών, κάθε χρόνο αυτή την ημέρα όλοι θα ξεχυθούν στους δρόμους ντυμένοι στα πράσινα, θα μαγειρέψουν τοπικά φαγητά και θα καταναλώσουν άφθονη μπίρα.

Ο Άγιος Πατρίκιος, έζησε τον πέμπτο αιώνα, στα τέλη της ρωμαϊκής κυριαρχίας επί της Βρετανίας.  Είναι ο προστάτης Άγιος της Ιρλανδίας. Γεννημένος στη Βρετανία (χωρίς να είναι εξακριβωμένη η ακριβής τοποθεσία της γέννησης του), απήχθη και μεταφέρθηκε στην Ιρλανδία ως σκλάβος σε ηλικία 16 ετών. Αργότερα δραπέτευσε και έγινε μαθητής του Αγίου Μαρτίνου της Τουρ αλλά επέστρεψε στην Ιρλανδία και θεωρείται ότι εκείνος μεταλαμπάδευσε τον Χριστιανισμό στον λαό της.

Ο Άγιος θεωρείται άγιος από την Ορθόδοξη, την Καθολική, τη Λουθηρανική και την Αγγλικανική εκκλησία.

Δεν θα μπορούσε να μην υπάρχει η σύνεση του με τον αθλητισμό σε διαφορά σπορ και ομάδες ανά τον κόσμο. Οι ομάδες έχουν την σύνδεση τους με την Ιρλανδική παροικία ανά τον κόσμο. Αυτές είναι μερικές από αυτές.

Partick Thistle F.C.: H ποδοσφαιρική ομάδα με έδρα την Γλασκώβη της Σκωτίας, ιδρύθηκε το 1876 και αγωνίζεται στην Scottish Championship. Έχει κερδίσει 1 φορά το Κύπελλο Σκωτίας το 1920-21 και εχει αγωνιστει 3 φορές στην Ευρώπη.

St Patrick’s Athletic F.C.: H ποδοσφαιρική ομάδα με έδρα το Δουβλίνο, ιδρύθηκε το 1929 και αγωνίζεται στην League of Ireland Premier Division. Έχεο κερδίσει 9 φορές το πρωτάθλημα και 4 φορές το κύπελλο. Ενώ 21 φορές έχει αγωνιστεί στην Ευρώπη, με 3 φορές να είναι στα προκριματικά του Champions League.

Toronto St Patricks: Η ομάδα του χόκεϊ επί πάγου, με έδρα το Τορόντο του Καναδά, ιδρύθηκε το 1917, η ποιο μεγάλη στιγμή της ομάδα ήταν η κατάκτηση του Stanley Cup την σεζόν 1921-22, η ομάδα αγωνίζεται στην National Hockey League.

Wigan St Patricks: Η ομάδα της Rugby League, με έδρα το Wigan της Αγγλίας, ιδρύθηκε το 1910, Έχει κερδίσει μια φορά την National Conference League Premier Division την σεζόν 1991—92,  η ομάδα αγωνίζεται στην National Conference League Division One.

Zabbar St Patrick FC: H ποδοσφαιρική ομάδα με έδρα το Ζαμπάρ της Μάλτας, ιδρύθηκε το 1912, ο σύλλογος έχει παίξει περιστασιακά στο κορυφαίο πρωτάθλημα της Μάλτας, αλλά αυτή τη στιγμή παίζει στο τρίτο επίπεδο που είναι ερασιτεχνικό την Maltese National Amateur League. 

Marist St Pat’s: Η ομάδα Rugby με έδρα το Wellington της Νέας Ζηλανδία, ιδρύθηκε το 1971. Ο σύλλογος είναι μια συγχώνευση τον Marist Club που δημιουργήθηκε το 1918 και St Pat’s Old Boys που δημιουργήθηκε το 1926. Η ομάδα αγωνίζεται στην Wellington Rugby Football Union’s Premier.

Youngstown Patricians: Η ομάδα του Αμερικάνικου ποδοσφαίρου με έδρα το Youngstown του Οχάιο, ιδρύθηκε το 1911. Η ομάδα αποτελεί την μόνη επαγγελματική ομάδα αμερικανικού ποδοσφαίρου που έχει στηθεί από μια καθολική εκκλησία. Δημιουγός της ήταν ο πατέρας Charles Martin που πίστευε ότι η ενασχόληση των νέων με τον αθλητισμό θα τους βοηθούσε να μείνουν στον σωστό δρόμο. Η ομάδα είχε βραχύβιο μέλλον και διαλύθηκε το 1919, Το 1922, μια ομάδα με το ίδιο όνομα έλαβε άδεια από την NFL, αλλά ποτέ δεν έγινε αγωνίστηκε.

Πολλά σχολεία σε Ηνωμένες Πολιτείες και Καναδά που έχουν συνδέσει τόσο με την Ιρλανδική κοινότητα, αλλά και με την Καθολική Εκκλησία έχουν πάρει το όνομα του Αγίου Πατρικίου.

Advertisement

Must See

More in Αρθρογραφία