Connect with us

Αρθρογραφία

Οι Κανόνες του Σεφίλντ και ο μήνας Ιούνιος στις απαρχές του ποδοσφαίρου

Σίγουρα ο Ιούνιος δεν είναι ο μήνας που υπάρχει αγωνιστική δράση, όλα τα πρωταθλήματα έχουν τελειώσει (εκτός από εξαιρέσεις) και οι ομάδες ξεκαθαρίζουν τα ρόστερ για την νέα σεζόν με τα μεταγραφικά σχέδια να είναι σε δράση. Στις απαρχές του ποδοσφαίρου, όλα ήταν διαφορετικά, ακόμη και οι κανόνες δεν είναι αυτοί που γνωρίζουμε σήμερα. Επίσης, δεν υπήρχαν τουρνουά και το Αγγλικό Κύπελλο διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 1871 με μόλις 15 ομάδες!

Η Sheffield FC, ο πρώτος ποδοσφαιρικός σύλλογος, θυμήθηκε το 1867 όταν και δεν συμμετείχε στο πρώτο επίσημο ποδοσφαιρικό τουρνουά, το Youdan Cup και το κέρδισε η γειτόνισα και δευτερη ποδοσφαιρικη ομάδα του κόσμου, Hallam FC! Στην διοργάνωση που οι αγώνες έγιναν με τους κανόνες του Σέφιλντ, συμμετείχαν 12 ομάδες και από αυτές μόνο η Hallam συνεχίζει να υπάρχει!

Το Youdan Cup

Η δεύτερη παλαιότερη διοργάνωση είναι το Cromwell Cup, διοργανωθηκε το 1868 και συμμετείχαν μόλις 4 ομάδες, νικήτρια ηταν η Sheffield Wednesday και σε αυτή την διοργάνωση οι αγώνες έγιναν με τους κανόνες του Σέφιλντ. Επίσης, μόνο η Wednesday υπάρχει μέχρι σημερα από την διοργάνωση αυτή.

Οι κανόνες του Σέφιλντ

Το 1871, το FA Cup διεξήχθει για πρώτη φορά το κύπελλο Αγγλίας, συμμετείχαν 15 ομάδες, αλλά, έγιναν μόλις 13 αγώνες. Υπήρχαν 14 ομάδες από την Αγγλία και η Queen’s Park από την Σκωτία. Ο βασικός λόγος που ομάδες από την περιοχή του Σέφιλντ δεν συμμετείχαν ηταν ότι οι ομάδες έπαιζαν σύμφωνα με τους κανόνες του Σέφιλντ και όχι με τους “Κανόνες του Παιχνιδιού” σύμφωνα με την νεοϊδρυθείσα Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Ουσιαστικά μιλάμε για ένα κύπελλο που έγινε εντός της περιοχής του Λονδίνου με μερικούς προσκεκλειμένους!

Μέχρι το 1874 σχεδόν το ένα τρίτο των 100 ποδοσφαιρικών συλλόγων που είχαν δημιουργηθεί στην Αγγλία έπαιζαν σύμφωνα με τους κανόνες του Σέφιλντ και το νέο τουρνουά κινδύνευε να γίνει μόνο ένα περιφερειακό κύπελλο με ελάχιστο ενδιαφέρον πέρα από την πρωτεύουσα.

Η Sheffield FC, συμμετείχε για πρώτη φορά στην 3η διοργάνωση του θεσμού, την σεζόν 1873-74 και έγινε η πρώτη ομάδα που πέρασε στον επόμενο γύρο με την επιλογή νομίσματος, οι δυο αγώνες με τους Shropshire Wanderers, έληξαν 0-0 και οι ομάδες επέλεξαν να βγει ο νικητής με την ρίψη νομίσματος!

Κατά τη διάρκεια της πρώτης περιόδου του Αγγλικού κυπέλλου, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η βοήθεια της Sheffield FC, έπαιξε καθοριστικό ρόλο διότι αντιπροσώπευε την ακμάζουσα ποδοσφαιρική σκηνή της πόλης του Σέφιλντ, αλλά, ήταν ζωτικής σημασίας για να βοηθήσει να αυξηθεί η δημοτικότητα του Κυπέλλου Αγγλίας.

Το 1877/78, οι ομάδες είχαν τριπλασιαστεί και από 15 που ήταν την πρώτη σεζόν είχαν φθάσει σε 43! Οι Κανόνες του Σέφιλντ είχαν συγχωνευθεί με τους κανόνες της Ομοσπονδίας πριν από την έναρξη εκείνης της σεζόν, ομάδες από την Ουαλία και την Σκωτία συμμετείχαν και το Κύπελλο Αγγλίας ήταν πλέον η αδιαμφισβήτητη κορυφαία διοργάνωση που όλοι οι σύλλογοι ήθελαν να κερδίσουν και το νέο αυτό παιχνίδι μπορούσε πλέον να εξαπλωθεί στα Βρετανικά Νησιά και μετά για να γίνει το αγαπημένο του κόσμου, παιχνίδι!

Advertisement

Must See

More in Αρθρογραφία