Connect with us

Αρθρογραφία

Ο βράχος του Γιβραλτάρ και μια βροχή από γκολ

Στον ποδόσφαιρο, και γενικότερα στον αθλητισμό, υπάρχει το λεγόμενο fair play, κάτι σαν το «ευ αγωνίζεσθαι» που λέγανε κι οι αρχαίοι. Το να παίζει μια ομάδα με έναν πολύ πιο αδύναμο αντίπαλο και να τις ρίχνει ένα τσουβάλι από γκολ δείχνει έλλειψη σεβασμού και ενα αφόρητο κόμπλεξ μισαλλοδοξίας. 

Προκριματικά για το Euro τηε Γερμανίας έχουμε, αλλά και πάλι κάποιος δύσκολα θα περίμενε ότι οι ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές του Γιβραλτάρ θα μπορούσαν να νικήσουν την «υπερδύναμη» Γαλλία και μάλιστα μέσα στην έδρα τους.

Το ποδόσφαιρο στον «Βράχο» ξεκίνησε πίσω στο μακρινό 1923 όταν και μια ομάδα επιλέκτων αγωνίστηκε εναντίον Σεβίλλης σε δυο αγώνες όπου και γνώρισε την ήττα με 2-0 και 5-0 στον δεύτερο. Αυτό σηματοδότησε και την αρχή της στρογγυλής θεάς στο Βρετανικό υπερπόντιο έδαφος. 

Η ομάδα μέχρι να γίνει μέλος της FIFA και της UEFA, συμμετείχε σε διάφορα τουρνουά, όπως τα Island Games το οποίο και κέρδισε το 2007 στο νησί των Ιπποτών, στην Ρόδο, μάλιστα στον τελικό επικράτησε με 4-0 της ομάδας των επιλέκτων του νησιου! Άλλα δυο τουρνουά που συμμετείχε, ήταν το FIFI “Wild Cup” το 2006 στο Αμβούργο και το Four Nations Tournament το 2008.

Το Γιβραλτάρ έγινε επίσημο μέλος το 2013 με μονάχα την Ισπανία και τη Λευκορωσία να δηλώνουν αντίθετες σε αυτό το ενδεχόμενο, η πρώτη διεθνής αναμέτρηση ήταν η φιλική αναμέτρηση που έληξε με σκορ 0-0 απέναντι στη Σλοβακία, στις 19 Νοεμβρίου 2013 στο Στάδιο Αλγκάρβε στη Πορτογαλία. Η πρώτη νίκη ήρθε στο ίδιο στάδιο με αντίπαλο την Μάλτα με σκορ 1-0 οκτώ μήνες αργότερα.

Το μεγάλο σκορ των Γάλλων μπορεί να έδωσε χαρά στον κοινό τους, αλλά, προκάλεσε μεγάλη δυσαρέσκεια στο ευρύ φίλαθλο κόσμο. Κάποιος πρέπει να σκεφτεί γιατί οι υπερόπτες Γάλλοι δεν σεβάστηκαν τον αντίπαλο τους, κάποιος θα μπορούσε να αντικρούσει αυτές τις λέξεις με το σκεπτικό ότι ο αντίπαλος είναι αντίπαλος και όλοι ξέρουν τι σημαίνει αυτό, ο καλύτερος νικάει, όμως δεν πρέπει να υπάρχει κάποιος σεβασμός στον αντίπαλο? Δεν λέω ότι πρέπει να τους λυπηθεί, αλλά, όταν το σκορ είναι 7-0 στο ημίχρονο και με τον αντίπαλο να παίζει με 10 παίκτες από το 18′ τι παραπάνω περιμένεις ότι θα γίνει στη συνέχεια?

Στο αμείλικτο επαγγελματικό καλογυαλισμένο ποδόσφαιρο μάλλον ο ρομαντισμός έχει πεθάνει…

Advertisement

Must See

More in Αρθρογραφία