Connect with us

Αρθρογραφία

Ποδόσφαιρο στο Κιριμπάτι

Το Κιριμπάτι (ή Κιρίμπας στην τοπική διάλεκτο Γκίλμπερτ) είναι το πρώτο κράτος του κόσμου που καλωσορίζει το νέο έτος!

Αυτό γίνεται λόγω της τοποθεσίας του σε σχέση με τη Διεθνή Γραμμή Ημερομηνίας, αποτελεί το παγκόσμιο νοητό σύνορο του σήμερα και του χθες!

Η Δημοκρατία του Κιριμπάτι αποτελείται από 34 ατόλες, υφάλους και κοραλλιογενή νησιά απλωμένα στον Ειρηνικό Ωκεανό. Το Κιριμπάτι κέρδισε την ανεξαρτησία του από το Ηνωμένο Βασίλειο το 1979 και είναι μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Κοινοπολιτείας των Εθνών.

Το Κιριμπάτι έχει πληθυσμό λίγο περισσότερο από 100.000, πολλοί από τους οποίους ζουν στην πρωτεύουσά του, την Ταράουα. Λόγω της χαμηλής τους έκτασης πολλών από τα νησιά και τις ατόλες του Κιριμπάτι, η κλιματική αλλαγή αποτελεί ιδιαίτερη απειλή για το νησιωτικό έθνος.

Όπως και σε κάθε χώρα, έτσι και εκεί παίζεται ποδόσφαιρο, κάτι λογικό γιατί μέχρι και το 1979 αποτελούσε Βρετανική κτήση.

Το ποδόσφαιρο στο Κιριμπάτι εντοπίζεται στις αρχές της δεκαετίας του 1950, με ομάδες από όλη τη χώρα να παίζουν σε ένα τοπικό πρωτάθλημα.

Οι αγώνες μεταξύ χωριών άρχισαν να διεξάγονται χωρίς όμως να εφαρμόζονταν αυστηρά οι κανόνες. Στη δεκαετία του 1960, τοπικές επιτροπές άρχισαν να διεξάγουν παιχνίδια μεταξύ των χωριών για να γιορτάσουν ειδικές περιστάσεις και επίσημες αργίες.

Το 1980 ιδρύθηκε η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Νήσων Κιριμπάτι (Kiribati Islands Football Federation-KIFA)). Το πρώτο εθνικό τουρνουά ποδοσφαίρου πραγματοποιήθηκε το 1984 και τα περισσότερα εξωτερικά νησιά συμμετείχαν στη διοργάνωση, νικήτρια ομάδα ήταν η Νότια Ταράουα  (South Tarawa). Το τουρνουά διεξάγονται σε ετήσια βάση από τότε.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, πραγματοποιήθηκαν διάφορα σχολεία για διαιτητές και προπονητές, τα οποία προκάλεσαν μεγαλύτερο ενθουσιασμό για το άθλημα στο στο νησιωτικό κρατίδιο.

Τελευταία πρωταθλήτρια είναι η Betio Town Council το 2019. Από τότε έχουν διεξαχθει 2  μικρά τουρνουα, ένα τον Σεπτέμβριο του 2020 και έναν το Γενάρη του 2021.

To 2016, η Δημοκρατία της Κίνας (Ταϊβαν-Taiwan) βοήθησε στην διαξαγωγή του πρωταθλήματος με εξοπλισμό και τεχνογνωσία.

Η Εθνική ομάδα έδωσε τον πρώτο της αγώνα το 1979 με το γειτονικό Fiji και γνώρισε την ήττα με το ταπεινωτικό 24-0 για το τουρνουά του Νότιου Ειρηνικού (South Pacific Games).

Σε μόλις 11 επίσημους αγώνες που έχει δώσει, έχει μόλις 1 ισοπαλία και 10 ήττες, έχοντας δεχτεί 126 γκολ και σκοράρει μόλις 7!

Έχει συμμετάσχει σε 2 τουρνουά του Νότιου Ειρηνικού (1979 και 2003) και σε 1 τουρνουά του Ειρηνικού (Pacific Games) το 2011.

Όλοι οι αγώνες του πρωταθλήματος γίνονται στο 2.500 θέσεων Bairiki National Stadium στην πρωτεύουσα της χώρας Ταράουα, αλλά, η Εθνική ομάδα δεν μπορεί να αγωνιστεί σε αυτό λόγο έλλειψεις χλοοτάπητα! Είναι η μόνη Εθνική χώρα του κόσμου που δεν έχει δώσει ποτέ της εντός έδρας αγώνα (κάτι που μάλλον αποτελεί ρεκόρ) και για αυτό δεν αποτελεί μέλος της FIFA, ενώ από το 1980 είναι μέλος της Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία Ωκεανίας (Oceania Football Confederation-OFC) και από το 2016 μέλος της Συνομοσπονδία Ανεξάρτητων Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών (Confederation of Independent Football Associations-ConIFA).

Με πληροφορίες από Football in Kiribati και Wikipedia

Advertisement

Must See

More in Αρθρογραφία