Connect with us

Αρθρογραφία

Όταν η Βόρειος Κορέα γνώρισε την ποιο ταπεινωτική της ήττα στο Παγκόσμιο κύπελλο

H νίκη της Πορτογαλίας επί της Ελβετίας με σκορ 6-1, μου θύμισε τον Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής το 2010, όταν και οι Πορτογάλοι σκόρπισαν στους 7 ανέμους την Βόρειο Κορέα!

Η Βόρειος Κορέα ήταν μια από τις τέσσερεις Ασιατικές ομάδες που αγωνίστηκαν στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής, οι άλλες τρεις ήταν η Ιαπωνία, η Νότιος Κορέα και η Αυστραλία. Η ομάδα τελευταία φορά που συμμετείχε στο Παγκόσμιο κύπελλο ήταν στο μακρινό 1966, όταν και έκανε μια αξιοπρεπείς πορεία που σταμάτησε από την Πορτογαλία του Εουσέμπιο!

Πριν αποχωρήσουν από την ποιο απομονωμένη χώρα του κόσμου, τους έγινε ένα σεμινάριο 6 ωρών για το σύστημα και την τακτική και όταν η αποστολή έφθασε στην Νότιο Αφρική, τα αμερικανικά δορυφορικά κανάλια έπιασαν συνομιλίες μέσω αόρατου κινητού τηλεφώνου τού νεαρού τότε Κιμ Γιονγκ Ουν με τον προπονητή Κιμ Γιονγκ Χουν κατα την διάρκεια των αγώνων! 

Την πρώτη ημέρα που η αποστολή ήταν στην Αφρικανική χώρα, τέσσερις διεθνείς εξαφανίστηκαν ζητώντας πολιτικό άσυλο, ο υπεύθυνος κάλεσε τους ξένους δημοσιογράφους και τους έβαλε να μετρήσουν τους διεθνείς. Οι ξένοι δημοσιογράφοι είδαν ότι ήταν και οι 23 ποδοσφαιριστές, αλλά, οι φήμες λένε ότι τέσσερεις από αυτούς είχαν αντικατασταθεί με μέλη της αποστολής!

Οι ίδιες φήμες ίσχυαν και για τους Βορειοκορεάτες φιλάθλους, που λέγεται ότι ήταν Κινέζοι πολίτες που είχε νοικιάσει!

Οι Βορειοκορεάτες ήθελαν να πραγματοποιήσουν την ιστορική πορεία του 1966, όμως οι αντίπαλοι τους είχαν άλλη άποψη. Στον πρώτο αγώνα γνώρισαν την ήττα από την Βραζιλία με το αξιοπρεπές 2-1, έξι ημέρες αργότερα, οι Πορτογάλοι γνώρισαν την βαριά ήττα με 7-0 από την Πορτογαλία και το κερασάκι ήρθε η ήττα με 3-0 από την Ακτή Ελεφαντοστού!

Μόλις επέστρεψε η αποστολή άρχισε το μαρτύριο για την αποστολή, Ο τότε πρόεδρος της χώρας Κιμ Γιονγκ Ιλ και ο γιος του Κιμ Γιονγκ Ουν, κάλεσαν τον προπονητή Κιμ Γιονγκ Χουν  -πολλά Κιμ Γιονγκ μαζεμένα!- στο κυβερνητικό κτίριο και απέναντι του βρέθηκαν 400 αθλητές, δημοσιογράφους και μαθητές να τον ανακρίνουν για τη συντριβή της εθνικής στα Αφρικανικά γήπεδα.

Μετά από 17 ώρες πιεστικών ανακρίσεων, ο Χουν κατέρρευσε από την επιθετική ανάκριση. Όταν συνήλθε, στάλθηκε σε στρατόπεδο εργασίας μαζί με τέσσερεις ακόμη παίκτες, μεταμφιεσμένοι μάλιστα για να μην τους αναγνωρίσουν και τους λιντσάρουν.

Ένα ιστορικό γεγονός ήταν, ότι ο αγώνας με την Πορτογαλία μεταδόθηκε ζωντανά από το κρατικό -και μοναδικό- κανάλι KCTV (Korean Central Television-Κεντρική Τηλεόραση Κορέας), το παράδοξο ήταν ότι, όταν το σκορ ξεκίνησε να παίρνει μεγάλες διαστάσεις, ο σχολιασμός σταμάτησε και απλά μετέδιδαν τον αγώνα.

Αυτή η ήττα είναι και ποιο μεγάλη σε έκταση για την ποιο απομονωμένη ομάδα του κόσμου.

Πατήστε εδώ για να δείτε τα highlights του αγώνα.

Advertisement

Must See

More in Αρθρογραφία