Connect with us

Αρθρογραφία

Μπράιαν Κλαφ: Ο τελευταίος αυθεντικός του αγγλικού ποδοσφαίρου

Το ημερολόγιο έγραφε 20 Σεπτεμβρίου του 2004 όταν ένας από τους μεγαλύτερους επιθετικούς που ανέδειξε το αγγλικό ποδόσφαιρο, αλλά και ένας εκ των σπουδαιότερων Βρετανών προπονητών ο Μπράιν Κλαφ έχανε τη «μάχη» με τον καρκίνο αφήνοντας φτωχότερο το Παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Ο Κλαφ γεννήθηκε στο Middlesbrough, στις 21/3 του 1935, έπαιξε ποδόσφαιρο στην Middlesbrough και στην Sunderland, όταν ενας σοβαρος τραυματισμος του έκοψε το ποδοσφαιρο σε ηλικια μόλις 29 ετων!

O Brian Clough μαζι με τον Peter Taylor

Ξεκίνησε την προπονητική του σταδιοδρομία στην Hartlepool United, εκει έμεινε μόλις για 1 σεζον όταν και απολύθηκε από τον πρόεδρο. Δυο χρόνια αργότερα, ανελαβε την Derby County, όπου και ξεκινησε να δειχνει το προπονητικό του ταλέντο. Με τα “Κριάρια” σε εξι χρόνια παραμονής κέρδισε το πρωταθλημα της -τότε- Second Division την σεζον 1968-69 και τον πρωτάθλημα της First Division την σεζον 1971-72. Το τέλος με την Derby County ήρθε όταν ο ίδιος απέκτησε από τη Leicester City, τον Ντέιβιντ Νις, έναντι 225.000 λιρών, κάτι που δεν άρεσε καθόλου στη διοίκηση, ενώ αργότερα, ήρθε σε ρήξη και με τους οπαδους της ομάδας, χαρακτηρίζοντάς τους αχάριστους.

Στην συνέχεια, μετακινήθηκε στην 3η κατηγορία και την Brighton & Hove Albion, όπου δεν καθισε πολύ και παραιτήθηκε μετά από 34 αγωνες και μόλις 12 νίκες. Η συνέχεια ειναι γνωστη και η συντομη, αλλα, αρκετα γνωστη θητεία για μόλις 44 ημέρες στην Leeds United, όσοι δεν έχετε δει την ταινία The Damned United πρεπει να την δείτε. Τον ρόλο του στην ταινία υποδύθηκε ο γνωστός ηθοποιός Michael Sheen.  

Στις 3 Ιανουαρίου του 1975, μαζί με τον Διόσκουρο και βοηθό του, Peter Taylor, ανέλαβε την Nottingham Forest, αυτή η ημερομηνία θεωρηθείτε σημαντική γιατί ξεκίνησε η «αναγέννηση» της ομαδας. Σε 18 χρόνια στον πάγκο της ομάδας, κοούτσαρε 994 αγώνες και κέρδισε 1 πρωτάθλημα, 2 Champions League -τότε European Cup- , 4 League Cup, 1 Charity Shield, 1 European Super Cup, 2 Full Members Cup και 1 Anglo-Scottish Cup. Ενώ δεν καταφερε να σηκωσει το πρωτάθλημα της σεζόν 1978–79, το Κύπελλο Αγγλίας της σεζον 1990-91, το European Super Cup το 1980 και το Διηπειρωτικό Κύπελλο την ίδια χρονιά.Η ίδια η ομαδα χωρις τον Κλαφ στον πάγκο έσει κερδίσει μόλις 2 κύπελλα Αγγλίας 1897–98 και 1958–59 και 4 πρωταθληματα σε 2η και 3η κατηγορία. Ο Κλάφ

Ο Κλάφ ήταν ένας χαρισματικός προπονητής και ένας αντισυμβατικός σταρ του ποδοσφαίρου που ήρθε για να τα αλλάξει όλα και να «φύγει» αθόρυβα, για να να πάει να βρει τον Θεό και να του «πάρει την καρέκλα» όπως είχε δηλώσει ο ίδιος.

Μερικές από τις ατάκες του που θα μείνουν στην ιστορία:

«Αν ο Θεός ήθελε να παίζουμε με ψηλές μπαλιές, θα είχε βάλει χορτάρι στα σύννεφα».

«Οι παίκτες χάνουν τα παιχνίδια, όχι οι τακτικές. Έχουν ειπωθεί αμέτρητες βλακείες για τις τακτικές από ανθρώπους που αμφιβάλλω αν μπορούν να κερδίσουν μια παρτίδα ντόμινο».

«Οι γυναίκες πρέπει να διαθέτουν θηλυκότητα, όχι να πέφτουν για τάκλιν και να κυλιούνται στη λάσπη».

-Αυτός ο Μουρίνιο είναι αρκετά όμορφος τύπος και μου θυμίζει τον εαυτό μου όταν ήμουν νεότερος».

«Σίγουρα δεν θα έλεγα ότι είμαι ο καλύτερος προπονητής, όμως ανήκω στους έναν κορυφαίους».

Advertisement

Must See

More in Αρθρογραφία