Connect with us

Αρθρογραφία

Ποδόσφαιρο στον Νότιο Ατλαντικό και στο Τριστάν ντα Κούνια

Το Τριστάν ντα Κούνια (Tristan da Cunha)  είναι ένα μικρό νησί με ένα ηφαίστειο ημί ενεργό και 270 κατοίκους να μένουν στον μοναδικό οικισμό τον, Edinburgh of Seven Seas! Το νησί βρίσκεται 2.816 χλμ. από τη Νότια Αφρική και 3.360 χλμ. από τη Νότια Αμερική. Είναι εξαρτημένο έδαφος της Μεγάλης Βρετανίας που αποτελείται από τη Νήσο Αγίας Ελένης, τη Νήσο Αναλήψεως και το αρχιπέλαγος του Τριστάν ντα Κούνια. Στο αρχιπέλαγος ανήκουν η Απρόσιτη Νήσος (Inaccessible Island) και τα Νησιά Αηδονιού (Nightingale Islands). Η Νήσος Γκαφ (Gough Island), επίσης θεωρείται το πιο απομονωμένο αρχιπέλαγος στον κόσμο.

Φυσικά δεν θα μπορούσε να μην παίζεται ποδόσφαιρο ακόμη και εκεί, υπάρχει και ομάδα η οποία ουσιαστικά είναι ανενεργή, η Tristan Tigers FC! Πως όμως έφθασε το ποιο λαοφιλές σπορ του κόσμου εκεί?

Το 1920, ο πάστορας Henry Rogers έφερε μαζί του και την αγάπη για το ποδόσφαιρο, η σύζυγος του πάστορα αναφέρει σε γράμματα της ότι οι νησιώτες χωριζόταν σε 2 ομάδες και “κλότσαγαν το αγαπημένο τους τόπι”, το άθλημα έγινε τόσο δημοφιλές που ειδικά σε ειδικές περιστάσεις όπως γάμοι, βαπτίσεις κλπ κλπ διοργάνωναν αγώνες!

Έπρεπε να περάσουν 20 χρόνια, το 1940 για να δώσουν οι νησιώτες κάποιον αγώνα με ομάδα έκτός του νησιού, αυτή η ομάδα ήταν το πλήρωμα από ένα νορβηγικό πλοίο, το σκορ είναι άγνωστο γιατί δεν υπάρχει κάποια επίσημη καταγραφή.

Κατά την διάρκεια του 2ου παγκοσμίου πολέμου και στα επόμενα χρόνια, η ομάδα συνέχισε να δίνει αγώνες με μέλη των Αμερικανικών δυνάμεων που ήταν εγκατεστημένες εκεί, μέλη του Βασιλικού Ναυτικού και διαφόρων πλοίων.

Το 1961 με την έκρηξη του ηφαιστείου, όλοι οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν στην Αγγλία και επέστρεψαν δύο χρόνια αργότερα το 1963, με την επιστροφή τους στο νησί, το ποδόσφαιρο είχε ατονήσει.

Η φανέλα των Tigers FC!

Όταν έφθασε οι τηλεοπτική κάλυψη της Βρετανικής Premier League στο νησί, άρχισε ξανά η συζήτηση για την δημιουργία μιας ποδοσφαιρικής ομάδας. Το 2002 με μπροστάρη των Leon Glass μια ομάδα από νησιώτες δημιούργησαν τους Tristan Tigers και ξεκίνησαν της εβδομαδιαίες προπονήσεις στο American Fence school field. 

O πρώτος αγώνας που δόθηκε ήταν με το πλήρωμα ενός αλιευτικού από την Νότια Αφρική, οι νησιώτες ηττήθηκαν με 10-6.

Οι δυσκολίες για διεθνής αγώνες ξεκινούν από την έλλειψη παικτών, την γεωγραφική του θέση, αλλά και την έλλειψη αεροδρομίου. H ομάδα αποτελεί μέλος του “Συμβουλίου Νέων Ομοσπονδιών της Νοτίου Αμερικής (The South American Board of New Federations (Spanish: Consejo Sudamericano de Nuevas Federaciones, Portuguese: Conselho Sul-Americano de Novas Federações) ποιο γνωστού ως CSANF, αλλά, δεν συμμετείχε ποτέ σε κάποια από τις διοργανώσεις.

Η ομάδα δεν έχει διαλυθεί, αλλά, έχει ατονήσει και δεν δίνει κάποιον αγώνα, όσο ήταν ενεργή όμως, ετήσια διοργανώνανε ένα κύπελλο το “Table Bay Marine Cup”, οι δύο φιναλίστ ομάδες αποτελούνταν από τους κυβερνητικούς υπαλλήλους η μία και η άλλη από τους εργάτες του εργοστασίου επεξεργασίας ψαριών, συνήθως λόγο έλλειψης παικτών οι αγώνες μπορεί να ήταν και 5 επί 5. 

Οι νησιώτες μπορεί να μην παίζουν πολύ ποδόσφαιρο, αλλά, η Premier League έχει την τιμητική της με την Manchester United και την Liverpool να είναι οι ποιο αγαπητές ομάδες στους κατοίκους!

Advertisement

Must See

More in Αρθρογραφία