Connect with us

Αρθρογραφία

Το ποδοσφαιρικό τοπίο στης ΗΠΑ και την Βόρεια Αμερική αλλάζει και πρέπει να προσέξει να μην χαθεί η επαφή του με την βάση του

Η άφιξη του Lionel Messi στις Ηνωμένες Πολιτείες πλησιάζει. Ένα Κόπα Αμέρικα, το κορυφαίο διεθνές τουρνουά της Νότιας Αμερικής, στο οποίο πιθανότατα θα συμμετέχει ο Μέσι, θα διεξαχθεί στη χώρα το 2024.

Η πρώτη έκδοση του νέου, διευρυμένου Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων θα διεξαχθεί εκεί το 2025, εν αναμονή των Ηνωμένων Πολιτειών να συνδιοργανώσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2026. Και είναι πιθανό ο τελικός αυτού του τουρνουά να παιχτεί στις ΗΠΑ και όχι σε κάποια από τις άλλες διοργανώτριες χώρες, τον Καναδά ή το Μεξικό. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα το επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών να διοργανωθεί από κοινού από τις ΗΠΑ και το Μεξικό και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2028 να διεξαχθούν στο Λος Άντζελες.

Δεν υπήρξε ποτέ καλύτερη στιγμή για να είσαι οπαδός του ποδοσφαίρου στης ΗΠΑ. Σε διεθνές επίπεδο, ωστόσο, μέσα σε όλη αυτή την εστίαση σε μια χώρα, πρέπει να υπάρχει μια μεγάλη εικόνα της ευρύτερης περιοχής. Για το πώς αυτή η προσοχή στις εθνικές ομάδες μεγάλου προφίλ και τα εγχώρια πρωταθλήματα θα μπορούσε να πέσει στα τοπικά και επίσης να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη της Αμερικής, ή τουλάχιστον να μην τα αγνοήσει.

Η ανδρική ομάδα ποδοσφαίρου των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκεται σε ανοδική πορεία. Αυτή την εβδομάδα ανέβηκε στην 11η θέση της κατάταξης της FIFA μετά από μια νίκη στο Concacaf Nations League. Ο υπηρεσιακός προσωρινός Ο BJ Callaghan έστειλε μια ομάδα που φαινόταν απαλλαγμένη από κάποια από τα δεσμά και την πίεση του περσινού Παγκοσμίου Κυπέλλου, όταν οι ΗΠΑ αποκλείστηκαν στους 16 από την Ολλανδία, με τη μοναδική τους νίκη να έρχεται στη φάση των ομίλων εναντίον του Ιράν. Επιπλέον, αυτή τη στιγμή στις Ηνωμένες Πολιτείες διεξάγεται το Gold Cup 2023 – το αντίστοιχο του Concacaf με το Euro. Η ομάδα που έχουν στείλει οι ΗΠΑ σε αυτό το τουρνουά έχει περισσότερη αίσθηση της ομάδας Β. Αυτό δεν θα κάνει τη διαφορά για τον Callaghan και τους παίκτες που διάλεξε, ωστόσο, οι οποίοι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να κερδίσουν το τουρνουά.

Έχει ήδη ανακοινωθεί ότι ο Callaghan θα δώσει τη θέση του στον Gregg Berhalter μετά το Gold Cup, επομένως θα ήθελε να κερδίσει το τουρνουά, ενώ πολλοί από αυτούς τους παίκτες θα προσπαθήσουν να αποδείξουν ότι είναι αρκετά καλοί για την βασική ομάδα και όχι μόνο παίκτες της Β ομάδας. Παρά το γεγονός ότι λαμβάνεται σοβαρά υπόψη στο στρατόπεδο, υπάρχει μια ιδέα ότι αυτό δεν είναι ένα σοβαρό τουρνουά, επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν στείλει την ισχυρότερη ομάδα τους.

Είναι παρόμοιο με μια στάση στο εγχώριο παιχνίδι, όταν οι ομάδες του MLS συχνά φέρνουν αποδυναμωμένες ομάδες στο US Open Cup, ένα τουρνουά που είναι μια αμερικανική έκδοση του Κυπέλλου Αγγλίας πάνω από έναν αιώνα. Υπάρχει μια ιδέα ότι οι ομάδες του MLS υποτιμούν το τουρνουά, αλλά, όπως και με το Κύπελλο Αγγλίας, η αξία βρίσκεται στα ίδια τα τουρνουά για ολόκληρο το γήπεδο, παρά στην αντίληψή τους ή τη στάση τους απέναντί τους. τη μειοψηφία των εμπλεκόμενων ομάδων.

Καθώς δεν υπάρχει άνοδος και υποβιβασμός στα αμερικανικά πρωταθλήματα, για να στεφθεί κάποιος πρωταθλητής στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα μπορούσαμε να πούμε ότι πρέπει να κερδίσει το Open Cup. Κανένα άλλο εθνικό τουρνουά δεν είναι προσβάσιμο σε όλες τις ομάδες της χώρας ή είναι ανοιχτό στο ποδόσφαιρο, την οργάνωση και τον πολιτισμό να επιβραβεύονται από την πρόοδο, ανεξάρτητα από το επίπεδο στο οποίο ξεκίνησε μια ομάδα. Για να στεφθείτε ως η καλύτερη εθνική ομάδα στην περιοχή του Concacaf, πρέπει να κερδίσετε το Nations League ή το Gold Cup.

Η ισχύς των ομάδων που συμμετέχουν είναι άσχετη με την πλειοψηφία των συμμετεχόντων σε αυτά τα τουρνουά. Προσπαθήστε να πείτε σε ομάδες από την Καραϊβική ότι το Gold Cup είναι κάποιο διεθνές τουρνουά δεύτερης διαλογής ή σε ομάδες από τις «κατώτερες κατηγορίες» του αμερικανικού ποδοσφαίρου ότι η πρόοδος στο US Open Cup έχει μικρή σημασία. Ένα πρόβλημα που συνδυάζεται με όλα αυτά είναι ο αυξημένος φόρτος που τοποθετείται σε παίκτες που πλέον μετά βίας παίρνουν διάλειμμα εάν παίζουν επίσης τακτικά σε διεθνές επίπεδο.

Αυτός ο φόρτος δεν βοηθήθηκε από την εισαγωγή του Leagues Cup στη Βόρεια Αμερική, το οποίο φέτος φέρνει αντιμέτωπες τις ομάδες του MLS με ομάδες από τη Liga MX του Μεξικού σε ένα τουρνουά τύπου Παγκοσμίου Κυπέλλου. Θα υπάρξει επίσης ένα τουρνουά «φάιναλ φορ» που πιθανότατα θα ξεκινήσει την επόμενη χρονιά και πιθανότατα θα περιλαμβάνει τις καλύτερες ομάδες από το Concacaf Champions Cup και το Conmebol Copa Libertadores (τα αντίστοιχά τους στο Champions League).

Η Concacaf και η Conmebol πρέπει να προσέχουν να μην παρακάμπτουν την Κεντρική Αμερική και την Καραϊβική όταν σφυρηλατούν αυτούς τους αναμφίβολα επικερδείς δεσμούς μεταξύ των δύο συνομοσπονδιών. Ούτε η FIFA πρέπει να ξεχάσει το υπόλοιπο Concacaf, καθώς φαίνεται να μετατοπίζει το βλέμμα της από τον κυρίαρχο πλούτο του Περσικού Κόλπου στον καπιταλισμό των ΗΠΑ.

Και καθώς ετοιμάζονται να φιλοξενήσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο και άλλα τουρνουά, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα πρέπει να ξεχάσουν το υπόλοιπο Concacaf ή να το θεωρήσουν ως κάπως κατώτερο, ανεπαρκή ανταγωνισμό. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έγιναν κάπως καλές – ίσως η καλύτερη ομάδα του Concacaf σε αυτό το σημείο – και ξαφνικά θέλουν να αλλάξουν το τοπίο του τοπικού ποδοσφαίρου.

Αλλά όπως ακριβώς η ανάπτυξη του αμερικανικού ποδοσφαίρου κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου δεν θα πρέπει να επικεντρώνεται μόνο στο MLS, το ποδόσφαιρο Concacaf δεν πρέπει να βλέπει αποκλειστικά ως το καλύτερο για τις ΗΠΑ ή το Μεξικό. Τα διοικητικά όργανα της Νότιας Αμερικής θα μπουν επίσης στον πειρασμό να συμμετάσχουν με τα όσα χρήματα που προσφέρονται. Το 2024 το Copa America θα έχει διεξαχθεί δύο φορές στις ΗΠΑ και υπάρχουν επίσης φήμες ότι ο τελικός του Copa Libertadores θα διεξαχθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες στο μέλλον ως μέρος μιας συμφωνίας με την Apple και το συνδρομητικό της κανάλι Apple TV+.

Ένα άλλο μέρος αυτής της συμφωνίας θα μπορούσε να δει το Leagues Cup να χρησιμεύει ως προκριματικό για τις ομάδες των ΗΠΑ και του Μεξικού για να μπουν στο Copa Libertadores, αγνοώντας και πάλι τις ομάδες στην υπόλοιπη περιοχή. Τα επόμενα χρόνια θα είναι μια στιγμή για τις Ηνωμένες Πολιτείες να γιορτάσουν το ποδόσφαιρο. Μια ευκαιρία για τους λάτρεις του αθλήματος στη χώρα να έχουν τη στιγμή τους στο προσκήνιο και ενδεχομένως να δουν το παιχνίδι να συντρίβει το πάρτι των πιο παραδοσιακών αμερικανικών αθλημάτων. Καθώς το κάνει, πρέπει να προσέξει να μην αποκλείσει τη δική της βάση και την ευρύτερη περιοχή, που είναι και οι δύο σημαντικές για ένα ανταγωνιστικό και χωρίς αποκλεισμούς ποδοσφαιρικό οικοσύστημα.

Άρθρο του James Νalton για την Βρετανική σελίδα Morning Star

Advertisement

Must See

More in Αρθρογραφία