Connect with us

Αρθρογραφία

Όταν μια Σοβιετική ποδοσφαιρική ομάδα έκανε περιοδεία στην Αλάσκα

Λίγο πριν το τέλος της Σοβιετικής Ένωσης μια ποδοσφαιρική ομάδα αποφάσισε να ταξιδέψει στην Αλάσκα για να δώσει μερικούς αγώνες εκεί, μέχρι να κάνει αυτό το ταξίδι η πόλη που αγωνίζεται ήταν γνωστή για τα διάσημα κεραμικά της!

To Gzhel είναι μια αγροτική τοποθεσία στην περιοχή Ramensky της περιφέρειας της Μόσχας, έχει πάρει το όνομα του από τα γνωστά κεραμικά που είναι βαμμένα με μπλε και άσπρο χρώμα. Το χωριό έγινε γνωστό όταν το 1663, ο Τσάρος Αλεξέι Μιχάηλοβιτς Ρομάνοφ εξέδωσε ένα διάταγμα για να γίνει ο Gzhel “αποκλειστικός προμηθευτής φαρμακείων και αλχημικών δοχείων στη Μόσχα. Αυτό αποτέλεσε και την αρχή των κεραμικών στη Ρωσία.

Το σήμα της ομάδας. Πηγή: FC Progress

Στη δεκαετία του 1830, οι αγγειοπλάστες του Gzhel ανέπτυξαν το λευκό πήλινο χρώμα, για να ανταγωνοστούν τα κρεμ που παράγονταν στην Αγγλία εκείνη την εποχή. Επίσης, το δεύτερο τέταρτο του 19ου αιώνα είναι η περίοδος των υψηλότερων καλλιτεχνικών επιτευγμάτων της κεραμικής τέχνης Gzhel σε όλους τους κλάδους της. Στις αρχές του 20ου αιώνα, η κεραμική παραγωγή συγκεντρώθηκε στα χέρια της δυναστείας Kuznetsov, που κάποτε καταγόταν από το Gzhel. Μετά την επανάσταση, τα εργοστάσια του Kuznetsov κρατικοποιήθηκαν. Το 1945-1949 ξεκίνησε το τρίτο στάδιο ανάπτυξης των κεραμικών του Gzhel. Και φυσικά δεν θα μπορούσε το χωριό να μην έχει και ομάδα ποδοσφαίρου!

Πηγή: potomackcompany.com

Πηγή: invaluable.com

H ποδοσφαιρική ομάδα “Progress” δημιουργήθηκε το 1966 από τους τεχνίτες των κεραμικών και φυσικά πήρε τα χρωματα τους. Η ομάδα αγωνίζεται στις χαμηλες κατηγορίες και έχει ενα αρκετα μεγάλο φίλαθλο κοινό που την υποστηρίζει. Η ομάδα έγινε γνωστή όταν το 1990 αποφάσισε να κάνει ενα ποδοσφαιρικο ταξίδι στην Αλάσκα!

Όπως είναι γνωστό, η Αλάσκα ανήκε στη Ρωσία μέχρι το 1867, χρονιά κατά την οποία πωλήθηκε στις ΗΠΑ, από τον τσάρο Αλέξανδρο Β΄ έναντι του ποσού των 7.200.000 δολαρίων. Η λεγόμενη Ρωσική Αμερική, άνηκε από το 1772 και μέχρι την πώληση της αποτελούσε περιφέρεια της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Πρώτη γνωστή αποστολή της Ρωσίας από τη Σιβηρία στην Αλάσκα ήταν μια εκστρατεία το 1648 που ίδρυσε τον πρώτο οικισμό την Κίνγκοβεϊ. Το 1772 ιδρύθηκε ο πρώτος ρωσικός εμπορικός σταθμός. Πρωτεύουσα της Ρωσικής αποικίας ήταν η πόλη «Νέος Αρχάγγελος (στα ρωσικά: Ново-Архангельск / НовоaрхангельскNovo-Arkhangelsk / Novoarkhangelsk)» πλέον η πόλη λέγεται Σίτκα (Sitka).

Τα δυο μοναδικά στιγμιότυπα από την περιοδεία. Πηγή: Russian Non-League 

Η ομάδα αποφάσισε να κάνει το ταξίδι στην Αλάσκα και να δώσει μερικούς αγώνες επίδειξης με τις τοπικές ομάδες. Το ποδόσφαιρο στην πολιτεία είναι ουσιαστικά ανύπαρκτο με τους ντόπιους κατοίκους να προτιμούν το Ice Hockey, το Baseball και το Roller πατινάζ. Μάλιστα όπως διαβάζουμε και το απόκομμα της εφημερίδας, αν και πίστευαν οτι οι ομάδες θα ήταν ευκολος στόχος, οι Ρώσοι γνώρισαν την ήττα με 3-0 από την ερασιτεχνική ομάδα Full Force, ενώ στον επομενο αγωνα με την Alaska Gold εφερε ισοπαλια με σκορ 1-1. «Πετούσαμε για 26 συνεχόμενες ώρες», ανεφερε ο παίκτης-προπονητής της ομάδας Avtandil Kourbanov για τον κύριο λόγο της ήττας με τους Full Force. 

«Οι Σοβιετικοί, που έφτασαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα χθες το πρωί, με την πτήση τους να περιλαμβάνει πέντε στάσεις, έμοιαζαν κυριολεκτικά σαν να ήταν έτοιμοι να καταρρεύσουν από την εξάντληση. Η αναμονή της μιας ώρας για να παραλάβουν τις αποσκευές τους από το Διεθνές Αεροδρόμιο του Άνκορατζ και το τζετ λαγκ που προέκυψε από τις 14 ώρες διαφοράς σίγουρα και οι περισσότεροι θα σέρνονταν στον αγώνα.»

«Πετούσαν 22 ώρες», είπε ο παίκτης του Alaska Gold Penn Holsapple. Αυτό το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε με λίγη ξεκούραση και χαλάρωση, συμπεριλαμβανομένης μιας επίσκεψης σε έναν αγώνα μπέιζμπολ των Anchorage Bues. Επίσης η Ρωσική ομάδα αντιμετώπισε δυσκολίες με τον αγωνιστικό χώρο λόγο της βροχής.

Οι Ρώσοι τις επόμενες ημέρες αντιμετώπισαν τους Goodtime Charlies, την επίλεκτη ομάδα από το Άνκορατζ, την επίλεκτη ομάδα από την Πολιτεία και την Alaska Gold. Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε αποτελέσματα από αυτούς τους αγώνες.

Πηγή: FC Progress

H ομάδα αγωνίζεται στην 6η κατηγορία του Ρωσικού ποδοσφαίρου και έχει Ακαδημίες για αγόρια και κορίτσια, αλλά και ομάδα για ποδόσφαιρο Σάλας.

Πάντως λίγο πριν την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης ήταν ακόμη ένα ιστορικό γεγονός που έκανε έστω και μικρή αίσθηση στον παγκόσμιο αθλητισμό.

Μπορείτε να ακολουθήσετε την ομάδα στο Instagram πατώντας εδώ.

Με πληροφορίες από Russian Non-League και την Wikipedia

Advertisement

Must See

More in Αρθρογραφία